Proč (ne)zařadit zlato do portfolia?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 21. 8. 2018 | 52 komentářů
Zlato je dobré mít fyzicky doma jako jinou formu peněz pro případ nejhoršího. Zlato se může hodit i jako střednědobá spekulace nebo protiváha akciím. Vůbec se ale nehodí pro dlouhodobé držení jako investice.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2019 21:38, Tomáš

Zlato je sice mnoha ekonomy odsuzováno a nepovažují jej za investici, neboť negeneruje průběžně žádné výnosy, nicméně je to trochu složitější. Investice do akcií např. přináší podíl na zisku, často v podobě vyplácení dividendy, nicméně pokud mám investiční horizont např. 20 let, je z hlediska daní výhodné, aby dividenda byla automaticky reinvestována. A jak sám pan Traxler v jednom z článků uvádí, nezřídka klienty od dividendového pasivního příjmu odrazuje.
Pokud srovnám zhodnocení indexu amerických akcií SP500TR (total return) se zhodnocením zlata na horizontu 20 let (01/1999 - 01/2019) vychází mi v USD pro jednorázovou investici zhodnocení 5.5 % p.a. pro SP500TR, resp. 7.7 % p.a. pro zlato. V korunách vlivem pohybu kurzu vypadá pro jednorázovou investici situace následovně 3.9 % p.a. pro SP500TR, resp. 6.1 % p.a. pro zlato. Lze namítnout, že uchování zlata něco stojí, nicméně dosáhnout čistě zhodnocení SP500TR je velmi obtížné, protože reinvestováné dividendy jsou ve skutečnosti (sice efektivněji, ale přesto) částečně zdaněny. Lépe by bylo použít index SP500NTR (net total return), pro který jsem ale nenašel data pro horizont předešlých 20 let. Z uvedeného vyplývá, že ať už nazýváme vložení peněz do zlata jakkoliv, může přinést zajímavé zhodnocení, jakkoliv nemusí splňovat význam investice dle učebnicových pouček.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 8. 2018 21:56, Karel

Nemůžete investovat podle zpráv v novinách. Kdyby ta informace k něčemu byla, tak už dávno všichni nakupují zlato a jeho cena prudce roste. Že se tak neděje znamená, že zlato nikoho kromě Ruské centrální banky nezajímá.

Možná ale, když to paní Šichtařová ještě párkrát uveřejní, tak si centrální bankéři celého světa a obchodníci v investičních bankách řeknou: "Ta Šichtařová má ale pravdu." a začnou houfně skupovat poslední zbytky zlata, co ještě na světě zbyly. No to je ale kravina.

Komentáře paní Šichtařové je třeba číst jen ve stavu hluboké deprese pro obveselení ducha, protože jiný smysl nemají.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

24. 7. 2020 0:19 | Vampire

Být upírem má určitá omezení, ale může to být také spousta zábavy. Díky vašim silným stránkám a schopnostem budete úspěšní téměř ve všech snahách, kterých se účastníte, a než to budete vědět, do vás budou proudit peníze a známí. Můžete si budovat bohatství a získávat prestiž a známost a zkoušet věci, které jste nikdy nemohli považovat za člověk. Jedna věc, kterou určitě budete mít více, je čas. Dopřejte své vzdělání a naučte se vše, co jste kdy chtěli. Cestování po světě, aby viděli věci, které většina lidí v televizi vidí jen jednou. To bude obzvláště zábavné, pokud se obrátíte a sdílíte svůj život s jedním z nás. Ukažme vám zázraky světa. Naučte se nové jazyky, jděte se seskoky nebo potápějte se žraloky, navštivte africké safari. Už se nemusíte bát přírody nebo divoké zvěře, budete se stát nejsilnějším dravcem na světě. Bavte se s ním a váš život jako upír může být více naplňující, než jste kdy snili. Prozkoumejte, experimentujte, zažijte a buďte nadšení. Je tam velký svět se spoustou věcí, které můžete vidět a dělat, a jako upír můžete dělat vše, pokud jste ochotni a připraveni být plnohodnotným upírem se schopnostmi a mocnými skvělými schopnostmi, pak je to pro vás příležitost, abyste se proměnili a proměnil se v upíra, kontaktujte mocného hinduistického kněze, a také on je upírským pánem, najděte ho na jeho e-mailu a položte mu svou žádost a přání srdce, věřte mi, že ho najdete na: vampirelordenrichment@gmail.co mnebo můžete také mě najdete na mém e-mailu jamessmith05678@gmail.com Buďte v klidu a získejte pravomoci .......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2019 19:03 | SteveX

Jakube doufám, že se nesnažite srovnávat zlato a drahé kovy, které nikdy nemohou že své podstaty spadnout na nulu, jako akcie, dluhopisy či Vámi zmiňované P2P investice, asi trošku zapomínáte, že ty Vaše P2P půjčky s garancí zpětného odkupu v případě neplacení, jsou jen tak dobré jako ta firma, která tu garancí dává... Jakmile začne další finanční krize a daná firma, co ty P2P půjčky preprodavá či dokonce i samotná platforma Mintos či Viainvest začne mít kreditní problémy tak se ta garance a Vaše investice rozplinou jako pára nad hrncem a toto se Vám s fyzickými drahými kovy stát prostě nemůže a nikdy nespadnou na nulovou hodnotu jako u papírového a digitálního dočasně pochybného bohatství.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2019 5:28 | Jakub

Třeba protože jsou lepší alternativy. Moje zkušenosti s platformami Mintos a ViaInvest po více než roce:
https://www.osobnizkusenosti.cz/zkusenosti-s-viainvest-jak-vynosne-jsou-me-investice/
https://www.osobnizkusenosti.cz/mintos-kolik-mi-vydelaly-moje-investice/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2019 21:38 | Tomáš

Zlato je sice mnoha ekonomy odsuzováno a nepovažují jej za investici, neboť negeneruje průběžně žádné výnosy, nicméně je to trochu složitější. Investice do akcií např. přináší podíl na zisku, často v podobě vyplácení dividendy, nicméně pokud mám investiční horizont např. 20 let, je z hlediska daní výhodné, aby dividenda byla automaticky reinvestována. A jak sám pan Traxler v jednom z článků uvádí, nezřídka klienty od dividendového pasivního příjmu odrazuje. Pokud srovnám zhodnocení indexu amerických akcií SP500TR (total return) se zhodnocením zlata na horizontu 20 let (01/1999 - 01/2019) vychází mi v USD pro jednorázovou investici zhodnocení 5.5 % p.a. pro SP500TR, resp. 7.7 % p.a. pro zlato. V korunách vlivem pohybu kurzu vypadá pro jednorázovou investici situace následovně 3.9 % p.a. pro SP500TR, resp. 6.1 % p.a. pro zlato. Lze namítnout, že uchování zlata něco stojí, nicméně dosáhnout čistě zhodnocení SP500TR je velmi obtížné, protože reinvestováné dividendy jsou ve skutečnosti (sice efektivněji, ale přesto) částečně zdaněny. Lépe by bylo použít index SP500NTR (net total return), pro který jsem ale nenašel data pro horizont předešlých 20 let. Z uvedeného vyplývá, že ať už nazýváme vložení peněz do zlata jakkoliv, může přinést zajímavé zhodnocení, jakkoliv nemusí splňovat význam investice dle učebnicových pouček.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2018 11:51 | SteveX

Nedávno byly přidány 9. a 10. díl Hidden Secrets of Money od Mike Maloney, které jsou opět fenomenální a všem, kteří ještě pochybují o držení fyzické zlaté a stříbrné rezervy (minimálně 5% z objemu svých aktiv) pro zlé časy vysoké inflace či měnových reforem od nenažraných vlád, vřele doporučuji shlédnout, zadejte si na youtube Fall Of Empires Rome vs USA (Hidden Secrets Of Money Ep 9) a American Bread and Circus (Hidden Secrets Of Money Ep 10)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2018 11:18 | SteveX

Tak s krytím švýcarského franku zlatem to byla bohužel pravda jen do roku 2000 (už sem to nechal na Wiki opravit), kvůli vstupu do MMF pár let předtím se bohužel jako poslední částečného zlatého krytí vzdali, takže i když si myslím, že je švýcarský frank velmi dobrá alternativa měnové hotovosti a určitě je dobré nějakou frankovou hotovost v době krize mít (protože zlato se v minulosti jak v USA, tak UK tak Austrálii až na několik desítek let v případě USA 1933-1975 zakazovalo pro občany vlastnit a bylo rozkázano odevzdat k výkupu za poměrně nízké státně stanovené ceny), zlato a stříbro je určitě dobré jako krizovou rezervu mít. Alternativa pro také případy kdy stát zakáže zlato vlastnit může být tzv. Bullion Jewelry - šperky tvořené z 22k či 24k zlata, ale zde je premium min 30% nad spotem zlata takže je to vhodné opravdu jen pro extrémně krizové scénáře.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2018 18:55 | SteveX

a proč mít švýcarský frank? protože je jako poslední důležitá světová měna je ze 40% kryt zlatými švýcarskými rezervami viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0v%C3%BDcarsk%C3%A1_n%C3%A1rodn%C3%AD_banka tedy není, jako ostatní měny, napojen zcela na dolarový standard
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2018 10:00 | SteveX

pane Multimilionér, i kdyby dolarový standard nakonec padnul za 15 let příští recese se blíží (a vzhledem distorzím v ekonomikách způsobených národními bankami v soukromých rukách - FED, se domnívám, že bude hlubší než se většina myslí, aby na tom utajení akcionáři FEDu - majitelé největších US bank patřičně vydělali a obohatili se na střední třídě). Jinak normálně pravopis neřeším, protože sám se často přepíšu, vzhledem ale k Vaším prvotním poznámkám vyžadujícím přesnost a moje podivné oslovování, si dovolím poukázat na rozdíl mezi dolarovým standardem a dolarovou standartou (vlajkou) o které se zmiňujete Vy viz: https://www.pravopisne.cz/2010/10/standard-%C3%97-standart/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2018 9:36 | Multimilionér

A já se odvážím tvrdit, že dolarový standart tady bude ještě minimálně 15 let a že nepadne "do několika let" jak píšeš. Pouze budoucí vývoj ukáže kdo měl pravdu ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2018 9:34 | Multimilionér

OK, takže ze spořáku (20% portfolia) půjde 10% na akcie, 5% do CHF a 5% do Kč na případný nákup zboží. To zní zajímavě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 15:30 | SteveX

Přesně tak pane Karle, neinvestovat podle zpráv na Nově - to už je pozdě, investovat tam, kde to nyní většina přehlíží, ale je prověřené tisícemi let, navíc tento rok s parádní cenou za poslední roky (díky papírovým manipulacím velkých bank, hlavně u stříbra, banka JP Morgan Chase, se chystá pěkně stříbře napakovat), tedy fyzické zlato a jeho věrný kamarád stříbro, je nyní pro smart investory, kteří vidí za horizont, že nová recese, je blíže, nežli dále a pak se bude hodit mít u sebe něco fyzického a proti cyklického.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 14:14 | SteveX

Pane Multimilionér, jelikož věřím, že do několika let padne dolarový standard, na který jsou defakto navázány i ostatní měny, tak v takovém fičáku, který věřím, že nastane, nemá cenu nic odhadovat, pokud si ušetřený majetek, zachová nynější kupní sílu po odečtení "skutečné" inflace (a né té které nám prezentují v TV) tak budu v pohodě, ale pokud jak věřím, v průběhu nějvětší změny vlastnictví za desítky let, se velmi dobře zhodnotí zlato a stříbro, tak se budu mít velmi dobře (pokud teda tady nenastane stav nynější Venezuely a budu muset raději s rodinkou prchnout do pryč a nechat tu napospas nemovitosti)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 14:03 | SteveX

Pane Multimilionér, vybranou polovinu hotovosti (10% majetku), polovinu směním na švýcarské franky (pro případ znehodocení měn, jediný frank by to mohl jakž takž přežít pokud padne dolarový standard) a druhou polovinu v korunách budu mít připravenou pro nákup trvanlivého zboží (případně i cigaret jako prostředku směny) pokud by situace zhoršila jako nyní v Turecku. Pokud by se zhoršila do stavu nyní ve Venezuele, tak beru hotovost ve švýcar.francích + zlato a stříbro a prchám s rodinkou přes hranice někam, kde je lépe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 13:42 | Multimilionér

Tak se mi to líbí, teď už je rozložení portfolia jasné ! Jenom mi upřesni tuto větu: "20% hotovost (po pádu akciových trhů o víc jak 30% z vrcholu, vybrat aspoň půlku ze spořáku, ať jsou mimo bankovní systém, zbytek postupně pak nalevat zpět do akcií" Po pádu akcií vybereš půlku na jejich nákup a co budeš dělat s druhou polovinou ? Jakou bys tipoval roční výkonnost (pa) takto navrženého portfolia v horizontu 10 let ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 12:14 | SteveX

pane Multimilionér, každý má jinou preferenci k riziku a ke kolísání investiční hodnoty, proto ty minulé rozptyly, ale pokud nutně potřebujete jasná procenta, tak pro můj případ pro nejbližší období je to následucí: 30% nemovitosti (primárně pozemky, nyní už jen na malých městech, ideálně s vlastním kvalitním vodním zdrojem) 30% cenné kovy (z toho 50% zlato, investiční mince 1 oz australská lunární serie, The Queens Beast série, a 50% do stříbrných investičních mincí stejných serií, hlavně proto, protože věřím, že stříbro má mnohem vyšší potenciál zhodnocení než zlato a přes velkou nevýhodou DPH, kterému podléhá) 20% hotovost (po pádu akciových trhů o víc jak 30% z vrcholu, vybrat aspoň půlku ze spořáku, ať jsou mimo bankovní systém, zbytek postupně pak nalevat zpět do akcií). 10% si držet akciové investice v dividendových akciích 5-10% P2P investice do půjček (Zonky, Mintos, Bondster....) 1-5% Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash (jednoduše přes Revolut účet).
Doufám, že takto už to panu Multimilionérovi bude stači :-)
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 11:41 | SteveX

pane Karle, jen tak pro zajímavost 31,1g (1 oz) Argor Heraeus SA Švýcarsko Investiční zlatý slitek u mého oblíbeného obchodníka je prodejní cena 27 435 Kč/ výkupní 26 361 Kč, když si koupíte unikátní design třeba The Queen's Beasts The Black Bull 1 Oz 2018 za prodejní cenu 28 274 Kč ta je sice jasně vyšší než u slitku, ale výkupní je také výrazně vyšší 27 309 Kč, a to musíte vzít do úvahy i předpokládané numizmatické zhodnocení v budoucnu díky nádhernému designu jen pro daný rok, výběr investice je na každém investorovi, ale investovat do něčeho, co má po určité době i numizmatickou/uměleckou hodnotu mi přijde pro mne přece jen o něco smysluplnější, aby mne to u cenných kovů udrželo co nejdéle :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2018 11:21 | SteveX

Ano slitky jsou o něco levnější to bezesporu, ale například nákupní/výkupní cena oproti třeba Kangaroo mincím se liší ani ne o 1%, také, kdo se má celou x let koukat na stále stejný design a nápisy u slitků. Když si každý rok koupíte investiční minci např. australský Kangaroo s jiným nádherným designem klokana každý rok, případně ještě lépe australskou lunární serii pro daný rok rozhodně se má člověk na co koukat a drží ho to, aby neprodal při první dobré přiležitosti a třeba u australské lunární serie, která je pro 1 oz ofiko limitovaná na 30tis ks světově je tu i numizmatické zhodnocení po pár letech, které mi těch 1-3% navíc, co jsem na začátku zaplatil v dalších letech plně vynahradí, ale to je už rozhodnutí každého investora jestli jde na jistotu nejvýhodnější nákupní ceny nebo si zainvestuje nějakou semi-numizmatickou minci unikátní pro daný rok lehoučce nad spotem, ale po pár letech ji může prodat i 10%-15% nad současným spotem zlata (klidně koukněte na současné výkupní ceny první australské lunární serie), jelikož jich bylo vytvořeno jen několik málo tisíc v daném designu a díky tomu získá i jasnou numizmatickou hodnotu. Slitek má pořád stejnou hodnotu danou současnou cenou zlata, pokud máte unikátní design australské lunární serie či nějakou minci ze současné The Queen´s Beast serie, je vysoce pravděpodobné, že po pár letech, kdy si ty nádherné designy mincí užíváte, ji také adekvátně nad současným spotem v dané době prodáte, díky získané numizmatické hodnotě dané omezenou serií a nádherným unikátním designem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2018 1:56 | Pavel Novák

Slitky jsou výhodnější. Snadněji a rychleji se prodávají a poměr nákup/prodej je lepší. Jedinou nevýhodou slitků je plastový obal. Mince propagují opravdu jen ti co s nimi kšeftují a jako první nákup investičního zlata je rozhodně nedoporučuji!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2018 21:56 | Karel

Nemůžete investovat podle zpráv v novinách. Kdyby ta informace k něčemu byla, tak už dávno všichni nakupují zlato a jeho cena prudce roste. Že se tak neděje znamená, že zlato nikoho kromě Ruské centrální banky nezajímá.
Možná ale, když to paní Šichtařová ještě párkrát uveřejní, tak si centrální bankéři celého světa a obchodníci v investičních bankách řeknou: "Ta Šichtařová má ale pravdu." a začnou houfně skupovat poslední zbytky zlata, co ještě na světě zbyly. No to je ale kravina.
Komentáře paní Šichtařové je třeba číst jen ve stavu hluboké deprese pro obveselení ducha, protože jiný smysl nemají.
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2018 17:48 | Multimilionér

Hele, nejdřív píšeš žádné akcie a teď připouštíš alespoň ty dividendové. Tak dobře, kolik % ? A u realit 20-40% s dovolením napíšu 30%, aby se výsledné portfolio lépe sestavilo. Těch 15% alternativ můžeš nějak upřesnit, všechno bys asi do krypta nedal ne ? Ale je to proces dostat z Tebe informace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services