eTrader €uroBarometr: Je za slabší korunou ekonomika, nebo politika?

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 23. 7. 2018 | 2 komentáře
Do debaty o „správné“ hodnotě koruny v červenci značně zasáhl článek agentury Bloomberg, ve kterém autoři tvrdí, že česká koruna je nejvíce nadhodnocenou měnou na světě (+11,4 %).
eTrader €uroBarometr: Je za slabší korunou ekonomika, nebo politika?

Komerční spolupráce

Informace vzbudila v českém finančním světě řadu reakcí. Jako vždy existují tři tábory: jedni tvrdí, že měna je podhodnocená, podle druhých je nadhodnocená, a třetí tábor tvrdí, že měna a její hodnota odpovídá aktuálním vnitřním i vnějším okolnostem. Tyto spory nejsou nové, ostatně v české historii pamatujeme například velké spory o hodnotě československé měny mezi Rašínem a Englišem. Zahraniční analytici jsou přitom stejně nejednotní jako ti čeští, předkládají fundamentální argumenty a někteří očekávají depreciační tendence, jiní naopak apreciaci.

Anketa

Česká ekonomika i v posledních měsících zaznamenala silnou výkonnost a k tomu pozitivní platební bilanci i rostoucí úroky. Přesto koruna oslabovala. Co je podle vás hlavní příčinou?

Faktem je, že měnové intervence České národní banky už jsou dávnou minulostí a koruna tak má na měnovém trhu relativně volné pole působnosti reagovat na impulzy, které makroekonomický vývoj přináší. Pololetí roku 2018 je již za námi, jak se jí tedy zatím vede v letošním roce?

Vyhodnocení minulé ankety:

Jak se v nadcházejících čtyřech letech změní postoj České republiky k euru?

Z ankety, doplňující článek „eTrader €uroBarometr: Nepřijetí eura budoucí vládou je ryze pragmatické rozhodnutí“, vyplývá nedůvěra české veřejnosti v novou vládu i projekt společné evropské měny. S názorem, že vláda nedokončí své čtyřleté volební období a nezájem o euro přetrvá, se ztotožňuje 37,5 % lidí. Záporné stanovisko po celé volební období od druhé Babišovy vlády očekává 25 % hlasujících. 17,5 % hlasujících si myslí, že ve čtyřletém horizontu dojde k nahrazení nynější vlády více proevropským kabinetem a 15 % lidí očekává změnu v přístupu k euru od současné vládní garnitury. Pětiprocentní menšina se domnívá, že takové otázky je zbytečné řešit, protože se eurozóna rozpadne.

Koruna zažila dva trendy. Od počátku ledna do počátku února silně posilovala a dostala se až pod úroveň 25,20 Kč za euro. Poté však začala mírně oslabovat a i přes ještě jedno chvilkové posílení v dubnu toto oslabování probíhá až doteď, na začátku července se koruna na chvíli dokonce dostala nad 26 korun za euro. Zdá se tedy, že již skončil trend stálého, i když pozvolného posilování koruny, který platil od uvolnění kurzového závazku ČNB v roce 2017.

Na otázku, proč se trend posilování zastavil, je několik možných odpovědí. V analytických reportech se nejvíce objevují zdůrazňovaná politická rizika, konkrétně dlouhé období bez vlády s důvěrou a nyní i nečitelnost nové politické reprezentace, zejména pak výhled vlády s podporou komunistů prosazujících skrze menšinovou koalici vlastní volební program.

K tomu trhy znejišťuje i celková mezinárodně politická situace, kdy světem obchází strašidlo obchodních válek, a investoři se proto rychle vracejí ke krátkodobým spekulativním obchodům než k dlouhodobým, strategickým sázkám na konkrétní měnu.

 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services