Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý, i když nemá mince.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

18. 9. 2022 10:35 | ocelotl

Ano, přesně tak. Prostě byli si vědomi (výrobci mincí pesa), že Amerika je na západě jako Atlantida a od Evropy ji oddělují Herakleovy sloupy a za nimi je "ráj" alias tím mínili, když nebyla již k mání Atlantida, tedy náhradně Ameriku. A symbolem ráje je strom s hadem kolem něj. A "ráj" umí i zařídit dostatek zlata alias mincí, ostatně Joffrey de Peyrac pravil, když si bral zlato (aby to ozřejmil), že "neboť zlato je přítel, (který otevírá srdce i dveře).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2022 16:30 | Gabriel Pleska

Příteli, pověděl jste toho mnoho. Peso s Héraklovými sloupy tam máte dokonce na obrázku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2022 13:23 | ocelotl

Skutečnou příčinoum proč tam je S a svislá čárka, tak ty svislé čárky byly DVĚ a je to prastarý atlantský symbol. Ráj kladly dávné národy daleko na západě tedy Helléni a v ráji byl strom života, tak je svislý a schematicky to jsou ony dvě čárky a kolem nich se obtáčel had, to je to písmeno S. Dále protože jej Helléni kladli za Herakelovy sloupy, tak zároveň se jedná také o symbol Herakelových sloupů (jsou také na západě (od Hellénů) a také značí vstup do ráje (Atlantidy alias ideálního státu, kde je dobré žít). Různé národy všelijak navzájem od sebe pak přebíraly tu povídání o ráji, tu o aktréech v ráji tu o umístění ráje a jeho symbolice. Takže znak dollaru je tedy prastarý atlantský symbol, který nejprve byl v podobě pesa s jednou čárkou a písmenem S a později převatý pro dollar. To, že došlo k nepochopení a různí mudrlanti přemýšlí, jak to, že peso, které má na zažátku P se značilo jako přeškrtnuté S, jen vyjadřuje jejch hluboké nepochopení. Je to tak trochu něco, jako s heraldickými symboly. Vůbec nešlo o žádné peso jako ani nejde o dollar, ale o symbol, následně převzatý pro peníze jakékoliv. Prtě, mít peníze znamená mít "ráj" a jeho symbolem jsou jak jeho umístění (Herakelovy sloupy), tak v něm steom života a kolem něho had. Takže fakticky neže čárka protíná S, ale obráceně, S se obtáčí kolem čárky = nepochopení dávné symboliky (ráje, Atlantidy alias ideálního státu, kde se dobře žije = mít dostatek peněz).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2022 13:04 | ocelotl

Tak fakticky pochází nejen územně, ale i jazykově z Čech. To proto, že si stačí uvědomit, jak vypadá slovo údolí v češtině a následně i němčině. Zcela stejně. Tedy v češtině (ú)DOL(í), když pomineme prefix a postfix. V němčině tedy slovní kmen TAL, v češtině slovní kmnen DOL. Hlásky T a D v mnoha jazycích zvukově splývají a nejdou běžně odlišit, takže T(a)L a podobně D(o)L. Samohlásky mezi souhláskami nejsou podstatné, jelikož kostru slova tvoří souhlásky. Ostatně proto také Arabové říkají, že nepřítomnost samohlásek v písmu vyjadřuje jejich nestálost v jazyce, proto je fakticky nepíší a každý (tedy arabsky hovořící národ dle umístění) si je tam vyslovuje a umísťuje všelijak odlišné. Třeba ABJAD a BAJDÁ je stejné slovo, znamená bílý, ale zapisují BJD (Báth, Dáleth, Yad). Navíc dolar má na začátku slova faticky také vnořené české slovo DOL, takže DOL = (ú)+DOL+(í) a další takže úDOLí. koncovka AR je také více česká, než německá, jelikož v němčině, kde končí na -er, je v češtině ář či ař. Třeba Schreib+er = Pís+ ař, tedy er = ař resp. ář. Ke případnému zkrácení á na a a změně ř na r došlo přirozeným způsobem v americkém(anglosaském) prostředí.Jelikož ani v němčině nejsou dvě l ve slově tal, tak k přidání dalšího l ke slovnímu kmeni dol či tal došlo již na americké půdě v naglosaském protředí. Takže Dollar je cosi jako (Ú)DOLÁŘ = (Ú)DOLAR. Daleko více to je tedy z češtiny.Co se týče těch dvou svislých čárek přes to S, tak to značí Herakleovy sloupy, alias které podpíral obr Atlás, po něm,ž se jmenuje Atlantský oceán a za ním leží jak jinak než Amerika, a oné civilizaci se říká euro-atlantská. To, že i v jiným měnách pak píší tu čárku je jen "opisování" po dollaru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Andrej Babiš

podnikatel, Agrofert

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Andrej Babiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services