Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 13. 2. 2008 | 15 komentářů
Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce
Když se setkáte s finančním poradcem, sledujte, jestli vás poslouchá. Když si třeba chcete časem koupit byt a poradce vám proto nabídne životní pojištění, měli byste se poohlédnout po jiném

Jak poznat dobrého finančního poradce, který navrhne dobrý finanční plán? Zase tak složité to není. Hlavní rozdíl mezi dobrým a špatným finančním plánem není v použitých produktech. Ani v tom, jestli poradce doporučí tu nebo onu stavební spořitelnu, nebo jestli navrhne fond peněžního trhu od jedné investiční společnosti, nebo od jiné investiční společnosti. Hlavní rozdíl spočívá v tom, jestli poradcovy návrhy skutečně respektují přání a potřeby klienta.

 

Dobří finanční poradci se klienta ptají, co si přeje a zároveň ho také poslouchají. Pak vytvoří řešení podle jeho instrukcí. Zdá se to jako banalita, ale je to tak. Ti špatní postupují asi tímto způsobem:
  • Zeptají se, co si klient přeje, ale moc ho nevnímají.
  • Čekají na příležitost, kdy nabídnout předem připravené řešení.
  • Jakmile se dostanou ke slovu, začínají nabízet pojistky a penze, aniž by je klient chtěl.

Výsledek z pera takového poradce může vypadat třeba takto: klient chtěl řešit bydlení, našetřit peníze na vybavení bytu a časem koupit auto. Poradce mu poradil, aby uzavřel životní pojištění, protože se to hodí, a že si má uzavřít penzijní připojištění, protože se mu hodí v důchodu. O řešení jeho cílů nebývá ani řeči.

Špatný poradce se často neobtěžuje ani s počítáním. Klient řekne, jaké jsou jeho příjmy a výdaje. Poradce však ihned vytáhne z aktovky předpřipravené řešení. Nejčastěji 1000 Kč na životní pojištění a 1500 Kč na penzijní připojištění. A že klient může dávat stranou třeba přes 10 000 Kč měsíčně? Toho si jaksi nepovšimne. To ukázaly i testy finančních poradců, které uskutečnil server Peníze.cz.

Z toho plyne následující rada. Špatného poradce poznáte tak, že ať řeknete, co řeknete, dostanete vždy stejné řešení. Dejte si proto pozor, jestli poradce řeší to, co s ním řešit chcete. Jestli poradce bere v úvahu vaše cíle, může finanční plán dávat smysl. Jestli vám poradce doporučí produkty s tím, že se jednou mohou hodit a že to doporučuje většině svých klientů, raději se s ním rychle rozlučte.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP

Jaké máte zkušenosti s finančními poradci? Jsou spíše dobré, nebo špatné?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2008 16:58, Jarmila

Já vidím problém jinde, a to v nenažranosti finančních ústavů, jejich neochotě mít dobré finanční poradce, protože lépe se prodává nevědoucím za použití systému MLM a skutečnosti, kdy finanční ústavy jsou pod ochranářskou politikou států a vlád, protože jim půjčují na jejich dobrodružství. V situaci, kdy případné ztráty někdo zatáhne, nejlépe daňový poplatník" se můžete stavět na hlavu, protože z pojišťoven přímo čiší snaha prodat komukoliv cokoliv, i kdyby dotyčný ležel v posledním tažení na smrtelné posteli. Pokud po kultivaci prodeje nepůjdou samy finanční ústavy, bude všechno marné.

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2008 9:39, Petr Syrový

Při hodnocení finančních plánů jsem vycházel z testů, které probíhaly na serveru www.penize.cz v minulosti. Mnoho výkonů si nemohlo říkat "finanční plán", protože finančně se neplánovalo, protože poradce klienta nevmínal. Největší trhlina byla opravdu v tom, že klient chtěl bydlení, proradce nabídl nejdříve pojistku. Klient chtěl vybavení bytu cca za 3 roky, poradce doporučil penzijko. Klient mohl spořit 10 000 měsíčně, ale poradce si toho nevšiml. Klient měl 300 000 Kč na termínovaném vkladu, poradce se o tom v plánu ani nezmínil.
A že se nedá "služba" reklamovat je ještě horší. Kdo ví, jestli se dá dohledat poradce, který službu poskytl. Případně jestli se toho aktivně ujme firma.
Možná námět pro redakci peněz: Co kdyby si testovací klient chtěl udělat "aktualizaci plánu"?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle Marshaly II: Jen prodej naučených produktů

31. 7. 2007 | Evžen Huml

Finanční plánování podle Marshaly II: Jen prodej naučených produktů

S finanční poradkyní testované společnosti Marshaly jsme se viděli jen jednou. Její doporučení spočívalo pouze v nákupu investičního životního pojištění a penzijního připojištění. Porota... celý článek

Finanční plánování podle Broker Consulting II.

13. 4. 2007 | Evžen Huml | 2 komentáře

Finanční plánování podle Broker Consulting II.

Poradce Broker Consulting působil velmi zkušeně. Sběr informací provedl na jedničku, při úvodní schůzce klientovi poskytl dobré rady. Škoda ovšem, že se jimi v navrženém řešení neřídil.... celý článek

Jak vydělávají finanční zprostředkovatelé

20. 2. 2007 | Josef Janda

Jak vydělávají finanční zprostředkovatelé

Finanční poradenství je obor především pro lidi s obchodními vlohami. Nemůže ho vykonávat kdokoliv. Zvládne to ten, kdo disponuje komunikačními schopnostmi, trpělivostí, chutí učit... celý článek

Jak "finanční poradci" lákají obětní beránky

13. 12. 2006 | Josef Janda | 5 komentářů

Jak "finanční poradci" lákají obětní beránky

V České republice zuří lítý boj mezi jednotlivými poradenskými firmami, které využívají nejrozmanitější způsoby a techniky pro získání klienta. Jaké chování a postupy finančních poradců... celý článek

Reakce na článek "Finanční plánování podle ZFP akademie"

1. 11. 2006 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

Reakce na článek "Finanční plánování podle ZFP akademie"

V rámci našich standardizovaných testů finančních poradců jsme nedávno publikovali popis schůzek a z nich vzešlý návrh řešení finančního poradce ZFP akademie. Hodnocený poradce, který... celý článek

Partners Financial Services