Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 21. 1. 2021 | 3 komentáře
Částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi ze mzdy, je od letošního ledna vyšší. Jde o důsledek zvýšení nákladů na bydlení a daňových změn.
Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Zdroj: Shutterstock

Počínaje výplatou za leden opět stoupne částka, která má zůstat lidem v exekuci nebo osobním bankrotu a nesmí na ni sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy.

Zvýšení není tak výrazné jako od loňského července, kdy se měnil samotný vzoreček pro výpočet nezabavitelného minima.

Dlužníci si letos polepší díky pravidelnému zvýšení normativních nákladů na bydlení. To je jedno ze dvou hlavních čísel, podle nichž se počítá základní nezabavitelné minimum. Druhým číslem pak je životní minimum – to se od ledna nezvýšilo a zatím není jisté, jestli se letos zvýší aspoň později během roku.

Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane ze mzdy víc peněz i díky tomu, že celková nezabavitelná částka se počítá z čisté mzdy. A ta by počínaje výplatou za leden měla výrazně stoupnout díky daňovým změnám – v důsledku zrušení takzvané superhrubé mzdy a zvýšení základní slevy na poplatníka.

Nejdřív si tedy můžete spočítat, jaká letos bude vaše čistá měsíční mzda. Tu pak zadáte do další kalkulačky o pár řádek níž.

Základní částka nezabavitelného minima se počítá jako tři čtvrtiny součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu u nájemního bytu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel.

Hodnota normativních nákladů na bydlení stoupla od Nového roku na 6637 Kč, životní minimum 3860 Kč se nezměnilo. Základní částka nezabavitelného minima pak dělá tři čtvrtiny ze součtu – tedy 7872,75 Kč. U svobodného člověka bez dětí se hned zaokrouhlí na 7873 Kč. Je to zhruba o stovku víc než v loňském druhém pololetí.

Jestliže dlužník vyživuje děti nebo jinou osobu (včetně manžela se samostatnými příjmy), zvyšuje se základní částka o jednu třetinu na každou takovou osobu – tedy o 2624,25 Kč. Oproti dřívějšku je to přibližně 34 korun na osobu navíc.

Například pro ženatého člověka se dvěma dětmi tak základní částka nezabavitelného minima letos po zaokrouhlení dosahuje 15 746 Kč – asi o 200 Kč víc než v loňském druhém pololetí.

Dopad na konkrétní situace vám spočítá naše kalkulačka. Ta samozřejmě rovnou přihlíží i k situaci, že dlužníkovi po odečtení základního nezabavitelného minima něco zbyde. Pod kalkulačkou si vysvětlíme, jak v takovém případě postupujeme.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Takže jak postupovat s tím, co zbyde? Nejdřív se podíváme na opačnou stranu. Zajímá nás částka čisté mzdy, která převyšuje dvojnásobek součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení. Letos je to 20 994 korun. Všechno nad tuhle hranici – po odečtení základního nezabavitelného minima – se sráží ve prospěch věřitelů.

A jak naložíme s tím zbytkem, tedy s tím, co se pohybuje nad hranicí základního nezabavitelného minima, ale pod hranicí částky, která se plně sráží ve prospěch věřitelů? Takový zbytek rozdělíme na tři části. Jedna třetina z něj zůstane dlužníkovi – připočte se tedy k tomu, co mu zůstalo už díky základnímu minimu. Další dvě třetiny se použijí, zjednodušeně řečeno, na zaplacení přednostních či nepřednostních pohledávek. Tomu, kdo nemá přednostní pohledávky (výživné, náhrady újmy na zdraví, náhrady škody způsobené úmyslným trestným činem, dlužné daně a pojistné vůči státu), zůstane i druhá třetina.

Rok 2021 přináší i dvě úplné novinky týkající se nezabavitelné částky. Tou první jsou chráněné účtybanky by je měly zakládat od dubna. Cílem je skutečně ochránit to, co má zůstat nezabavitelné. Druhou novinkou může být stravenkový paušál. Když se pro něj zaměstnavatel rozhodne, měl by ho vyplácet odděleně od mzdy a nelze ho proto srážet.

Máme toho víc

Zdroj: Shutterstock

Poslanci definitivně schválili novinku, která má lidem v exekuci skutečně ochránit nezabavitelné minimum ze mzdy nebo třeba z důchodu.

Chráněný účet prošel. Nezabavitelné už opravdu nepůjde zabavit


Analýza porovnává všech 38 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 15 parametrů.

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor


Poslanci definitivně prosadili největší daňovou změnu za poslední roky. Superhrubá mzda skončí, sazba přitom nestoupne. Veřejné rozpočty to připraví o 100 miliard ročně.

Daně prudce klesnou. Spočítejte si, kolik vám zůstane


Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál? Porovnání uvnitř.

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services