Tak jednoduchý, že se nestačíte divit. S EET pomůže nový formulář

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 2. 2020 | 4 komentáře
Tak jednoduchý, že se nestačíte divit. S EET pomůže nový formulář

Finanční správa výrazně zjednodušila formulář pro zvláštní režim evidence tržeb.

První verzi zveřejnila na začátku února a například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík formulář označil jako „šílenou byrokracii“.

Podnikatelé by totiž kromě identifikačních údajů museli vyplnit počet a výši tržeb i storen za každý den v daném čtvrtletí a k tomu přidat i první a poslední číslo vydané účtenky.

Poslanci kvůli tomu minulý týden interpelovali ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) a ta už ve sněmovně oznámila, že byl původní formulář stažen a chystá se nový.

„Bude tak jednoduchý, že se nebudete stačit divit,“ řekla interpelujícímu Petru Beitlovi (ODS).

A svá slova splnila. V nové verzi formuláře budou podnikatelé kromě identifikačních údajů vyplňovat už jen počet a výši tržeb i storen za celé čtvrtletí. Formulář je nově ke stažení na webu ministerstva financí.

zvláštní režim EET mohou podnikatelé, na které se vztahuje elektronická evidence tržeb, žádat od začátku února. Používat ho pak bude možné od začátku května. Jde o novou možnost pro malé podnikatele, kteří nejsou plátci DPH, mají maximálně dva zaměstnance a souhrnný obrat za poslední čtyři čtvrtletí nepřevýšil 600 tisíc korun.

Díky zvláštnímu režimu zůstanou podnikatelé v off-line světě a mohou evidovat tržby v klasické papírové podobě na speciálních účtenkách, které si vyzvednou na finančním úřadě. Podnikatel ve zvláštním režimu nemusí žádat finanční úřad o autentizační údaje a generovat si certifikát pro evidenci tržeb. Po převzetí bloků účtenek tak rovnou začne tržby evidovat.

Při využití tohoto režimu podnikatel nemusí pořizovat pokladnu, tiskárnu ani stálé připojení k internetu.

Zvláštní režim je třetí variantou evidence tržeb k dosavadnímu běžnému (kód FIK) a zjednodušenému režimu (kód PKP, kdy se data z off-line terminálu odešlou se zpožděním nejpozději do pěti dnů). Ministerstvo financí ho prosadilo v balíku změn, se kterým se EET od května rozšíří na zbývající obory podnikání.

Vzorová účtenka zvláštního režimu a jak ji vyplnit.

Vzorová účtenka zvláštního režimu a jak ji vyplnit. Zdroj: etrzby.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services