Místo EET papír. Malí podnikatelé mohou žádat o výjimku

Od začátku února mohou podnikatelé, na které se vztahuje elektronická evidence tržeb, začít žádat o zvláštní režim evidence. Jde o novou možnost pro malé podnikatele, kteří nejsou plátci DPH, mají maximálně dva zaměstnance a roční obrat do 600 tisíc korun. Díky zvláštnímu režimu zůstanou podnikatelé v off-line světě a mohou evidovat tržby v klasické papírové podobě na speciálních účtenkách.

„Pro určitou skupinu podnikatelů bude zvláštní režim evidence tržeb vítaná úleva, protože jim odpadnou starosti s nákupem pokladny, tiskárny nebo zajištěním stálého internetového připojení. Evidenční povinnost k daním budou plnit v konvenční papírové podobě,“ vysvětluje Petr Linx z poradenské společnosti BDO.

O zvláštní režim mohou podnikatelé žádat už od začátku února, evidovat v něm tržby však možné až od začátku května, kdy se EET rozšíří na zbývající obory. Zatím tedy není kam spěchat. Finanční úřady mají na schválení žádosti o zvláštní režim 30 dnů. Po schválení si podnikatel vyzvedne blok s účtenkami, které následně bude za tržby vystavovat zákazníkům. Každý blok má sto účtenek a k nim stejnopis, tedy kopii.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Stejnopisy si podnikatel musí archivovat a každé čtvrtletí pak správci daně podat oznámení o evidovaných tržbách. „Nejsem si jistý, zda zvláštní režim evidence tržeb je optimální varianta, protože je administrativně náročná. I přesto je pravděpodobné, že si ji mnoho podnikatelů zvolí,“ říká Linx.

Podnikatel ve zvláštním režimu nemusí žádat finanční úřad o autentizační údaje a generovat si certifikát pro evidenci tržeb. Po převzetí bloků účtenek tak rovnou začne tržby evidovat. Povolení se vydává bez časového omezení a zaniká buď zrušením povolení finančním úřadem na žádost poplatníka nebo z moci úřední. Zvláštní režim se vystornuje také v případě, že by podnikatel tržbu zaevidoval on-line.

Zvláštní režim je třetí variantou evidence tržeb k dosavadnímu běžnému (kód FIK) a zjednodušenému režimu (kód PKP, kdy se data z off-line terminálu odešlou se zpožděním nejpozději do pěti dnů).

Účtenku vystavenou ve zvláštním režimu, protože nespadá do on-line režimu, nebude možné ověřit prostřednictvím aplikace na Daňovém portálu Finanční správy, ani ji nepůjde přihlásit do účtenkové loterie.

Vzorová účtenka zvláštního režimu a jak ji vyplnit.

Vzorová účtenka zvláštního režimu a jak ji vyplnit. Zdroj: etrzby.cz

Zvláštní režim je součástí balíku změn u EET, který poslanci definitivně schválili loni v září. Ten především zavádí (od začátku letošního května) povinnost elektronické evidence tržeb pro prakticky všechny zbývající podnikatele, kteří přijímají hotovost a dosud tržby neevidují.

Půjde o řemeslníky (třeba instalatéry, elektrikáře, obkladače nebo malíře), různé opraváře a servisy, svobodná povolání (lékaře, právníky, účetní, veterináře a další), taxikáře, ostatní provozovatele služeb (kadeřnictví, kosmetika...), zbývající prodejce občerstvení (prodávající jídlo a pití „do ruky“ jako párek v rohlíku, zmrzlinu do kornoutu a podobně), ale i některé výrobce (oděvy, papír, zpracování dřeva...), stejně jako podnikatele v zemědělství nebo dopravě (kromě prodeje jízdenek pro pravidelnou hromadnou dopravu).

Výjimku dostal předvánoční prodej sladkovodních ryb, tedy hlavně kaprů. Zapojit se nemusí ani provozovatelé sociálních služeb. EET nebude povinná ani pro nevidomé podnikatele. A dál platí, že do EET se nemusí zapojit ti, kdo přijímají peníze jenom bezhotovostním převodem na účet nebo platebními kartami.

EET se (už podle původně schváleného zákona) nevztahuje třeba ani na tržby státu, samospráv, příspěvkových organizací, bank, pojišťoven, investičních společností, držitele poštovní licence, penzijních společností, obchodníků s cennými papíry nebo podnikatelů v energetice. Výjimku z dřívějška mají také platby za jízdné při pravidelné hromadné přepravě osob, příjmy získané prostřednictvím prodejního automatu nebo třeba příjmy z provozování veřejných toalet.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2020 18:02, Pink

Ta účtenka sama o sobě je idiotismus, ale prosím. Kdo má ale na minutu pořád hlídat čas? Když prodávám tak prodávám a něčumím na nějaké hodiny. Pokud někdo chtěl účtenku, tak ji samozřejmě dostal. Ale jak na tu účtenku napíši (příklad): 2 konve, 1 hrábě, 3 kolíky, 5 květináčů malých, 2 ubrusy, 1 hnojivo pro pelargonie, 3 sazenice jahod, 2 tašky igelitové, 1 montérky.

+71
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services