Úřad práce má nového šéfa. Čeká ho i škrtání poboček

Úřad práce má nového šéfa. Čeká ho i škrtání poboček
Daniel Krištof
Zdroj: Úřad práce ČR

Novým generálním ředitelem Úřadu práce ČR je Daniel Krištof, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Do funkce nastupuje 1. září. Naposledy pracoval v energetické společnosti ČEZ. 

Na místo generálního ředitele bylo vypsáno standardní výběrové řízení. Přihlásilo se do něj šest kandidátů – tři muži a tři ženy. „Jedna kandidátka byla vyřazena z důvodů nesplnění podmínek. Je to vše podle služebního zákona,“ říká mluvčí ministerstva Eva Davidová.  

Bývalého ředitele úřadu práce Viktora Najmona odvolal s okamžitou platností ministr Jurečka v polovině února. Důvodem byla dlouhodobá nespokojenost s vedením úřadu.  

„To vše není otázkou několika týdnů ani měsíců, ale jde o vleklé a neřešené problémy, na které jsem vedení úřadu práce opakovaně upozorňoval a společně s kolegy z ministerstva jsme navrhovali celou řadu řešení a opatření, která by přinesla systémové zlepšení situace,“ uvedl tehdy ministr Jurečka.  

Vedením úřadu dočasně pověřil Karla Trpkoše, vrchního ředitele sekce informačních technologií na ministerstvu, který se teď vrátí na své původní místo. 

Daniel Krištof (44 let) získal doktorát na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudoval Psychologii práce a organizace a Klinickou psychologii. Prošel akreditovaným psychoterapeutickým výcvikem a výcvikem krizové intervence. V minulosti pracoval 10 let pro společnost Deloitte, kde řídil transformace velkých společností a byl v top managementu společností ČEZ Prodej, Česká spořitelna a Direct Pojišťovna.

Podle Jurečky by měl nový ředitel dokončit proměnu úřadu v plně digitalizovanou instituci. „Chceme maximálně rozjet digitalizaci tak, aby se online dalo žádat o všechny sociální dávky, u kterých máme velké počty žadatelů. Tím bychom se chtěli dostat do stavu, že snížíme zátěž na zaměstnance. Tyto kroky pak následně povedou i k optimalizaci pobočkové sítě,“ řekl Jurečka v polovině srpna. 

Podle něj se ale nebude jednat o „tupé škrtání“. Úřad bude pečlivě zvažovat, jak bude v budoucnu síť poboček vypadat. „Když díky digitalizaci zvládneme agendu v lepší kvalitě a v lepším čase, budeme následně schopni zjistit, ve kterých agendách a na jakých pobočkách budeme potřebovat menší počet lidí. Předpokládám, že do podzimu budeme vědět, jak ty kroky budou v následujících dvou letech vypadat," uvedl Jurečka. 

Část agendy úřadu práce převezmou i pracoviště České pošty. Podle Jurečky bude možné na poště podat například žádost o sociální dávku, nebude tam ale docházet k procesu schvalování dávky. Podle posledních údajů má úřad práce více než tři sta poboček a zaměstnává přes 12 tisíc zaměstnanů.


Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services