Velké srovnání: penzijním fondům se letos nedaří

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2018 | 14 komentářů
Pouze dva fondy doplňkového penzijního spoření neskončily za prvních deset měsíců letošního roku ve ztrátě. Přečtěte si podrobné srovnání celého trhu.
Velké srovnání: penzijním fondům se letos nedaří

Pokud si na stáří odkládáte peníze do „nového penzijka“, nečekejte dnes veselé čtení. Letošní výsledky fondů doplňkového penzijního spoření jsou bídné. Z osmadvaceti fondů, které osm penzijních společností v Česku nabízí, se jich za prvních deset měsíců letošního roku pohybuje hned šestadvacet v červených číslech.

Na druhou stranu ale zase není žádný důvod k panice, při dlouhodobých investicích se s výkyvy finančních trhů musí počítat, navíc jde jen o ztráty v nižších jednotkách procent.

„Letos se bohužel nedařilo ani akciím ani jinak spolehlivým konzervativním dluhopisovým investicím. Dluhopisy byly bity růstem výnosů (kvůli inflaci) a sazeb (kvůli ČNB), což tlačilo dolů jejich ceny. Účastnické fondy s větší akciovou složkou jsou na tom po několika letech růstu ještě hůř, protože letošní výkony akciových indexů jsou tragické. Jen namátkou Evropa je proti začátku roku níž o osm procent, nerozvinuté trhy jsou levnější o třináct procent. Pouze americké indexy se drží kolem nuly. Protože účastnické fondy nekupují jen americké akciích, ale správně diverzifikují napříč celým světem, je jejich současná výkonost vesměs záporná,“ vysvětluje letošní neutěšené výsledky penzijních fondů portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Ještě to doženeme!

Na akciových trzích je letos na podzim rušno, za pozornost stojí zejména říjnový propad cen akcií, který si vysloužil vtipnou přezdívku velká říjnová korekce. Po propadu se ale ceny akcií můžou začít zase zvedat a do konce roku se může ještě hodně stát. Prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop věří, že se do Silvestra velké části účastnických fondů podaří ztráty z letošního roku ještě odmazat. „Všechno bude záviset na posledním kvartálu, který bývá tradičně silnější. Je ale pravděpodobné, že u konzervativních fondů zůstane letos zhodnocení lehce záporné. Vyvážené fondy by se měly dostat spíše do plusových hodnot, u dynamických fondů by pak zhodnocení většinou mělo porazit inflaci,“ tvrdí Poklop.

Martin Mašát je skeptičtější: „Aby se do kladných čísel dostaly dynamické a vyvážené fondy, musely by akciové investice velice rychle smazat ztráty, které v průběhu roku nabraly. A vzhledem k tomu, kolik času zbývá do konce roku, to už podle mě není příliš pravděpodobně.“

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Nejistí klienti

Měřeno počty nových klientů byl rok 2018 pro penzijní společnosti úspěšný. Dokonce rekordní. „Klienti o penzijní spoření mají zájem,“ říká Aleš Poklop z Asociace penzijních společností. A řadě účastnických fondů se od jejich založení v roce 2013 daří i výsledkově:

Vzhledem k letošním výsledkům to ale příští rok budou mít penzijní společnosti při přesvědčování lidí, aby si penzijko pořídili, asi o něco složitější. Letos mohly stavět marketing na pěkných výsledcích z předešlých let, v roce 2019 se ale v kampaních bude asi víc vyzdvihovat státní podpora (ročně může činit až 2760 korun) a daňové úlevy (získat zpět na daních jde až 3600 korun).

Penzijní společnosti ale věří, že se lidé už dokážou na penzijní spoření dívat z dlouhodobější perspektivy. „Myslím, že lidé pozitivně vnímají dlouhodobá čísla a krátkodobým výkyvům, které jsou přirozenou součástí investic na dlouhou trať, nepřisuzují velkou váhu,“ myslí si Aleš Poklop.

Staré penzijko: žádná výhra

Atraktivní výsledky za letošní rok nemůžou čekat ani lidé, kteří jsou stále „zaparkovaní“ v „klasickém“ penzijním připojištění. Ve „starém penzijku“ se sice fondy nikdy nesmí být na konci roku v minusu, jenže nula nebo maličkaté plus v reálu pořád znamená ztrátu: inflace je nad dvěma procenty, dokud ji výnos nepřepere, reálně peníze ve fondu ztrácejí na hodnotě. A s ničím jiným než malým plus se u starého penzijka počítat nedá, právě z obav před tím, že by případné ztráty musely platit ze svého, investují penzijní společnosti ve fondech penzijního připojištění veleopatrně. „U transformovaných fondů se musí dlouhodobě počítat s výnosem do jednoho procenta, a tudíž hluboko pod inflací,“ říká Martin Mašát. Lidé s penzijním připojištěním, kteří ještě nestříhají metr do důchodu, by podle něj měli zvážit přestup k novému penzijku.

Kompletní výsledky fondů doplňkového penzijního spoření

Alianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

Allianz penzijní společnost

Počet klientů (k 31. 10.): 47 358

Účastnický fond

Zhodnocení od začátku roku do 31. 10.

Zhodnocení od založení fondu do 31. října 2018

Allianz účastnický povinný konzervativní fond

0,23 %

2,52 %

Allianz vyvážený účastnický fond

-1,31 %

7,29 %

Allianz dynamický účastnický fond

-1,97 %

13,71 %

ČSOB penzijní společnost
KB Penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

ČSOB penzijní společnost 

Počet klientů (k 31. 10.): 149 491

Účastnický fond

Zhodnocení od začátku roku do 31. 10.

Zhodnocení od založení fondu do 31. října 2018

ČSOB účastnický povinný konzervativní fond

-0,77 %

3,26 %

ČSOB garantovaný účastnický fond

-1,07 %

0,63 %

ČSOB vyvážený účastnický fond

-2,33 %

11,84 %

ČSOB dynamický účastnický fond

-4,03 %

19,42 %

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2019 16:13, Viki Čabadaj

Jestliže mi ČSOB na 100-tisícovém konzervativním penzijku strhne ze státních příspěvků ve výši 2.760,- částku cca 1.200,- Kč (mínus 1,8% výnos), pak se ptám, komu je tento státní příspěvek určen, zda pojištěným občanům nebo ČSOB.
Navrhuji banky z tohoto kšeftu vynechat: Já uložím 100 tisíc u ČNB do depositu a po pět letech si vyzvednu svých 100 tisíc + 5 x 2.760,- Kč státního příspěvku.
Obzvláště pikantní bude, až ČSOB zveřejní své miliardové zisky za loňský rok.
Ó, jak jsem byl prosíravý, když jsem si u této banky nezaložil dynamické penzijko (mínus 10% výnos). Prostě by mne obrali dynamicky o 10 tisíc.
A to si ještě dovolí generální ředitelka Marie Zemanová (dle přiloženého fota relativně mladá, pěkná, udržovaná dáma, přičemž já bych na jejím místě preferoval starého, ale výkonného suchara typu bankéře Salzmanna) mi dovoluje nabídnout v rámci vylepšení mé finanční kondice další produkty ČSOB. Milostivá, já stejnou chybu udělám jen jednou.
Udělá už někdo konečně pořádek s bankami a pojišťovnami v Česku ?? Obávám se, že do toho nepůjde ani Andrej Babiš, jediný, kdo na to má.

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2018 17:25, Dan

Chyba. Profesional neni kouzelnik ani tvurce trhu. Muze pouze lepe odhadovat, ale zazraky necekejte.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

6. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

Dvě třetiny obyvatel Česka (66,7 %) si pravidelně odkládají část peněz na dobu, kdy už nebudou pracovat – tedy aby si mohly zpříjemnit důchod. Ukázal to internetový průzkum, který na... celý článek

Partners Financial Services