Změna. Rodičovský příspěvek se zvýší nejdřív v roce 2020

O čtyřicet tisíc korun vyšší rodičovský příspěvek chtěla vláda rozdávat už příští rok v létě. Nyní je ale na stole nový návrh. Celková suma rodičovského příspěvku vzroste o osmdesát tisíc korun, novinka ale začne platit nejdřív v lednu 2020.
Změna. Rodičovský příspěvek se zvýší nejdřív v roce 2020

S narozením dítěte se pojí několik dávek. Vedle porodného, na které dosáhnou pouze rodiny s nízkými příjmy, jde především o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Kdo chce pobírat peněžitou pomoc v mateřství, lidově mateřskou, musí se dostatečně dlouho účastnit nemocenského pojištění.

Nezaměstnaní nebo studenti proto na mateřskou často nedosáhnou. Hned po narození dítěte tedy začínají čerpat rodičovský příspěvek. Jde o sociální dávku, kterou stát bez dalších podmínek přiklepne všem rodičům.

Pro každé dítě je připravených 220 tisíc korun, rodiče dvojčat a vícerčat mají nárok na 330 tisíc korun. Výše uvedená suma se ovšem nevyplácí postupně – čerpá se v pravidelných měsíčních dávkách (jejich výše a rychlost čerpání lze jednou za čas měnit). Zároveň platí: celkovou sumu rodičovského příspěvku je potřeba vybrat nejdéle do čtyř let věku dítěte.

Rodičovský příspěvek 2019

měsíců
měsíců

Další kalkulačky

Celkem 300 tisíc korun. Ale později

Podle vládní koalice ANO a ČSSD je ale současná výše příspěvku – stejná suma se vyplácí víc jak deset let – nedostačující. Přilepšení pro rodiče proto vláda zanesla do programového prohlášení jako jednu ze svých priorit.

Konkrétní návrh předložila koncem září ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Příspěvek se poskytuje v nezměněné výši několik let. V současné době nejvíce rodičů pobírá měsíčně šest až osm tisíc korun, což je zhruba tříletá varianta čerpání dávky. A to mi přijde při dnešních cenách a rodinných nákladech velmi málo,“ uvedla Maláčová k chystané změně. Rodičovský příspěvek měl podle jejího návrhu vzrůst na 260 tisíc korun na jedno dítě a na 390 tisíc korun pro dvojčata a vícerčata. Navýšení MPSV naplánovalo na polovičku příštího roku.

Anketa

Kolik máte dětí?

Po dohodě s ministryní financí Alenou Schillerovou se ale zvýšení rodičovského příspěvku odkládá – návrh státního rozpočtu pro příští rok totiž s růstem dávky nepočítá. Víc peněz pro rodiny s dětmi chce Schillerová uvolnit až v roce 2020. Namísto čtyřiceti tisíc korun by si ale rodiče měli přilepšit o osmdesát tisíc korun – příspěvek na jedno dítě vzroste na 300 tisíc korun. V případě dvojčat a vícerčat může dávka dělat až 450 tisíc korun (standardně se počítá jako 1,5násobek částky pro jedno dítě), o sumě ale není ještě definitivně rozhodnuto.

S navýšením na 300 tisíc korun ostatně počítala i ministryně Maláčová. Zvyšování příspěvku ale podle jejích not mělo proběhnout ve dvou fázích. První zvýšení o 40 tisíc korun plánovalo ministerstvo práce na příští léto, růst o dalších 40 tisíc korun měl záviset na tom, kdy začne být účinná směrnice Evropské unie, která zavádí pravidla pro rovnováhu mezi rodinnými a pracovními povinnostmi. Kdy a zda evropští politici směrnici prosadí, ale dosud není jasné.

Vyšší příspěvek až do čtyř let dítěte

Zvýšení rodičovského příspěvku by se vedle rodičů, kteří budou na začátku roku 2020 dávku pobírat, mohlo týkat i rodin, které už celkovou sumu příspěvku (aktuálně 220 tisíc korun) vyčerpaly. V praxi bude záležet, zda ministerstvo nechá ve hře původní návrh (pouze s upravenou částkou a datem účinnosti), nebo dojde ke změně. „Pokud bude zachována úprava, která je nyní předložená ve vládním návrhu, jsou přechodná ustanovení nastavená tak, že nárok na zvýšenou částku rodičovského příspěvku, respektive jeho dočerpání budou mít i ti, kteří pečují o nejmladší dítě v rodině, které ke dni účinnosti návrhu zákona nedovršilo čtyř let, a již celkovou částku 220 tisíc korun vyčerpali,“ odpověděla na dotaz redakce Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle poslankyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové ovšem neexistuje důvod, proč navýšení příspěvku odkládat až na rok 2020. Připravila proto pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu. Ten počítá s přesunutím částky 5,8 miliard korun, která je nyní určená ke krytí výpadku státního rozpočtu způsobeného slevami na jízdné pro studenty a seniory. Ty vláda zavedla letos v září. Pokud poslanci na návrh Adamové kývnou, dočkají se rodiče vyššího příspěvku už příští rok.

Přivýdělek bez omezení

Původní návrh ministerstva práce počítal také se zjednodušením pro rodiče, kteří si během rodičovské dovolené přivydělávají. Přesto, že současná pravidla přivýdělek ani výkon předchozího zaměstnání nezakazují, existují určitá omezení, pokud jde o umístění dítěte do předškolního zařízení. Aktuálně platí: doba, kterou může dítě mladší dvou let v jeslích nebo mateřské školce strávit, nesmí dělat víc jak šestačtyřicet hodin v kalendářním měsíci. Kdo zmíněné pravidlo poruší, může o rodičovský příspěvek přijít. Nyní chce ministryně práce toto pravidlo zrušit.

Další navržené opatření má rodičům ulehčit papírování. O rodičovský příspěvek se vždy žádá na kontaktním pracovišti úřadu práce, vedle dalších dokumentů musí rodiče doložit také potvrzení o předchozích příjmech. Příslušné lejstro přitom úřady práce požadují po obou rodičích: aby mohli určit strop pro výši měsíčního rodičovského příspěvku, porovnávají úředníci, který z rodičů by měl nárok na vyšší mateřskou. V praxi tak může dojít k tomu, že ačkoli se mateřská vyplácela z nemocenského pojištění matky, maximální výši rodičovské úředníci vypočítali z příjmu otce, protože jeho příjmy byly celkově vyšší. Podle MPSV jde ale o zbytečnou administrativní zátěž. Nově má proto záležet na rodičích, který z příjmů doloží.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty: Jak je to dnes

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2018 8:03, Petula

To snad není pravda ???? hlavně , že si zvýší plat každej rok!!!! A aby zvýšili rodičovský příspěvek ,tak to né!!!!!! O kolik se zvýšili ceny za 10 let?? A furt ty samé peníze,,, Hlavně , že jsme dělali několik let , aby jsme dostali almužnu .Je to ostuda české vlády!! S prominutím Ho.a.a!!

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2018 8:54, xxx

zvýšily, abysme
vždyť neumíte ani psát, proto máte tu almužnu

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services