DOVOLENÁ 2007: V zahraničí je nejlepší platit kartou

Michal Pravda | rubrika: Cestování | 27. 6. 2007 | 9 komentářů
DOVOLENÁ 2007: V zahraničí je nejlepší platit kartou
Hotovost na dovolené je sice nezbytná, ale s množstvím bankovek a mincí v peněžence by se to nemělo přehánět. Lepší a levnější službu udělá platební karta či cestovní šeky. Poradíme vám také, jak se budou vyvíjet kurzy hlavních dovolenkových měn.

Mezinárodní platební karta je výborným pomocníkem na cestách. Tedy pokud zrovna nemíříte do méně rozvinutých koutů světa, kde zřejmě s tímto plastovým pomocníkem v obchodech, hotelích či např. na čerpacích stanicích nepochodíte. V ostatních případech se však používání karty vyplatí. Devizový kurz, který většinou banky pro bezhotovostní převody používají, je výhodnější než valutový, navíc s platbou nejsou spojeny žádné poplatky.

Nebezpečí hrozí v případě ztráty nebo odcizení karty, nebo když ji necháte bez dozoru, např. číšník s ní odejde z dohledu. Máte-li podezření na zneužití karty, nebo jste kartu ztratili či vám ji někdo ukradl, vždy požádejte banku o zablokování (elektronická) či stoplistaci (embosovaná) karty. Telefonní číslo určené k tomuto účelu noste při sobě.
U embosovaných karet lze sjednat pojištění zneužití platební karty (některé z nich toto pojištění obsahují automaticky). Na rozdíl od elektronických, které jsou zablokovány okamžikem nahlášení, trvá uvedení na stoplist u embosovaných karet několik hodin. S pojištěním je zneužití karty kryto i několik dnů před nahlášením. (Více Zabezpečí vaše peníze pojištění platební karty proti jejímu zneužití?)

Kromě pojištění proti zneužití karty může cestovatel v zahraničí ocenit i cestovní pojištění, které je u některých karet automatickou součástí, nebo jej lze dodatečně sjednat. Odpadá tak nutnost se před každou cestou zvlášť pojišťovat.

Karta by v zahraničí měla sloužit převážně k platbám u obchodníků. Výběry z bankomatů, případně u přepážek bank či některých směnáren (tzv. cash advance, viz tabulku) jsou zpoplatněny stokorunovými částkami.
Pokud po něm přece jen sáhnout musíte, vyberte najednou velkou sumu peněz. Více výběrů po malých částkách se zbytečně prodraží. Každý výběr je zpoplatňován určitou minimální hodnotou, např. 150 Kč, plus procentem z vybírané částky.

Poplatky za použití debetní platební karty v zahraničí
Banka Výběr z bankomatu Ekvivalent 10 000 Kč1 Cash advance2 Emergency cash3 Emergency card4 Max. výše náhradní hotovosti Doba vydání náhradní hotovosti Doba vydání náhradní karty
Bawag Bank
(profil, názory)
2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč 250 Kč 2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč 3 500 Kč 4 000 Kč 100 až 1 000 USD 24 hodin 48 hodin
Česká spořitelna
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky (25 Kč + 0,5 % z vybírané částky pro skupinu Erste) 150 Kč 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 1 500 Kč 2 500 Kč 1 000 USD Visa Classic a Visa Business max. do 3 pracovních dní, Visa Gold do 1 pracovního dne, u karet MasterCard do 2 pracovních dní Visa Classic a Visa Business max. do 3 pracovních dní, Visa Gold do 1 pracovního dne, u karet MasterCard do 2 pracovních dní
ČSOB
(profil, názory)
80 Kč + 0,5 % z vybírané částky 130 Kč 200 Kč + 0,5 % z vybírané částky 3 000 Kč 4 000 Kč nesděleno nesděleno nesděleno
eBanka
(profil, názory)
1,5 % z vybírané částky, min. 140 Kč 150 Kč 150 Kč + 0,5 % z vybírané částky 3 000 Kč 4 000 Kč dle individuálního posouzení banky 1 až 3 pracovní dny 1 až 3 pracovní dny
GE Money Bank
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 150 Kč 1 % z vybírané částky, min. 200 Kč 3 000 Kč 4 000 Kč závislá na zůstatku na účtu do 1 dne max. do 2 dní
HVB Bank
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 150 Kč 150 Kč + 0,5 % z vybírané částky 1 000 Kč 3 000 Kč 1 000 USD 48 hodin 48 hodin
Komerční banka
(profil, názory)
1 % z vybírané částky, min. 100 Kč 100 Kč 1,7 % z vybírané částky, min. 200 Kč 3 500 Kč 4 000 Kč nesděleno nesděleno nesděleno
Raiffeisenbank
(profil, názory)
0,5 % z vybírané částky + 100 Kč 200 Kč 0,5 % z vybírané částky + 150 Kč 3 000 Kč 4 000 Kč ekvivalent 1000 USD do 24 hodin v USA,
do 48 hodin jinde na světě
do 24 hodin v USA,
do 48 hodin jinde ve světě
Volksbank
(profil, názory)
75 Kč + 0,5 % z vybírané částky (v případě Holiday karty 29 Kč) 125 Kč 180 Kč + 1 % z vybírané částky, kreditní karta 1,75 % z částky, min. 120 Kč 3 000 Kč 4 000 Kč záleží na dohodě s poradcem na pobočce záleží na dohodě s poradcem na pobočce 2 až 3 pracovní dny
Živnostenská banka
(profil, názory)
105 Kč + 0,5 % z vybírané částky 155 Kč 105 Kč + 0,5 % z vybírané částky vynaložené náklady banky5 vynaložené náklady banky5 záleží na typu platební karty několik dní v závislosti na cílové destinaci u karet Visa Business a Visa Gold do 1 dne, u Visa Classic do 3 dnů
Poznámka:
1) poplatek za výběr částky odpovídající 10 000 Kč z bankomatu v zahraničí
2) výběr hotovosti prostřednictvím platební karty na přepážkách bank či některých směnáren
3) náhradní hotovost - jedná se o zaslání náhradní hotovosti do zahraniční pobočky v případě ztráty/odcizení embosované karty
4) náhradní karta - je určena v případě odcizení/ztráty embosované karty k výběru hotovosti prostřednictvím cash advance nebo k provedení nutných plateb za účelem zajištění návratu ze zahraničí, nikoli k výběru hotovosti v bankomatech. Ke kartě se neposkytuje PIN.
5) například zaslání karty prostřednictvím služby DHL na vámi určené místo

Zdroj dat: banky


Hotovost je nezbytná

Aby cestovatel nemusel často k bankomatu, je dobré vyrazit za hranice s již vyměněnou hotovostí. Velká zásoba bankovek a mincí však není vhodná. V případě okradení se s nimi cestovatel zpravidla nikdy nesetká. Navíc za výměnu peněz v bankách se platí poplatek a kurz je méně výhodný, než při placení stejné částky kartou.
Pro hotovost je vhodnější zajít do směnárny, které na rozdíl od bank většinou nabízejí lepší kurz a bez poplatku. I když v období dovolených odpouští poplatek i některé bankovní domy.



Nejlepší čas pro výměnu peněz nelze jednoznačně určit. Podle odhadů oslovených analytiků se neočekávají žádné výrazné změny v kurzech hlavních dovolenkových měn.


Opomíjené ale bezpečné šeky

Většinou kombinace platební karty a hotovosti stačí k tomu, aby cestovatel opustil republiku s pocitem bezpečí. Nejbezpečnějším nástrojem jsou však cestovní šeky. Podmínkou proplacení je předložení průkazu totožnosti (pas) a druhé podepsání šeku, které se musí shodovat se vzorem.

"V případě předložení více šeků najednou vyžaduje banka současně se šeky i předložení prodejního listu, popřípadě dokladu o nabytí," doplňuje postup v Živnostenské bance Gabriela Petrová z tiskového oddělení.

Šeky můžete použít stejně jako kartu, tedy k placení za zboží a služby. Při nákupu šeků (v bankách, některých směnárnách a společnostech jako American Express či Thomas Cook), za který zaplatíte okolo 1 % z částky, na níž šeky znějí, žádejte šeky s nižší nominální hodnotou, abyste se při placení v zahraničí vyhnuli problémům s vracením zbylých peněz.

Cestovní šeky si budete pořizovat pravděpodobně tehdy, jestliže dáváte přednost bezpečí na cestách a jestliže cestujete častěji či na delší dobu. Mají neomezenou platnost, a proto když je nevyužijete na jedné dovolené, můžete je s sebou vzít na tu další.

V případě odcizení cestovního šeku je potřeba v dané zemi kontaktovat společnost, která cestovní šeky vydala (např. American Express) a sdělit jí čísla odcizených šeků. Do 24 hodin dostanete zdarma šeky nové.

Kdy vyměnit peníze na dovolenou
Tomáš Vlk, Patria Finance
Vzhledem k očekávanému vývoji kurzu vidíme pro české turisty jako výhodnější počkat s konverzí aspoň do začátku léta. Během prázdninových měsíců sice koruna může dál mírně zpevňovat, k nákupu valut však bude lepší využívat krátkodobých výkyvů kurzu, než se spoléhat na dlouhodobé trendy. To platí ještě více u konverze koruny do dolaru, kde trend posilování do konce roku nečekáme tak silný. Co se týče chorvatské kuny, tuto měnu bohužel nesledujeme.

Josef Dudek, burzovní společnost Fio
Vývoj EUR/CZK vidíme pro následující období (2-3 měsíce) v úzkém pásmu 28,20 - 28,40 Kč. Proti USD může být rozptyl větší a to 20,85 - 21,25 Kč. Kurz EUR/HRK je více jak půl roku v pásmu 7,30 - 7,40 a tam zůstane i v nejbližším období. Jak je vidět, neočekávají se výrazné kurzové pohyby pro následující období.

Pavel Sobíšek, HVB Bank
Pokud se kurz EUR/CZK pohne, bude to o méně než procento, což je v porovnání s transakčními náklady na výměnu peněz i jinými náklady na dovolenou malá položka. Americký dolar je proti euru v historickém srovnání nyní velmi levný. Očekávám, že časem bude jeho kurz proti euru posilovat, což způsobí i oslabení koruny proti USD. Kdy tento proces začne, je ale těžké předvídat. Nemusí k tomu vůbec dojít během letošního léta. Nakoupit dolary s předstihem ovšem má svou logiku - kurz o mnoho lepší už nebude. Chorvatská kuna se chová jako pravá turistická měna - její kurz bývá nejsilnější vždy uprostřed léta. V posledních letech se nicméně snížila kolísavost kurzu EUR/HRK. Spekulace s HRK nemají valný smysl - na sezónně výhodný nákup je již pozdě a eventuální posun kurzu v nepříznivém směru nebude vyšší než 1 %.

Setkali jste se už se zneužitím své platební karty?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2007 11:29, koren

Ach jo !!!!

Me osobne by zajimalo, kdy uz konecne, zavislost EU na nefalsovanem pravem severoamerikanskem bankovnictvi, pujde do haje, treba zeleneho !!!

K tomu ovsem se pricita prava nefalsovana ceske fraska a saskarna !!! Jak debit tak kredit karty v Cesku jsou bud VISA ci MASTER !!!! VISA a MASTER tot vse , a basta fidli kulatina !!!

Takhle 'convieniet' ci 'client' debit karty, ktere by vydavaly banky v Cesku pusobici pod nejakym svym jmenenm to by neslo ???

V Cesku specielne se vsechno asi komplikuje tim , ze vestsina, ne-li vsechny, mistni banky NEMAJI CESKE VLASTNIKY !!! Takze banky v Cesku pusobici si pocinaji jako v kolonii a drou sve ceske klienty (bankovni poplatky a etc.) doslova, 'bez noze' !!!

Slava a podekovani nasim ceskym politickym tatkum, tatickum atd. , kteri ceske bankovnictvi tak s jemnym vkusem zridili a zaridili !!!

Vytvorili sice par pracovnich mist pro ceske zamestnance bank pusobicich v Cesku, ale miliardove zisky, ktere tyto banky vydrou ze svych ceskych klientu, plynou predevsim do zahranicnich, predevsim rakouskych a nemeckych, kapes !!!!

+98
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

25. 6. 2007 | Michal Pravda | 1 komentář

DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

Bez cestovního pojištění se musí cestovatel připravit na placení poplatků u lékaře. Když ztratí nebo mu ukradnou peníze, může si je nechat poslat specializovanými firmami.

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

20. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

Když poskytované služby neodpovídají těm, které si klient zaplatil, měl by je reklamovat na místě u delegáta a opatřit si důkazy pro pozdější jednání s cestovní kanceláří. Na kompenzaci... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

18. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

Některé součásti komerčního cestovního pojištění slibují na první pohled víc, než co skutečně poskytují. Třeba ukradená zavazadla pojišťovna uhradí, jen pokud zloděj kufry odnesl ze... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

13. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

Máte letos namířeno autem do zahraničí? Spolehněte se na asistenční službu, která se při nehodě nejen postará o poškozený automobil a posádku, ale pomůže i s překladem a vyplňováním... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

11. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

Letět do Londýna jen za 739 Kč? Zájezd na Krétu jen za 8 990 Kč? Tak na to zapomeňte. Cenu letenky, a tedy i zájezdu, zvednou až o několik tisíc korun všemožné příplatky.

Partners Financial Services