DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze

Michal Pravda | rubrika: Cestování | 25. 6. 2007 | 3 komentáře
DOVOLENÁ 2007: Co dělat, když v zahraničí onemocníte, ztratíte doklady nebo peníze
Bez cestovního pojištění se musí cestovatel připravit na placení poplatků u lékaře. Když ztratí nebo mu ukradnou peníze, může si je nechat poslat specializovanými firmami.

Onemocnět či se zranit můžete i na dovolené. Pokud cestujete jen s evropským průkazem zdravotního pojištění, čili s průkazem české zdravotní pojišťovny, připravte se, že část peněz za ošetření zaplatíte ze svého. Ve většině států se vyžaduje spoluúčast. Kromě ní (i když to mnohdy není žádná zanedbatelná položka) nejsou po předložení průkazu zpravidla potřeba žádné další peníze. Výjimkou je ošetření v soukromém zdravotnickém zařízení, tam se platí v hotovosti veškerá péče.

Hotovost za celý lékařský výkon bude muset cestovatel vytáhnout jen tehdy, pokud si průkaz zapomněl, nebo se nachází v zemi, kde je zvykem za zdravotní péči nejdříve zaplatit (Belgie, Francie, Lucembursko). V těchto zemích buď může požádat o vrácení nákladů tamní zdravotní pojišťovnu, nebo počkat a po návratu zajít do české zdravotní pojišťovny. To platí i v případě, že dotyčny zapomněl průkaz zdravotní pojišťovny doma.

Na koho se obrátit v nouzi

Návštěva lékaře jen s evropským průkazem zdravotního pojištění
Navštivte veřejné zdravotní zařízení a předložte průkaz. Budete nuceni zaplatit spoluúčast. V případě, kdy jste museli uhradit celé vyšetření, si uschovejte doklady o zaplacení a po návratu je předložte své zdravotní pojišťovně.

Návštěva lékaře s komerčním cestovním pojištěním
Zavolejte asistenční službu a sdělte jí, co se vám přihodilo. Poradí vám, jak dál postupovat.

Přišli jste o doklady
Navštivte místní policii a nechte si vystavit protokol. S ním zajděte na zastupitelský úřad ČR. Máte-li uzavřeno cestovní pojištění, zjistěte, zda asistenční služba uhradí náklady na cestu do místa zastupitelského úřadu.

Přišli jste o peníze
Máte-li uzavřeno cestovní pojištění, zjistěte, zda asistenční služba zprostředkuje zaslání peněz. Jinak požádejte příbuzné či známé o jejich zaslání přes pobočku Western Union či Checquepoint.

Přišli jste o platební karty či šeky
Požádejte banku o jejich zablokování nebo stoplistaci.

V každém případě by si měl cestovatel uschovat originály stvrzenek o úhradě péče. "Pokud na dokladu o zaplacení není uvedena diagnóza nebo popis výkonu, požádejte ošetřujícího lékaře o krátkou lékařskou zprávu, zabráníte tak případným budoucím problémům při úhradě zdravotního ošetření," doporučují internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí České republiky (MZVČR).

Platí pravidlo, že pacient má nárok na úhradu péče v takové výši, v jaké jí hradí pojišťovna v zemi ošetření tamním občanům. Peníze za péči placenou v hotovosti však neobdržíte ihned po předložení účtenek, ale až když si zahraniční pojišťovna ověří, jaký obnos má vyplatit. To může trvat více než půl roku. Pokud potřebujete peníze dříve a váš účet nepřesáhl tisíc eur, můžete požádat svou pojišťovnu o jeho proplacení. Dostanete však pouze částku, kterou by daná péče stála v Česku.


U lékaře s komerčním pojištěním

Pokud má cestovatel komerční cestovní pojištění, ze spoluúčasti za péči, ani z návštěvy soukromého lékaře strach mít nemusí. Pojistka kryje i tyto náklady. Když se něco stane, stačí zavolat na asistenční službu, která je automatickou součástí cestovního pojištění. Ta najde nejbližší vhodné zdravotnické zařízení, zprostředkuje dopravu a postará se o vše potřebné.
Platit ze svého pojištěný nic nemusí, protože v případě nutnosti poskytne pojišťovna platební garanci a úhradu přímo zdravotnickému zařízení.

Vzhledem k tomu, že výše plnění z komerčního připojištění může být omezená, doporučuje MZV ČR při krátkodobých pobytech na území jiného členského státu kombinaci obou způsobů, tedy mít u sebe jak evropský průkaz zdravotního pojištění, tak sjednané komerční cestovní pojištění.


Jak na ztrátu dokladů a peněz



Ztrátu nebo odcizení cestovních dokladů je nutné nejprve nahlásit místní policii a požádat ji o vydání potvrzení. S potvrzením musí občan osobně navštívit konzulární pracoviště příslušného českého zastupitelského úřadu (ZÚ, seznam najdete na tomto místě), kde mu za 400 korun (platit je možné v měně státu, ve volně směnitelné měně či v českých korunách) vystaví náhradní cestovní doklad, tzv. cestovní průkaz. Ten slouží pouze k jednotlivé cestě, zpravidla k návratu zpět do Česka.

Pokud ztratíte hotovost, nebo vám peníze někdo ukradne, nabízí se několik možností, jak se k nim znovu dostat. Pokud vám zůstala platební karta či šeky, máte vyhráno. V opačném případě se jako nejlepší řešení jeví požádat příbuzné či známé o zaslání peněz přes specializované organizace, jako Western Union či Chequepoint. Pobočky jsou rozmístěny téměř po celém světě a částku obdržíte do několika minut. Za zaslání 18 tisíc korun činí poplatek ve Western Union 1 150 korun.

Pohodlnější variantou, jak získat peníze (a doklady) v nouzi, může být cestovní pojištění. Některé asistenční služby zprostředkují zaslání peněz (někdo třetí je však musí v ČR složit) a uhradí poplatek za vydání cestovního průkazu včetně cestovních výloh do sídla zastupitelského úřadu.

Pokud cestovatel přijde o platební karty či cestovní šeky, měl by neprodleně vyzvat banku o jejich zablokování, případně uvedení na stoplist. Pokud dotyčný vlastnil embosovanou kartu, může požádat za poplatek několika tisíc korun o vydání náhradní karty či hotovosti. Ty však nedostane jako v předchozím případě během několika minut, ale třeba až za několik dní. Náhradní cestovní šek obdrží cestovatel do jednoho dne, a to bez poplatku. K tomu je třeba předložit prodejní list, tedy doklad o zakoupení šeku, na kterém je uvedeno evidenční číslo šeku. Vždy jej proto noste odděleně. Variantou je také pořídit si jeho kopii a tu nechat doma. Peníze tak sice nedostanete do druhého dne, ale ani o ně nepřijdete.

V příštím díle, který vyjde 27. června, se budeme zabývat možnostmi placení na dovolené.

Ukradli vám už někdy na dovolené peníze nebo doklady?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

20. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

Když poskytované služby neodpovídají těm, které si klient zaplatil, měl by je reklamovat na místě u delegáta a opatřit si důkazy pro pozdější jednání s cestovní kanceláří. Na kompenzaci... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

18. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

Některé součásti komerčního cestovního pojištění slibují na první pohled víc, než co skutečně poskytují. Třeba ukradená zavazadla pojišťovna uhradí, jen pokud zloděj kufry odnesl ze... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

13. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

Máte letos namířeno autem do zahraničí? Spolehněte se na asistenční službu, která se při nehodě nejen postará o poškozený automobil a posádku, ale pomůže i s překladem a vyplňováním... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

11. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

Letět do Londýna jen za 739 Kč? Zájezd na Krétu jen za 8 990 Kč? Tak na to zapomeňte. Cenu letenky, a tedy i zájezdu, zvednou až o několik tisíc korun všemožné příplatky.

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

6. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

Toužíte po dovolené u moře, ale nemáte na ni našetřeno dost peněz? Pořiďte si zájezd na splátky. Poradíme, kam zajít pro nulové navýšení a jak vycestovat a nezaplatit předem ani korunu. celý článek

Partners Financial Services