Platební karty po česku aneb proč váznou čipy

Platební karty po česku aneb proč váznou čipy
Magnetické proužky na platebních kartách měly být v roce 2005 minulostí. Měly být nahrazeny čipem. Měly. Skutečnost je však jiná. Jak dlouho se ještě budeme obávat podvodů na "klasických" kartách místo používání bezpečnějších čipových?

Od ledna letošního roku musí banky dodržovat takzvaný EMV Liability Shift, neboli přenos odpovědnosti. V případě, že dojde k podvodné transakci s kartounese náklady automaticky banka, která ještě nevyužívá čipovou technologii. Banka, která už přešla na čipy, se rizika zbavuje. Při každé transakci čipovou kartou totiž budete muset zadávat PIN. Odpadne tím možnost platit kartou u obchodníků jen ověřením podpisového vzoru, jak některé banky dosud připouštějí. Měla by se tím zvýšit bezpečnost.

Dlouhá příprava na čipy

Jak je to s pojištěním?

Pojistíte-li se proti zneužití platební karty, například výběr z bankomatu nebo platba kartou nebudou do tohoto pojištění zahrnuty. Jediná HVB kryje rizika spojená se zadáváním PINu. Pokud vám letos někdo podvodně vybere peníze a daná banka ještě nepřešla na čipy, bude vám muset ztrátu automaticky nahradit. Pojištění v tomto případě postrádá smysl. Více se o tom dočtete v článku Zneužití PINu u karty stále pojistí jen jediná banka.

Už více jak půl roku musí tedy banky, které nepřešly na čipovou technologii, platit náhradu při zneužití karty. Jedná se o takové případy, kterých se karta fyzicky účastní, jako například výběr z bankomatu nebo platba u obchodníků. Internetových transakcí se odpovědnost netýká. Proč banky jednoduše nepřejdou na čipy a břímě se tím zbaví? Protože to jednoduše nejde. "Proces je časově i finančně náročný a vyžádá si investice v řádu stovek miliónů korun," oponuje mluvčí České spořitelny (profil, názory) Helena Matuszná.

V současné době dostanete kartu s čipem od Komerční banky (profil, názory), ČSOB (profil, názory) a od Volksbank (profil, názory). Od září, případně poslední čtvrtiny letošního roku, budou následovat HVB Bank (profil, názory), Raiffeisenbank (profil, názory) a Živnostenská banka (profil, názory). Česká spořitelna, stejně jako další banky, začne s emisí příští rok. Zpravidla se jedná o vydávání takzvaných hybridních karet, což jsou karty, které v sobě obsahují jak magnetický proužek, tak i čip.

EMV standardy

Definují pravidla pro vzájemnou slučitelnost čipových karet, bankomatů a platebních terminálů tak, aby bylo možné jednu kartu používat na celém světě.

Zatím se čipem opatřují většinou jen nové karty, s výměnou současných ještě nehybridních se počítá zhruba do roku 2007. Časové rozmezí 2 let odpovídá době platnosti karty. Navíc existují rozdíly mezi přeměnou elektronických a embosovaných karet. Přechod na čip u embosovaných je složitější, proto může jejich náhrada trvat o něco déle.

Změny nejen u karet

Obnova platebních karet však není jediný úkol, který na banky z pohledu přechodu na čipovou technologii čeká. Co by byla čipová karta bez "čipového" bankomatu nebo "čipového" terminálu? Proto se kromě karet postupně přizpůsobuje celá síť bankomatů a platebních terminálů tak, aby byly schopné čip přečíst. Většinou bude stačit přidat čtečku, jen v několika případech bude třeba měnit celý bankomat nebo terminál. Navíc se zatím jako nejlepší řešení ukazuje technologie, která umí číst jak magnetický proužek tak čip zároveň. A to z důvodu používání jak pouze magnetických tak i pouze čipových karet. Máte-li hybridní kartu a terminál nebo bankomat umožňuje oba způsoby, bude využíván ten bezpečnější, tedy čip.

Umí už terminály a bankomaty přečíst čipy? Například celá bankomatová síť GE Money Bank (profil, názory) a Živnostenské banky si už s čipy poradí. Od října 2005 by se k "začipované" síti bankomatů měla přidat i Komerční banka. Všechny její terminály už jsou vybavené čtečkou. Česká spořitelna zmigrovala už více jak polovinu bankomatů, kompletní přechod plánuje do konce roku 2007. ČSOB by ráda velkou část bankomatů převedla ještě letos, zbytek v průběhu příštího roku. Přechod terminálů na čipovou technologii je už téměř u konce. Přeměna bankomatů Raiffeisenbank by také měla proběhnout ještě tento rok. Pokud není u daných bank zmíněna informace o platebních terminálech, znamená to, že vlastní terminály nemají.

Někdo při platbě kartou na terminálu zadávat PIN nemusí, jiný ano. Například u České spořitelny nebo HVB vaši totožnost stále dokazujete jen pomocí podpisu, který většinou není v silách obchodníka dobře zkontrolovat. Od září by se toto mělo stát minulostí. Při platbě u obchodníka budete povinně místo podpisu zadávat PIN, čímž by se měla zvýšit bezpečnost.

Všemohoucí čip?

Přínosy čipové technologie:

  • vyšší bezpečnost zajištěná využitím dynamických šifrovacích algoritmů,
  • větší nabídka funkcí (umožní uložit daleko více údajů, nemusí sloužit jen jako platební karta, ale například i jako jízdenka na MHD),
  • změna parametrů dálkově (možnost změnit si PIN, limity na nákup přímo na bankomatu),
  • off-line použití (není nutné aktuální spojení s autorizačním centrem (PIN nebo elektronických podpis je uložen přímo v paměti a terminál může pravost ověřit bez spojování s autorizačním centrem).

Zatím byla zmíněna jen jedna výhoda čipu, a to že by s sebou měl přinést vyšší bezpečnost.  Magnetické proužky se dají poměrně snadno okopírovat. Jak je to s čipem? Ani ten není těžké získat, dokonce i na vzdálenost několika metrů, nemusí ani "projíždět" čtečkou. Čím je tedy bezpečnější? Čip je v současnosti považován za nejmodernější techniku. Důvěrná data uložená na čipové kartě, už po jejich vložení nelze nikdy z venku přečíst. Jsou totiž zpracována a používána přímo operačním systémem karty. Funkce zapisování, čtení a mazání dat mohou být řízeny a omezeny nejen hardwarově, ale i pomocí softwarových procesů. Nebo mohou být vázány například na splnění určitých podmínek. Kombinací všech zmíněných postupů lze dosáhnout vyšší bezpečnosti karty. Dalšími důležitými přínosy čipových karet jsou mnohonásobně širší nabídka funkcí, možnost měnit parametry dálkově a off-line použití.

Myslíte si, že čipové karty povedou k vyšší bezpečnosti? Nebo je jen otázkou času, kdy dojde k jejímu zneužití? Máte už takovou kartu? Sdělte nám

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2005 18:38, Roman

Osobne platim Maestrem od CS a uz tak rok nebo dva musim pri placeni zadavat PIN i se podepisovat. Uz se tesim az se nebudu muset podepisovat. :-)

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2005 10:28, dchytilova

Pokud zároveň nenahlásíte ztrátu karty a neprokáže se, že existuje duplikát vaší karty, peníze vám nebudou vyplaceny. Případ, že byste si peníze vybral z bankomatu a tvrdil, že vám byly ukradeny, je v tomto případě bezpředmětný.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

21. 7. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

Nevlastníte embosovanou platební kartu a chcete platit na internetu? Nabízí se řešení v podobě virtuálních karet. Navíc od podzimu bude možné platit na internetu konečně i elektronickou... celý článek

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

14. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická... celý článek

Čip: nedílná součást budoucnosti

23. 9. 2004 | Kristýna Havligerová

Čip: nedílná součást budoucnosti

Když se řekne čipová technologie, vybaví se nám pravděpodobně platební karta či mobilní telefon se SIM kartou. Použití této technologie se ovšem začíná rozšiřovat do stále více oblastí.... celý článek

Bezpečip na platebních kartách

21. 9. 2004 | Kristýna Havligerová

Bezpečip na platebních kartách

Od příštího roku bude banka, která nezavede čipovou technologii, automaticky zodpovídat za problém vyplývající z platební transakce, na niž byla podána reklamace. V jaké fázi příprav... celý článek

Partners Financial Services