Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.
Nevlastníte embosovanou platební kartu a chcete platit na internetu? Nabízí se řešení v podobě virtuálních karet. Navíc od podzimu bude možné platit na internetu konečně i elektronickou kartou, a to MasterCard Unembossed.

Co si představit pod pojmem virtuální karta? Většinou ji nenajdete v plastové podobě, ale v podstatě se jedná se o "papírek" obsahující 16místné číslo platební karty, časovou platnost a kód CVC2, který je obdobou PINu. PIN tedy k této kartě nedostanete. V plastové podobě, tak jak ji běžně znáte, vydává karty jen GE Money Bank (profil, názory).

CVC2:
Card Verification Code: kód, který slouží jako bezpečnostní kontrolní prvek. Na embosované kartě byste jej našli jako poslední tři čísla v podpisovém proužku.

Virtuální kartou nemůžete platit v obchodech, vybírat hotovost z bankomatu, jednoduše s ní nelze provádět žádné transakce, které nezbytně vyžadují předložení standardní plastikové karty. Takovýto "papírek" nebo kus plastu vám bude sloužit výhradně pro nákupy v síti internet nebo prostřednictvím takzvaných MO/TO objednávek.

Bez konta to zatím nejde...

MO/TO:
Mail Order / Telephone Order: objednávky uskutečněné prostřednictvím e-mailu nebo prostřednictvím telefonu.
Kdo karty nabízí? Jsou to u nás zatím jen 3 bankovní domy – eBanka (profil, názory), GE Money Bank a Komerční banka (profil, názory). Vydání virtuální karty je podmíněno vlastnictvím účtu, u KB navíc musíte mít i běžnou platební kartu. Zřízení samostatného konta jen z toho důvodu, že chcete platit na internetu, se nevyplatí. Za nejlevnější běžný účet a internetové bankovnictví při zasílání měsíčních výpisů zaplatíte vždy kolem 900 Kč za rok.
Za vedení karty zaplatíte u eBanky 150 Kč, u GE Money Bank 108 Kč a u Komerční banky 65 Kč za rok. GE rozšířila možnost vydání karty nejen majiteli účtu ale i zmocněné osobě, které je více než 18 let. Karta platí buď 2 roky (GE, eBanka), nebo 3 roky (KB).

... ale brzy půjde

Pokud nemáte konto u jedné ze zmíněných bank, počkejte si s na kartu MasterCard Unembossed. Tu totiž můžete získat i bez konta. Zatím ji vydává jen ČSOB (profil, názory), ale počítá se s prodejem i u dalších bank. Jestliže máte účet u ČSOB, můžete už nyní platit na internetu, jinak si budete muset počkat do podzimu. Tato karta je zatím vydávána jako kreditní. Může vám tedy může sloužit jako finanční pojistka. Pro uhrazení sumy za nákup se nabízí využít bezúročné období, které trvá 45 dní. Roční poplatek za kartu je 250 Kč, tedy několikrát méně než zřízení samostatného konta. Karta nemusí být vydávána jen jako kreditní, banka ji nabízí i v debetní variantě.

Vysoké limity se nedoporučují

Zpravidla se nepředpokládá, že byste po internetu dělali velké obchody. Proto jsou limity u takovýchto karet nastaveny na nižší úrovni a liší se banka od banky. GE je nejméně bojácná a denně vám on-line dovolí utratit 10 tisíc Kč, u eBanky tuto částu můžete utratit za týden, KB umožnuje týdně na internetu zaplatit maximálně 20 tisíc Kč. Limity si však většinou můžete libovolně měnit. Jsou totiž stanoveny hlavně z důvodu bezpečnosti. Jen u KB je 20 tisíc Kč opravdu horní hranice, kterou běžně nemůžete překročit. Proč běžně? Protože dohoda o zvýšení je prý v některých případech možná. Omezit si můžete i počet plateb za den. GE doporučuje nejvýše 2 platby denně. Těmito kroky snížíte šanci podvodníkům "ukrást" vám z účtu více peněz.

SSL:
Secure Socet Layer: protokol, který využívají banky pro zabezpečení přenosu dat v internetovém bankovnictví. Data jsou šifrována.
Bezpečnost karet je posílena i používáním protokolu SSL. Znamená to, že byste mohli nakupovat jen u zabezpečených obchodníků, které poznáte snadno. V jednom z dolních rohů obrazovky najdete ikonu odemčeného zámečku na zlatém pozadí. Poté, co si vyberete zboží, se vám zobrazí okno vyžadující zadání čísla karty, její platnosti a kódu CVC2. Obchodník se však žádné údaje o vaší kartě nedozví, protože přenos je šifrován. Více se o tom dočtete v článku Bez embosované karty na internetu nezaplatíte.

Vlastníte virtuální platební kartu? Jak často na internetu platíte? Máte povolen vysoký limit u karty? Podělte se s námi o svůj

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2005 20:12, MoB

Uf, vám se to stalo? Pro zajímavost, jak jste to (vy)řešil?

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 7. 2005 7:34

je naprosto normalni rezervovat hotel jednou kartou, garantovat pri check-in pobyt druhou kartou a nakonec zaplatit pri check-out treti kartou, nevyvolava to zadne pocity.

Zobrazit celé vlákno

-39
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

14. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická... celý článek

Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

31. 3. 2005 | Dana Chytilová

Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

Zvolili jste jako podpisový vzor podpis, který běžně používáte? Pak podle České bankovní asociace ulehčujete podvodníkům zneužití vašich osobních údajů. Na pobočkách bank vám však neporadí,... celý článek

Tři škody za noc? Bezva finta!

2. 3. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Tři škody za noc? Bezva finta!

Ani řidič jako doktor Skružný z komedie Vesničko má středisková v podání Rudolfa Hrušínského, nedokázal svému vozu způsobit tři škody během jediného dne. Co nezvládne česká klasika,... celý článek

Partners Financial Services