Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte
Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická karta vám bude k ničemu. Ale jak poznat, že vás obchodníci nepodvedou?

Běžné elektronické karty na platby v internetu využít obvykle nelze. Na řadu tak přicházejí embosované karty, které však musíte ve většině případů před prvním použitím odblokovat. Karty jsou totiž zpravidla vydávány s nulovým počátečním limitem pro platby na internetu a o jeho navýšení musíte banku požádat. Citibank (profil, názory) a Volksbank (profil, názory) nabízejí možnost platit kartou na internetu automaticky už při vydání karty. GE Money Bank (profil, názory) do odvolání z bezpečnostních důvodů možnost platby kartou v prostředí internetu zablokovala. Nabízí však, stejně jako ostatní banky, možnost takzvané virtuální karty, což je speciální karta určená jen pro platby na internetu. Tématu se budeme věnovat v některém z příštích článků.

Částka, kterou můžete denně na internetu utratit nebývá vysoká, kolem 5 tisíc Kč, ale můžete si ji navýšit. Mějte přitom na paměti bezpečnost. Čím vyšší limit, tím více peněz vám může být "ukradeno". Na druhou stranu, pokud budete nakupovat jen u takzvaných 3D-Secure nebo zabezpečených obchodníků, riziko nepříjemnsotí klesá.

Co je to za zvláštního obchodníka?

Oba typy obchodníků poznáte buď podle URL adresy, která proti klasické adrese obsahuje navíc písmenko s (to znamená https://www.co.kde), nebo podle malé ikonky umístěné v některém spodním rohu. Jedná-li se o zamčený visací zámek na zlatém pozadí,
SSL (Secure Socet Layer) je protokol, který využívají banky pro zabezpečení přenosu dat v internetovém bankovnictví. Data jsou šifrována.
nemusíte se bát. Naopak objevíte-li odemčený visací zámek na šedém pozadí, jedná se o nezabezpečeného obchodníka, se kterým raději neobchodujte. Tyto značky ukazují na certifikát potvrzující takzvané SSL zabezpečení.

3D-Secure obchodník má na svých webových stránkách kromě certifikátu potvrzující SSL zabezpečení také loga karetních asociací Verified by Visa a MasterCard Secure Code.

3D-Secure aneb prostor pro 4 subjekty

Budete-li nakupovat u 3D-Secure obchodníka, můžete si být téměř jisti, že nezíská údaje o vás ani o vaší platební kartě. Do systému jsou totiž zapojeny 4 subjekty: vy jako držitel karty, vaše banka, internetový obchodník, jeho banka. Poté, co si vyberete zboží, už nekomunikujete přímo s obchodníkem, ale jste přesměrováni na jeho banku. To znamená, že údaje o kartě zadáváte přímo zpracovatelské bance, údaje mají navíc zašifrovanou podobu. Karta je navíc ověřena příslušnou karetní asociací a vydavatelskou bankou. Proběhne-li vše úspěšně, nic nebrání v blokaci peněz na vašem účtu.

Průběh platby je jednoduchý:
  1. Vyberte jako způsob platby placení kartou,
  2. zadejte 16-místné číslo své karty bez mezer,
  3. zadejte datum vypršení platnosti karty,
  4. někdy budete dotázáni na takzvaný CVV nebo CVC kód, jedná se o ochranný kód platebních karet. Najdete jej na podpisovém proužku na zadní straně karty, pouze poslední 3 číslice).
  5. Zadejte vaše heslo a počkejte na ověření (pracovník banky vám většinou zavolá zpět, že transakce byla úspěšná, obchodník se o provedené platbě dozví také od banky, nezná ani heslo ani číslo vaší karty).

Pozor na podvody

Finanční podvodníci mají spoustu triků, jak vaši kartu zneužít. Nedoporučuje se například k nákupu používat veřejné počítače (v internetové kavárně). Na těch mohou být "snímače", které si zapamatují vaše heslo a číslo. Další hrozbou je takzvaný phishing. Nikdy nevyplňujte  dotazník (ať se k vám dostane jakoukoli cestou), který připomíná webovou stránku kartové asociace a požaduje sdělení důvěrných informací o bankovním spojení, čísla karty, její platnosti, PINu, atd. Mějte na paměti, že žádná karetní asociace ani banka po vás tyto údaje v žádném případě chtít nebude.
Nebezpečné může být i nechat volně ležet účtenku od platby kartou. Pokud zasílání zvláštních výpisů o platební kartě není automaticky součástí služeb poskytovaných ke kartě, požádejte o jejich sjednání. Můžete tak rychle reagovat na případné nesrovnalosti a přidat kartu na stoplist. V zásadě však platí, že pokud máte sebemenší pochybnosti o důvěryhodnosti obchodníka, zvolte raději jiný způsob úhrady.

Již jste platili na internetu? Jak to dopadlo? Znáte i jiné možnosti, jak zaplatit a neohrozit přitom svoje bankovní konto?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2005 12:12, Pedro

Používám virtuální internetovou kartu Seznam-Ebanka typu Master card a na internetu s ní platím bez potíží. Pravda je, že nemám tušení, jak ji zajistit proti podvodu, ale zatím to dělám tak, že je na ní vždy jen částka, kterou chci platit. Dosud ani žádný pokus o zneužití jsem nezaznamenal.

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2005 0:58, Andar

V česku zboží nakupuji na dobírku. I tak jsem měl jednou problém, ale ten firma vyřešila hned v můj prospěch :-)

V zahraničí používám moneybookers. Bohužel je to vhodné pro Evropu, protože amíci na to kašlou a já tudíž kašlu na ně. Nemusím ji dobíjet kartou, ale normálním převodem účet-účet(vnitrostátní platba).

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

31. 3. 2005 | Dana Chytilová

Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

Zvolili jste jako podpisový vzor podpis, který běžně používáte? Pak podle České bankovní asociace ulehčujete podvodníkům zneužití vašich osobních údajů. Na pobočkách bank vám však neporadí,... celý článek

Tři škody za noc? Bezva finta!

2. 3. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Tři škody za noc? Bezva finta!

Ani řidič jako doktor Skružný z komedie Vesničko má středisková v podání Rudolfa Hrušínského, nedokázal svému vozu způsobit tři škody během jediného dne. Co nezvládne česká klasika,... celý článek

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

10. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

Na každé platební kartě je uvedeno její číslo. Díky této identifikaci mohou hlavně majitelé embosovaných karet nakupovat v internetových obchodech. Hrozí tu ovšem nebezpečí, že se číslo... celý článek

Bankomat vám zadržel platební kartu?

14. 11. 2003 | Kristýna Havligerová | 4 komentáře

Bankomat vám zadržel platební kartu?

Z bankomatu si dnes vybírá snad už každý, je to pohodlnější a hlavně levnější než na přepážce. Může se ale stát, že bankomat platební kartu zadrží. Jak v takové situaci postupovat,... celý článek

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

18. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

Elektronické karty jsou pro každého, na embosované karty si však sáhne jenom někdo, protože náklady na jejich vedení jsou vyšší. Mají oproti elekronkám několik výhod, jsou ale dražší... celý článek

Partners Financial Services