Životní minimum stoupne, Maláčová má zelenou

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 1. 2020 | 8 komentářů
Koalice se shoduje, potvrdila ministryně financí Alena Schillerová. Od minima se odvíjí nárok na některé dávky nebo výše nezabavitelného minima.
Životní minimum stoupne, Maláčová má zelenou

Životní minimum i existenční minimum po víc než osmi letech od poslední změny zřejmě stoupnou – buď už letošního března, nebo od července.

S návrhem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) totiž souhlasí i hnutí ANO jako silnější koaliční partner. Právě ANO doteď zvýšení blokovalo.

„Na návrhu panuje v tuto chvíli koaliční shoda. Ministerstvo práce a sociálních věcí nás opakovaně ujistilo, že má v rámci schváleného státního rozpočtu pro rok 2020 zabezpečeny potřebné finanční prostředky na všechny sociální výdaje z návrhu plynoucí. Ministerstvo financí proto nebude návrh rozporovat,“ potvrdila webu Peníze.cz ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Růst má podle Maláčové aspoň dorovnat inflaci od roku 2012. Životní i existenční minimum by se proto mělo zvýšit zhruba o 13 procent. 

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Maláčová chce, aby obě částky stouply už od začátku března. Stačí k tomu souhlas vlády, protože změna má formu nařízení, není potřeba novela zákona v Parlamentu.

Vláda se ale od letošního roku zavázala (a prosadila i do zákona o Sbírce zákonů), že všechny právní předpisy se budou měnit vždycky jenom k začátku nebo polovině roku.

Maláčová proto musí ostatní ministry přesvědčit, že zrovna zvýšení minima si zaslouží výjimku kvůli „naléhavému obecnému zájmu“. Podle schválených pravidel musí jít o „zvlášť výjimečný případ“. Pokud se jí to nepodaří, došlo by ke zvýšení až od července.

„Navrhovaný termín účinnosti nebudeme rozporovat, bude však záviset na legislativním procesu,“ říká Schillerová za ministerstvo financí. 

 Životní minimum od 2012Návrh od března 2020
Jednotlivec3 410 Kč3 860 Kč
První osoba v domácnosti3 140 Kč3 550 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti2 830 Kč3 200 Kč
Dítě do 6 let1 740 Kč1 970 Kč
Dítě od 6 do 15 let2 140 Kč2 420 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené)2 450 Kč2 770 Kč
 Existenční minimum od 2012Návrh od března 2020
Osoba2 200 Kč2 490 Kč

Od životního minima se mimo jiné odvíjí hranice příjmů, od níž vzniká nárok na dávky v hmotné nouzi, porodné, přídavky na děti či dávky pro zdravotně postižené. „Dvě třetiny těch, kterých se životní minimum týká, nemohou pracovat,“ vysvětluje Maláčová. Ovlivňuje také výši nezabavitelného minima – sumy, která musí zůstat člověku při exekuci nebo osobním bankrotu.

Maláčová přišla s návrhem na zvýšení životního i existenčního minima už od ledna 2019, hnutí ANO ale bylo proti. A souhlas s dalším návrhem podmínilo tím, že Maláčová připraví takzvanou revizi sociálních dávek. Její návrh stihla dokončit až na konci loňského roku, proto nemohla navrhnout ani zvýšení minim hned od ledna 2020.

Předchozí vlády výrazně zvyšovaly minimální mzdu, zatímco životní minimum se neměnilo. Chtěly tím zvýšit motivací lidí pracovat, aby se jim nevyplatilo žít jen ze sociálních dávek. Proti zvyšování byla i ministryně Michaela Marksová (ČSSD) ve vládě vedené Bohuslavem Sobotkou. „Chodit do práce se musí vyplácet více než brát sociální dávky a nepracovat,“ vysvětlovala.

Po růstu částek, které se naposledy zvýšily v lednu 2012, volají i odboráři. Zvýšení by podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly mělo aspoň dorovnat inflaci.

Psali jsme podrobně

Přísnější má být i postup vůči uchazečům, kteří se jenom vymlouvají na špatný zdravotní stav.

Kdo nechce pracovat, přijde o dávky na delší dobu, plánuje Maláčová


Úřady mají nově hodnotit i pracovní aktivitu příjemců dávek nebo to, zda posílají děti do školy.

Dávky na bydlení zpřísní. Maláčová má hotový plán


Lidé v insolvenci nebo exekuci mají naději, že jim k životu zůstane víc peněz.

Dlužníkům má zůstat víc. Nezabavitelné minimum stoupne


Má smysl zvyšovat hranici životního minima, od kterého se odvozuje řada sociálních dávek, nebo v této oblasti není štědrost státu na místě?

Očima expertů: Zvýšit životní minimum?

Podle zákona může vláda zvýšit životní a existenční minimum, pokud náklady na výživu a ostatní základní potřeby stouply od posledního zvyšování o více než pět procent. Přestože ceny od roku 2012 stouply o víc než deset procent, vlády v předchozích letech využívaly toho, že jde jenom o možnost, nikoliv její povinnost.

Odboráři chtějí, aby vláda musela v takovém případě zvyšovat minima automaticky, ne podle svého uvážení.

Před rokem chtěla Maláčová zvýšit životní i existenční minimum o 11 procent. Narazila ale na nesouhlas ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Ta uvedla, že díky současnému růstu ekonomiky najde práci každý, kdo se snaží, takže by mu stát neměl zvyšovat sociální dávky. A na ty, kteří opravdu nemůžou pracovat, podle Schillerové náš sociální systém pamatuje.

Zmrazení životního minima je problém také podle neziskových organizací, které pomáhají chudým lidem. Hranice pro získání dávek v hmotné nouzi, přídavků na děti nebo dávek pro zdravotně postižené totiž v praxi rok od roku klesá. Pokud si lidé aspoň trochu vydělávají, rostou jim příjmy, současně se jim kvůli inflaci zvyšují i výdaje. Hranice pro dávky přitom zůstává pevně daná, neroste úměrně výdělkům nebo cenám.

Životní minimum představuje částku, která by měla stačit na jídlo a základní osobní potřeby. Základní částka pro jednotlivce je 3410 korun měsíčně. Jestliže v domácnosti žije víc osob, počítá se pro první dospělou osobu 3140 korun, pro druhou a každou další 2830 korun, pro nezaopatřené děti pak platí nižší částky podle věku.

Existenční minimum je 2200 korun za měsíc. Má jít o minimální hranici příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2020 11:12, to je jedno

3800kc to je na co? to je 126kc za den. polevka nekde, nekolik rohliku a syr. mozna salam. ale zustat bez domovec.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 1. 2020 9:27, Michal

U nás se zase mnoho líných lemplů/hlavně z řad komoušů/ válí doma za životní maximum !Do partaje vlezli,protože trpěli "tulení" nemocí a bezbřehou touhou lidem poroučet a rozhodovat,kdy se kdo může doslova-uprdnout !A teď tady mají kopřivku z minimální mzdy !!

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services