Příspěvek na živobytí 2017: Jak se mění a kolik dělá

Lidem, kterým po zaplacení bydlení nezbývá na život, pomůže stát prostřednictvím příspěvku na živobytí. Od letoška nicméně platí nové pravidlo – kdo chce příspěvek vyšší, musí se zapojit do veřejné služby. Kolik pak bude příspěvek dělat? Projděte si přehled nových pravidel.
Příspěvek na živobytí 2017: Jak se mění a kolik dělá

Pokud vám vaše příjmy a celkové sociální a majetkové poměry neumožňují „uspokojení základních životních potřeb, a to ani na nejnižší úrovni, jste z pohledu zákona v hmotné nouzi. Žádat tak můžete o příspěvek na živobytí, základní dávku v hmotné nouzi. Na příspěvek konkrétně dosáhne jedinec, rodina nebo okruh společně posuzovaných osob, kterým po zaplacení přiměřených nákladů na bydlení nezbývá víc než částka na živobytí. Jak se částka na živobytí stanoví a kolik dělá samotný příspěvek? Poradíme.

Kdo v hmotné nouzi není

V hmotné nouzi není člověk,

  • který prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním,
  • který není v pracovním nebo obdobném vztahu, případně nevykonává tyto vztahy alespoň v rozsahu 20 hodin měsíčně ani nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, popřípadě člověk, který je v pracovním nebo obdobném vztahu, ale nemá z těchto vztahů v rozhodném období příjem; s výjimkou: osoby starších 68 let, poživatele starobního důchodu, osoby invalidní ve třetím stupni, osoby pobírající peněžité dávky nemocenského pojištění z důvodu těhotenství a mateřství, nezaopatřeného dítěte, osoby pečující o dítě do desíti let závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni I., osoby pobírající příspěvek na péči ve II., III., IV. stupni a osoby o ně pečující
  • který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání a bez vážných důvodů odmítl vykonávat krátkodobé zaměstnání nebo se účastnit cíleného programu k řešení zaměstnání,
  • kterému nevznikl nárok na nemocenskou nebo mu náleží ve snížené výši, a to z důvodu, že si přivodil pracovní neschopnost úmyslně,
  • který je osobou samostatně výdělečně činnou a jeho příjem po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nedosahuje částky živobytí proto, že se nepřihlásil k nemocenskému pojištění,
  • kterému za neplnění povinností zákonného zástupce dítěte spojených s řádným plněním povinné školní docházky byla uložena sankce,
  • který nastoupil výkon zabezpečovací detence nebo trestu odnětí svobody nebo byl vzat do vazby.

Zdroj: MPSV

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Kdo má nárok

O příspěvek na živobytí je potřeba požádat na úřadu práce – příslušné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů. Počítejte s tím, že úředníky budou zajímat vaše příjmy i příjmy společně posuzovaných osob. V praxi se berou v potaz výdělky za poslední tři měsíce před podáním žádosti. V případě, že váš příjem náhle výrazně poklesl, posuzuje úřad práce jen příjem v měsíci, v němž k poklesu příjmu došlo.

Na rozdíl od dalších sociálních dávek se ale nepočítá s celkovým čistým příjmem, započítá se totiž jen jeho část. Stejně tak příjem z dávek z nemocenského či důchodového pojištění. Konkrétně:

Doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení a některé mimořádné nebo jednorázové dávky se naopak nezapočítávají vůbec.

Vedle příjmů se budou úředníci zajímat také o váš majetek – v příslušném formuláři proto budete muset uvést, jestli vlastníte nemovitost nebo jiný movitý majetek jako auto, cenné obrazy nebo třeba starožitnosti.

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy?  Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Částka na živobytí 2017

Výše příspěvku na živobytí se určí jako rozdíl mezi částkou na živobytí jednotlivce nebo rodiny a jejich příjmem. Nejprve se od něho ale odečtou přiměřené náklady na bydlení. Ty můžou tvořit nanejvýš třicet (v Praze pětatřicet) procent příjmu. Když vám pak po zaplacení bydlení zůstane míň než částka živobytí, dorovná vám stát pomocí příspěvku na živobytí příjmy na její úroveň.

Částka na živobytí se u každého stanovuje individuálně, vždy se nicméně odvíjí od existenčního a životního minima.

Životní minimum je společensky uznaná hranice měsíčního příjmu, která má pokrýt základní potřeby jako jídlo, oblečení a hygienu. V roce 2017 dělá:

  • 3410 Kč pro jedince
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let
  • 2140 Kč pro dítě 6–15 let
  • 2450 Kč pro dítě 15–26 let

Životní minimum si snadno spočítáte na naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Existenční minimum, částka nezbytná k zajištění jídla a ostatních potřeb umožňujících přežití, je ještě nižší – letos dělá 2200 Kč.

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Výpočet příspěvku na živobytí

Pro výpočet příspěvku na živobytí platí, že částka živobytí dospělého odpovídá nejméně existenčnímu minimu. Pro některé skupiny lidí, například nezaopatřené děti nebo penzisty, se ale částka živobytí automaticky navyšuje na úroveň životního minima. Zákon o pomoci v hmotné nouzi konkrétně upravuje následující případy:

  • Pro nezaopatřené děti, starobní důchodce, člověka invalidního ve třetím stupni a osoby starší 68 let se částka na živobytí rovná životnímu minimu.
  • Částka živobytí se zvyšuje, když stav daného člověka vyžaduje (na základě doporučení lékaře) zvýšené náklady na dietní stravu.
  • Když dlužíte za alimenty na nezletilé dítě víc než trojnásobek měsíční splátky, rovná se částka živobytí existenčnímu minimu (případně zvýšenému z důvodu dietního stravování)
  • Jestli jste vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání a v posledních šesti měsících před žádostí o dávku jste dostali výpověď kvůli zvlášť hrubému porušení povinností, rovná se částka na živobytí existenčnímu minimu (případně zvýšenému kvůli dietě)
  • Jestli vám byla celý kalendářní měsíc poskytována péče ve zdravotnickém zařízení, rovná se částka na živobytí existenčnímu minimu (případně zvýšenému kvůli dietě)

Částka na živobytí se navyšovala na úroveň životního minima také tomu, kdo se snažil svoje majetkové poměry aktivně řešit – hledal zaměstnání prostřednictvím úřadu práce.

V únoru ale nabyla účinnosti novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která přináší jednu zásadní novinku – aktivní hledání nového zaměstnání pro navýšení částky živobytí už nebude stačit, alespoň ne tomu, kdo je bez práce dlouhodobě. Po šesti měsících pobírání příspěvku na živobytí totiž spadne částka na živobytí z životního minima na existenční minimum. Jinak řečeno z 3410 korun na 2200 korun. Její zvýšení pak bude možné, jen pokud se zapojíte do výkonu veřejné služby. Veřejná služba pak zvedne částku na živobytí o:

  • 40 procent rozdílu mezi životním minimem jednotlivce a existenčním minimem při výkonu veřejné služby minimálně 20 hodin měsíčně – tedy o 484 korun.
  • O polovinu rozdílu mezi životním minimem jednotlivce a existenčním minimem, pokud odpracuje alespoň 30 hodin měsíčně – tedy o 605 korun.

Zpět na úroveň životního minima, respektive ještě o 121 korun výš, se pak dostane ten, kdo nemá žádný majetek, který by mohl prodat případně pronajmout, a zároveň nemá nároky a pohledávky, které by mohl vymáhat. V obou případech se částka živobytí zvýší o třicet procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem, tedy o 363 korun. Ještě o další tři stovky se může částka na živobytí zvednout tomu, kdo bude mít s výkonem veřejné služby prokazatelné náklady – na dopravu, telefon nebo korespondenci. Veřejnou službu můžou zájemcům nabízet úřady práce. Příspěvek na živobytí se začne podle nových pravidel snižovat letos v srpnu.

Výši příspěvku na živobytí alespoň orientačně propočte naše kalkulačka.

Výpočet příspěvku na živobytí 2024

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Následující položky uvádějte průměr za poslední 3 měsíce

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2017 15:23, Romana zaveska

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem v 5 měsíci rizikového těhotenství a z tohoto důvodu nemohu vykonávat veřejnou sluzbu. V zákoně jsou vyloučeny pouze matky na mateřské dovolené. Bude mi částka snížená na 2200 nebo ne? Děkuji.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2017 21:38, honza

ja jsem na socse a nic mi u řady ne na bydli a bych moch od dělat dvacet hodin .tak chodit na papír do zbjeru a bych prezil.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services