Mateřská a rodičovská 2017: Rady a kalkulačky

Peněžitá pomoc v mateřství, lidově mateřská, a rodičovský příspěvek – dávky, o které se zajímají všichni čerství nebo nastávající rodiče. Ne každý ale na obě dosáhne.
Mateřská a rodičovská 2017: Rady a kalkulačky

O pravidlech mateřské a rodičovské pro maminky a tatínky, kteří podnikají, se dočtete na Peníze.cz za pár dní, dnes se budeme věnovat rodičům – zaměstnancům.

Od kdy čerpáte mateřskou

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je myšlená jako náhrada za mzdu matky v době mateřské dovolené. Mateřskou ale může pobírat místo matky i otec. Nejprve se ale podívejme na podmínky mateřské pro maminky.

Peněžitou pomoc v mateřství může žena čerpat nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, jak ho stanoví lékař. Když si v tomto rozmezí termín nástupu na mateřskou (PPM) neurčí sama a nenahlásí termín okresní správě sociálního zabezpečení, začne mateřská (PPM) automaticky na začátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Do té doby také musí mít nastávající matka splněné potřebné doby účasti na nemocenském pojištění.

Když porodíte před původně stanoveným začátkem čerpání peněžité pomoci v mateřství, náleží vám dávka ode dne porodu.

Propojeno!

Porodné

Rodiče s nízkými příjmy mají po narození dítěte nárok na porodné. Naše kalkulačka propočítá, jestli patříte mezi ně. Nabízíme všechny potřebné informace a ke stažení aktuální formuláře žádosti.

Porodné 2017

Peněžitá pomoc v mateřství: Kdo má nárok

Aby vám na peněžitou pomoc v mateřství vznikl nárok, musíte splňovat několik předpokladů: během posledních dvou let jste musela být alespoň dvě stě sedmdesát dní nemocensky pojištěná, to znamená, že jste buď musela být zaměstnaná, musela jste si platit dobrovolné nemocenské pojištění, případně se „soustavně připravovat na budoucí povolání“, co se tím přesně rozumí, se dočtete níž.

Za zaměstnance nemocenské pojištění odvádí zaměstnavatel – s výjimkou zaměstnání malého rozsahu a dohody o provedení práce s výdělky do deseti tisíc měsíčně:

A další podmínka: nemocenského pojištění musíte být účastná v den nástupu na mateřskou. Za splněnou se podmínka ale považuje, i když pracovní poměr skončil už dřív: po jeho konci běží ještě stoosmdesátidenní ochranná lhůta.

Do doby pojištění potřebné pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (dvě stě sedmdesát dní v posledních dvou letech) se počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úředníci ji vyhodnotí jako „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění„, pokud studium úspěšně dokončíte.

Kdo podmínkám nevyhoví, peněžitou pomoc v mateřství nedostane, může ale hned po narození dítěte začít pobírat rodičovský příspěvek – podrobněji k němu níž.

Podpůrčí doba, tedy doba poskytování peněžité pomoci v mateřské, trvá u matky dítěte 28 týdnů. V případě dvojčat (nebo vícerčat) se prodlužuje na 37 týdnů.

Přivýdělek

Smíte, ale…

K peněžité pomoci v mateřství si můžete přivydělávat, příjem ale nesmíte mít z činnosti, „ze které“ čerpáte peněžitou pomoc v mateřství. Nemůžete tedy pracovat u zaměstnavatele, u kterého jste nastoupili na mateřskou dovolenou, alespoň ne na stejné pozici. Můžete pro něj ale vykonávat jinou činnost. Nebo si vydělávat jinde.

K rodičovskému příspěvku si můžete přivydělávat téměř bez omezení, o jeho ztrátu se strachovat nemusíte. Zákonné limity jsou jen dva. Podrobnosti najdete v našem starším článku:

Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Když bere mateřskou táta

Peněžitou pomoc v mateřství může také místo matky čerpat otec dítěte. Tuto možnost ocení především rodiny, kde matka podmínky nároku na dávku nesplňuje, ale otec ano. Táta může začít čerpat peněžitou pomoc nejdřív od sedmého týdne po narození dítěte, tedy po konci šestinedělí. Dávku dostává 22 týdnů, případně 31 týdnů, když se narodí dvojčata.

Aby mohl mateřskou pobírat otec, musí s matkou dítěte uzavřít písemnou dohodu, že bude o dítě pečovat. Dohoda se uzavírá přinejmenším na sedm po sobě jdoucích kalendářních dnů. Do podpůrčí doby otce se počítá také doba, kdy čerpala PPM matka dítěte, s výjimkou doby od porodu do konce šestinedělí.

Mateřská 2017: Kolik dostanete

Peněžitá pomoc v mateřství dosahuje sedmdesáti procent vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Průměrný denní výdělek se ale nejdřív upraví podle redukčních hranic, které v roce 2017 vypadají takto:

  • z částky do 942 Kč se počítá 100 procent,
  • z částky nad 942 do 1412 Kč se počítá 60 procent,
  • z částky nad 1412 do 2824 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 2824 Kč se už nepřihlíží.

Peněžitou pomoc v mateřství vám jednoduše vypočítá naše kalkulačka.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Rodičovský příspěvek v roce 2017

Na peněžitou pomoc v mateřství navazuje rodičovský příspěvek. Kdo nárok na mateřskou nemá, čerpá rodičovský příspěvek hned po narození dítěte.

Celkově můžete v rámci rodičovského příspěvku vyčerpat dvě stě dvacet tisíc korun, a to nejdéle do čtyř let věku dítěte. Pokud žádnému z rodičů dítěte nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili požadované doby nemocenského pojištění, délku čerpání rodičovského příspěvku si volit nemůžou, příspěvek budou dostávat čtyři roky a celkem vyčerpají o trochu míň než ostatní: prvních devět měsíců 7600 korun měsíčně, pak až do čtyř let věku dítěte 3800 měsíčně.

Ostatní si můžou určovat rychlost čerpání rodičovského příspěvku sami. Měsíční částka příspěvku ale nesmí být vyšší než 11 500 korun a zároveň než sedmdesát procent dřívějšího výdělku. Jednou za čtvrt roku je možné výši měsíčního příspěvku měnit.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Jak jsme vás informovali, v rodičovském příspěvku se chystají změny, původně měly být účinné od začátku roku 2017, ale zatím neprošly schvalovacím procesem. Pokud jim dá Parlament zelenou, včas vás na novinky upozorníme.

Otcovská

Unikátní kalkulačka otcovské poporodní péče

Další zvažovanou změnou ve státní podpoře rodin je zavedení takzvané otcovské, plným jménem otcovské poporodní péče. Vláda se na ní shodla, příslušný zákon zatím neprošel Sněmovnou.

Otcovská poporodní péče má být dávka vyplácená z nemocenského pojištění. Pokud bude uzákoněna, vyplácet se bude jeden týden, člověk se o ni musí přihlásit někdy během šesti týdnů následujících po porodu.

Podmínkou má být placení nemocenského pojištění aspoň tři měsíce před porodem – pro zaměstnance věc automatická, muž samostatně výdělečně činný se musí k nemocenskému pojištění včas přihlásit. Že by se taková možnost vyplatila, napoví kalkulačka mateřské pro OSVČ – za troje měsíční pojistné by dostal sedm denních dávek, výše měsíčního pojistného a denní dávky je přitom prakticky totožná.

Vyzkoušejte, kolik by otcovská byla právě ve vaší rodině:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2017 18:27

Dobry den, chcela by som sa spytat. Dieta sa nam narodilo pred 5 mesiacmi. Ja som nemala narok na matersku, takze som automaticky od narodenia zacala poberat rodicovsku davku. Je mozne aby moj manzel nastupil na "" az teraz a dostaval celych 22 tyzdnov 70 svojho platu? Alebo existuje nejaka horna hranica,do kedy je mozne matersku poberat.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services