Snížíme daně jenom na dva roky, couvá Babiš

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 9. 2020 | 14 komentářů
S dočasným snížením daní jako krizovým opatřením souhlasí i ČSSD. Zrušení superhrubé mzdy však musí být definitivní.
Snížíme daně jenom na dva roky, couvá Babiš

Zdroj: Shutterstock

Vláda navrhne snížení daní pro zaměstnance a zrušení superhrubé mzdy jenom na dva roky. České televizi to v sobotu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Plán tak mění měsíc poté, co se na něm vládní koalice dohodla.

Předseda ČSSD Jan Hamáček však v nedělních Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že sociální demokraté nepodpoří zákon, který by zrušil superhrubou mzdu jenom na dva roky a pak ji znovu zavedl. S dočasným snížením daní na 15 % z hrubé mzdy jako krizovým opatřením nemá problém, za dva roky by se mohla daň vrátit na dosavadní úroveň.

S takovým řešením – tedy zrušit superhrubou mzdu navždy, zatímco daně výrazně snížit zatím jenom na dva roky – nakonec souhlasí i Babiš, oznámil v neděli večer. 

Na konci srpna se Babiš s Hamáčkem dohodli, že výpočet daně ze superhrubé mzdy skončí a vrátí se k výpočtu z hrubé. Sazba bude 15 procent, pro výdělky spadající pod dnešní solidární přirážku pak 23 procent. S tím, že by mělo jít jenom o dočasné opatření, nepočítali.

Zaměstnanec s průměrnou mzdou by si tak polepšil měsíčně o 1700 korun měsíčně víc, v součtu přes 20 tisíc ročně. A třeba při výdělku 18 tisíc hrubého by čistá mzda stoupla o 915 korun měsíčně, při výdělku 50 tisíc dokonce o 2535 korun.

Tak výrazné snížení daní by pro státní rozpočet znamenalo výpadek 70 až 80 miliard korun. Ne jednorázově, ale každý rok. Vláda od začátku neměla žádný plán, jak tuto částku nahradit. Podle kritiků by šlo o nejdražší volební dárek v historii. To teď nepřímo potvrzuje i Babiš.

Podle Babišova sobotního vyjádření by tak koalice splnila svůj slib zrušit superhrubou mzdu jenom formálně, protože po dvou letech by se všechno vrátilo k dosavadnímu stavu – pokud by nová vláda včas nepřišla s jiným řešením. „Myslíme si, že je to potřeba na dva roky, protože rozpočet na rok 2022 bude ještě připravovat naše vláda, ale potom po volbách ten, kdo vyhraje,“ říká Babiš.

Vláda tím může porušit další závazek ze svého programového prohlášení: „Prosazujeme stabilní a předvídatelné daňové prostředí. Změny soustavy daňových zákonů budou prováděny pouze několika málo souhrnnými novelami, a to s dostatečným odkladem účinnosti,“ slíbila.

Přestože změny mají platit už od ledna 2021, ministerstvo financí zatím nepřišlo s konkrétním legislativním návrhem. Pravděpodobnost, že by koalice prosadila změny ještě letos, tak každým dnem klesá. V lepším případě by poslanci definitivně schvalovali daňový balíček těsně před koncem roku. Kdyby obsahoval jenom změny „ve prospěch poplatníků“, mohou ho schválit i na začátku roku, protože v takovém případě je přípustná i „zpětná účinnost“.

Babiš přitom v uplynulých letech – a ještě na konci toho loňského – rušení superhrubé mzdy a snižování daní odmítal. Názor změnil v srpnu – podle kritiků hlavně proto, aby odvedl pozornost od nefungující „chytré karantény“ a rostoucích problémů s epidemií Covid-19.

Další otočku teď Babiš vysvětluje „požadavkem“ prezidenta Miloše Zemana, který prý navrhl dvouleté omezení kvůli přílišnému schodku rozpočtu. Neupřesnil, proč vláda místo samostatného rozhodování začíná přebírat návrhy prezidenta. Podle zjištění Hospodářských novin to navíc byl právě Babiš, kdo s myšlenkou na dvouleté omezení na jednání se Zemanem přišel.

Zprávu z 27. září jsme zaktualizovali o další vývoj.

Vládní plán na zrušení superhrubé mzdy a snížení daní jsme podrobně popsali v samostatném článku. Jak výpočet funguje doteď a co se má změnit? Kdo si polepší a o kolik? Co na to ekonomové? A proč vlastně superhrubá mzda vznikla? Čtěte víc.


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 9. 2020 12:07, Vladimír

Zeman s Babišem a Šilerkou vymysleli daňový paskvil.
Když je na to Hamáček upozornil, udělali z něho blba a přivlastnili si jeho kritiku.
Lháři a podvodníci vládnou České republice.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 9. 2020 14:35, kalich

Spekulativní článek,který je k ničemu! Podobně to dělají všechny media, i když se jedná jen o úvahy nebo o možnost řešení. Svým způsobem je to poplašná zpráva. Autorovi Kučerovi doporučuji. Dočkej času jako husa klasu!

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services