Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 15. 9. 2020 | 6 komentářů
Úroky z úvěrů na bydlení se budou odečítat dál, jejich maximální výše však klesne na polovinu. Zpřísní i pravidla při prodeji „investičních“ bytů.
Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Zdroj: Shutterstock

Poslanci dnes definitivně schválili zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Současně se na polovinu sníží strop pro odpočty úroků, které si lze odečítat od základu daně při splácení úvěru na bydlení. Podle senátní verze, kterou teď potvrdili i poslanci, se to dotkne už úvěrů sjednaných od začátku roku 2021.

K definitivní platnosti teď zbývají už jenom formality: podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů.  Bez ohledu na to, kdy přesně začne zákon platit, skončí daň zpětně – pro všechny vklady v katastru povolené počínaje loňským prosincem. Šanci tak mají i ti, kdo podali návrh ještě v listopadu, jestliže ho katastrální úřad vyřídil až v prosinci. (Zákon to bere přes termín přiznání: pokud nastal 31. března 2020 či později, tak se daň ruší – i v případě, že už jste podali přiznání a zaplatili ji).

Po konci daně z nabytí dlouhodobě volala opozice, zatímco vládní koalice ANO a ČSSD to předtím odmítala. Na jaře však ministryně financí Alena Schillerová použila oblíbenou taktiku hnutí ANO a začala vydávat opoziční návrh za vlastní. Poslanci napříč stranami ho pak v červenci schválili. Stejně jednoznačně ho v srpnu podpořili i senátoři, nicméně zákon ještě vrátili poslancům kvůli opravě legislativních chyb. 

Odpočet úroků u hypotéky a úvěru ze stavebního spoření

Zrušení daně chtěla Schillerová původně „kompenzovat“ zrušením daňových odpočtů zaplacených úroků pro nově sjednané úvěry. To by zhoršilo situaci lidí, kteří si berou hypotéku třeba na stavbu nového domu. Opozičním poslancům ODS, Pirátů, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a SPD se ale v červenci podařilo návrh zablokovat, jednoznačnou podporu dokonce nenašel ani u těch koaličních.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Poslanci nicméně omezili odpočty na polovinu dosavadního maxima. Zatímco doteď si lze ročně snížit základ daně až o 300 tisíc korun zaplacených na úrocích, nově to bude nejvýš 150 tisíc za rok.

Poslanecká úprava ale obsahovala chybu: na jednu stranu počítala se snížením limitu, jenže zároveň na jiném místě ponechala úpravu počítající se zrušením odpočtu úroků. Právě to chtěli senátoři opravit, aby bylo jasné, že možnost odpočtů nekončí.

Omezení daňových odpočtů se podle poslanců mělo týkat jenom smluv (úvěrů) sjednaných od začátku roku 2022. Pro všechny dřívější by zůstal dosavadní limit 300 tisíc. Senátoři ale navrhli, aby ke snížení limitu došlo už pro úvěry sjednané od ledna 2021 – a s tím počítá i definitivně schválená verze.

Prodloužení „časového testu“ při prodeji nemovitosti

Součástí zákona je také prodloužení takzvaného časového testu při prodeji „investičních“ bytů nebo domů.

Doteď je od daně z příjmů osvobozený prodej po aspoň pěti letech vlastnictví. Od roku 2021 se časový test prodlouží na deset let. Schillerová původně navrhovala prodloužení na patnáct let.

Z prodeje dřív než po deseti letech se nebude muset platit daň, jestliže příjem použijete na „obstarání vlastní bytové potřeby“ – tedy například nákup většího bytu pro rozšiřující se rodinu. K tomu musí dojít nejpozději v následujícím kalendářním roce po prodeji.

Zpřísnění se nedotkne bytů či rodinných domů, pokud v nich měl vlastník bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem. Dosavadní daňové osvobození se v tomhle případě nemění.

A kdo v prodávané nemovitosti sice bydlel, ale kratší dobu než dva roky, bude dál osvobozen od daně, když příjem z prodeje použije na „obstarání vlastní bytové potřeby“ (dosavadní zákon mluví o „uspokojení“).

Delší časový test začne platit až pro nemovitosti pořízené od začátku roku 2021.

Přiznání k dani z nabytí nemovitostí

Daňové přiznání nemusíte podávat, jestliže katastrální úřad povolil vklad loni v prosinci nebo kdykoliv v letošním roce.

Vláda totiž prodloužila termíny pro přiznání i placení daně až do 31. prosince 2020. Předpokládala, že do té doby už daň z nabytí definitivně skončí – takže nakonec žádné přiznání nebude potřeba. Možná jste dřív slyšeli o odkladu jenom do konce srpna – mezitím se ale prodloužil až do konce roku.

Formálně nejde o prodloužení termínu, ale jenom o prominutí sankcí za pozdní podání přiznání a za pozdní zaplacení daně. V praxi by to ale mělo přinést stejný výsledek.

Podle dosavadních standardních pravidel se přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí muselo podávat do konce třetího měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitostí proveden vklad (vlastnického práva, práva stavby nebo změny spočívající v prodloužení doby, na kterou je toto právo zřízeno). Pokud se věc neeviduje v katastru, odvíjel se stejný termín od kalendářního měsíce, v němž došlo k nabytí vlastnického práva.

U vkladů povolených do konce loňského listopadu zůstávají dřívější podmínky, tedy povinnost podat přiznání i zaplatit daň. Zrušení daně se jich nedotkne. Tříměsíční lhůta (počítaná od měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl proveden vklad) už v těchto případech dávno skončila.

Co dělat, když už jste přiznání podali a daň zaplatili, přestože se na vás vztahuje její zrušení? Tedy když došlo k „zápisu“ od začátku loňského prosince a navazující povinnosti jste splnili dřív, než politici oznámili jejich chystané zrušení? V takovém případě dostanete celou daň zpátky. 

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2020 19:21, Jiří

No sláva, tak konečně schváleno! Klidně si zamachruju - daň se mi vrátí a do sníženého limitu pro odpočty se i nadále zcela vejdu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2020 6:03, Tomáš Smolík

Každoroční výpalné zůstává?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

12. 8. 2020 | Petr Kučera

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

Zrušení daně z nabytí nemovitostí dál čeká na definitivní potvrzení. Jednoznačně ho dnes sice podpořili i senátoři, zákon ale ještě vrátili poslancům kvůli opravě legislativních chyb. celý článek

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

7. 8. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

Do kdy je letos nutné podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí? Nebo už ji definitivně zrušili? Jak to bude s odpočty úroků hypoték? Máme odpovědi na čím dál častější čtenářské... celý článek

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

10. 7. 2020 | Jiří Hovorka

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

Lidé, kteří v minulosti koupili nový byt v rodinném domě a zaplatili daň z nabytí, mají nyní šanci na její vrácení. Upozornila na to Kancelář veřejného ochránce práv s odkazem na aktuální... celý článek

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

8. 7. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 8 komentářů

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Překvapení ve sněmovně: poslanci změnili vládní návrh na zrušení daně z nabytí. Úroky z úvěrů na bydlení se dál budou odečítat od daní, i když jejich maximální výše klesne.

Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

8. 6. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Daně počkají ještě déle. Z příjmů i nabytí nemovitosti

Vláda schválila další odklad daňového přiznání i samotného zaplacení daní.

Partners Financial Services