Termín pro daňové přiznání i sankce za zpoždění se změní

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 8. 2019

V Česku začne fungovat „online finanční úřad“. I běžným lidem umožní vyřídit daňové povinnosti jednoduše přes internet. Novelu daňového řádu, která dlouho připravovanou změnu umožní, dnes schválila vláda. Návrh teď zamíří k poslancům.

Online finanční úřad má být spuštěn ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020, v nejlepším případě by se tedy takhle mohlo poprvé podávat přiznání k dani z příjmů za rok 2020.

„Nový portál pro komunikaci s finanční správou by měl být podobný elektronickému bankovnictví,“ popisuje ministryně financí Alena Schillerová. Do portálu a k odeslání přiznání (nebo jiného podání finančnímu úřadu) se lidé mají dostat mnohem snadněji než dosud. Když nebudou mít e-občanku nebo datovou schránku, měly by jim stačit přihlašovací údaje přidělené finančním úřadem. Ve hře je také využití bankovní identity, tedy podobně jednoduchého přihlašování jako do internetového bankovnictví.

Elektronickou komunikaci s finančním úřadem chce ministerstvo podpořit i dvěma výhodami.

Anketa

Podáváte přiznání přes internet?

Kdo podá daňové přiznání online, získá o měsíc delší základní lhůtu než ostatní – tedy čtyři místo tří měsíců od konce kalendářního roku. Papírové přiznání (poštou nebo na podatelně) by se tedy dál muselo odevzdat nejpozději na začátku dubna, elektronické by stačilo do začátku května.

Motivací k tomu, aby lidé odevzdali elektronické přiznání v původním termínu, má být další novinka: Lhůta pro vrácení přeplatku na dani se zkrátí ze současných 30 na 15 dnů – ale jenom pro ty, kdo přiznání pošlou online.

Uživatelé se dostanou ke stavu svého osobního daňového účtu či k daňovému kalendáři, kde uvidí, které už mají vyřízené a které je teprve čekají. Součástí mají být i notifikace o blížících se povinnostech. Systém má také automaticky vyplnit maximální možný počet údajů pro daňové přiznání.

„Údaje zadané ve formuláři se následně automaticky vypočítají, zkontrolují a má-li poplatník přeplatek, tak dojde i k vyplnění žádosti o jeho vrácení,“ říká generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová.

V návrhu jsme objevili i věc, která řadu lidí nepotěší: Ministerstvo chce zrušit „nesystémové pravidlo tolerující zpoždění s podáním přiznání nebo platbou daně“.

Potřebuje víc!

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Jak dál s EET? Rozšíření neuteče skoro nikdo


Daňové zvýhodnění rodin s malými dětmi oproti bezdětnému svobodnému zaměstnanci je v Česku třetí největší ze všech 36 zemí OECD.

Česko je daňový ráj pro rodiny, ukazuje porovnání. Kazí to odvody


Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?

Podle dosavadních pravidel sice končí standardní lhůta pro poslání i zaplacení přiznání 1. dubna, v praxi se ale lze bez sankce opozdit ještě o pět dnů u přiznání, případně čtyři dny u platby. Část „daňových subjektů“ toho zneužívá, uvádí ministerstvo. Nově tak zavede nulovou toleranci.

Jako kompenzace však má zároveň stoupnout minimální hranice pro vymáhání pokuty: Doteď se platí, až když dosáhne 200 korun, nově to bude od 500 korun. Pokuta se počítá jako 0,05 procenta daně za každý den – to je pro představu třeba pět korun denně za každých deset tisíc korun na dani. U drobných zpoždění tak většina lidí nepozná změnu.

Úroky z prodlení, které přijdou ke slovu při pozdním zaplacení daně, mají podle návrhu klesnout. Doteď se počítají jako čtrnáct procentních bodů nad úroveň repo sazby ČNB, nově má jít jenom o osm bodů nad repo sazbu. Podle aktuálních čísel by tak úrok klesl z celkových 16 % na 10 % (počítá se repo sazba na začátku pololetí).

Minimální částka pro vymáhání úroků se má naopak zvýšit z 200 na 1000 korun. Pod tuto hranici se tedy úrok ani nepředepíše a nevzniká povinnost jej uhradit. Částka se počítá jako součet „u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok“.

Daňový řád je hlavně „procesním předpisem“, neřeší samotnou výši daní ani třeba náklady na přípravu a provoz nového systému.

Další podrobnosti o projektu nazvaném Moje daně jsme na webu Peníze.cz přinesli v květnu. Článek jsme zaktualizovali o změny, které ministerstvo poslalo do vlády po připomínkovém řízení.

Čtěte podrobněji: Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu a s novými termíny 

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services