Je čas zaplatit daň z nemovitostí. Jak na to

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 27. 5. 2022 | 2 komentáře
Daň z nemovitých věcí platí ten, kdo byl zapsaný v katastru jako majitel k 1. lednu. Případný prodej nemovitosti během roku už nemá vliv na platbu daně pro letošek.
Je čas zaplatit daň z nemovitostí. Jak na to

Zdroj: Shutterstock

Do konce května je potřeba zaplatit daň z nemovitých věcí. Komu vychází vyšší jak 5000 korun, může si platbu rozpůlit – do konce května pak stačí poslat jen první splátku.

Finanční správa v předchozích týdnech rozeslala lidem informace k platbě daně, nejčastěji složenku. Kdo ji neobdržel a neví, jak daň z nemovitostí zaplatit, měl by se obrátit na pracoviště finančního úřadu, v jehož působnosti se jeho nemovitosti nacházejí.

Finanční správa letos rozeslala celkem 2,8 milionu obálek se složenkami, je to o téměř půl milionu složenek méně než loni. Lidé se stále více hlásí o elektronické zasílání informací na e-mail. Kdo má datovou schránku, ten informace k platbě dostává do ní. Složenky se neposílají také těm, kdo daň platí přes SIPO.

Od letošního roku nově údaje pro placení daně naleznete také na portálu Moje daně (Online finanční úřad).

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Jestliže vám vyjde daň nižší než 30 korun, platit ji nemusíte. Výjimku tvoří spoluvlastnické podíly na pozemcích, z nichž se daň předepisuje vždycky, a to v minimální výši 50 korun.

Kdo platí víc jak pět tisíc korun, může částku rozpůlit a druhou polovinu zaplatit do konce listopadu. Zemědělci a chovatelé ryb mají termín do 31. srpna a do 30. listopadu.

Daň z nemovitých věcí platí ten, kdo je zapsaný v katastru jako majitel nemovitosti k 1. lednu letošního roku. Případný prodej nemovitosti během roku už nemá vliv na platbu daně pro letošek. Daň se platí vždy za celý rok, neplatí se v poměrné výši dle počtu měsíců vlastnictví nemovitosti.

Kdo daň z nemovitostí zaplatí pozdě, tomu vzniká u finančního úřadu dluh ve formě úroku z prodlení. „Od začátku roku 2021 se úroky z prodlení u daní počítají od čtvrtého dne po splatnosti, a to tak, že úroková sazba je repo sazba platná k 1. dni daného pololetí zvýšená o 8 procentních bodů. Repo sazba platná k 1. lednu 2022 byla 3,75 %, proto je aktuální sazba pro úroky z prodlení 11,75 %,“ vysvětluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

„Úrok do 1000 korun za rok na jedné dani se nepředepisuje, tedy trest za pozdní úhradu nízkých částek při relativně krátkém zpoždění nehrozí,“ dodává Vít Sedlák, daňový poradce ze společnosti Kodap.

Zatímco se daň z nemovitých věcí platí každoročně, přiznání se podává jen poté, co jste nemovitost nově nabyli nebo u ní došlo k nějaké významné změně, po které je třeba přiznání podat. Přiznání se podává vždy na začátku následujícího roku, kdy k nabytí či změně došlo. Podrobnější informace o přiznání k dani z nemovitých věcí najdete v samostatném přehledu.


Fotogalerie: Projděte si nejlevnější byty v Česku

Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a kde najdete ty nejlevnější? Vybrali jsme pár nabídek z února.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

17. 1. 2024 | Kateřina Hovorková

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo

Do konce ledna musí přibližně sto tisíc lidí nově podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Tady je přehled změn i základních pravidel.

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

20. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

Vládní balíček zásadně mění daň z nemovitosti. Nejenom, že se celkově výrazně zvýší, ale zároveň přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale... celý článek

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Daň z nemovitosti zpřísněte, DIP zrušte, radí vládě ekonom Janský

20. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Daň z nemovitosti zpřísněte, DIP zrušte, radí vládě ekonom Janský

Řada úsporných opatření, kterými chce vláda snížit rostoucí deficit státního rozpočtu, vychází z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Jejím členem je i ekonom Petr Janský.... celý článek

Partners Financial Services