Zisk z prodeje bitcoinů bez daně? Osvobození odmítá i soud

Adam Linek | rubrika: Komentář | 3. 6. 2022 | 4 komentáře
Může být prodej bitcoinů ze strany fyzické osoby osvobozen od daně z příjmu? Touto otázkou se zabýval Krajský soud v Brně. Verdikt potvrdil, že bitcoin nelze považovat za klasickou měnu.
Zisk z prodeje bitcoinů bez daně? Osvobození odmítá i soud

Zdroj: Shutterstock

Krajský soud v Brně rozhodoval v kauze prodeje bitcoinů poplatníka – fyzické osoby ve vztahu k potenciálnímu osvobození takového příjmu podle ustanovení § 4 odst. 1 písm. ze) zákona o daních z příjmů (ZDP), které upravuje kurzové zisky při směně peněz.

Poplatník v roce 2017 prodal část bitcoinů, které nakoupil mezi lety 2011 a 2015, a tento prodej uvedl v rámci řádného daňového přiznání za rok 2017 v rámci ostatních příjmů podle § 10 ZDP. Související daň současně uhradil.

Hned následující den poplatník podal dodatečné daňové přiznání, v němž prodej bitcoinů již nezahrnul. Na výzvu správce daně pak poplatník reagoval poukázáním na ustanovení § 4 odst. 1 písm. ze) ZDP, podle nějž by se mělo na prodej bitcoinů nahlížet jako na směnárenskou činnost, která je od daně z příjmů osvobozena.

Správce daně a následně Odvolací finanční ředitelství však takový postup odmítli s odůvodněním, že na prodej bitcoinů dané ustanovení nedopadá, protože bitcoin nelze považovat za peníze ani cizí měnu, a transakce proto podléhá zdanění.

O autorovi

Zdroj: EY

Adam Linek působí jako manažer v oddělení daní z příjmů fyzických osob ve společnosti EY Česká republika. Zaměřuje se na komplexní poradenství v oblasti zdanění příjmů fyzických osob.

Krajský soud řešil výhradně otázku, zda příjem z prodeje bitcoinů představuje kurzový zisk ze směny peněž z účtu vedeného v cizí měně, a podléhá proto osvobození od daně z příjmů. Argumentační linku soudu lze shrnout následovně:

  • Ustanovení týkající se osvobození příjmů od daně představují výjimku z daňové povinnosti, proto je třeba je vykládat restriktivně.
  • Pod pojmem „směna peněz“ lze rozumět pouze vzájemnou směnu peněz mající ekvivalent v hotovosti.
  • Bitcoin nelze považovat za cizí měnu, kterou se rozumí výhradně peněžní prostředky emitované zahraničními centrálními bankami, jejichž oběh je těmito bankami regulován. Jinými slovy za cizí měnu lze považovat pouze takovou měnu, na kterou se v zahraničí vztahují obdobná pravidla jako na tuzemskou měnu.
  • Bitcoin je virtuální neregulovanou měnou, resp. virtuálním aktivem, jež nespadá pod regulaci a dohled žádné centrální banky na světě; zároveň je dle soudu nepochybné, že bitcoin nelze považovat za peněžní prostředky ve smyslu zákona o platebním styku.
  • Ani zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu neposkytuje oporu pro argumentaci, že virtuální měna představuje peněžní prostředek podle zákona o platebním styku, resp. „peníze“ podle ustanovení § 4 odst. 1 písm. ze) ZDP.
  • Směna bitcoinů za českou nebo zahraniční měnu nenaplňuje ani znaky směnárenského obchodu podle zákona o směnárenské činnosti.

Krajský soud tak dovodil, že příjmy poplatníka z prodeje bitcoinů představují příjem, který nenaplní žádné znaky osvobození podle zákona o daních z příjmů, a jako takový podléhá zdanění podle § 10.

Je třeba zdůraznit, že soud posuzoval tuto problematiku za zdaňovací období roku 2017. Případný vývoj virtuálních měn a jejich posouzení ve světových jurisdikcích může do budoucna přinést i jiné interpretační závěry.

Za povšimnutí stojí bod 31 rozsudku, v němž KS naznačuje, že v případě použití bitcoinu k platbě za zboží a služby by taková transakce neměla podléhat zdanění podle § 10 ZDP. Tato zmínka však není zcela konzistentní se zbývajícím textem a závěry judikátu. Rovněž je v rozporu s dosavadními výklady finanční správy, které indikují, že se jedná o standardně zdanitelnou směnu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdanění bitcoinu poprvé u soudu: Je to věc, ne peníze

30. 5. 2022 | Petr Kučera | 6 komentářů

Zdanění bitcoinu poprvé u soudu: Je to věc, ne peníze

Zisk z prodeje kryptoměn není osvobozený od daně z příjmů, rozhodl krajský soud. Potvrdil tak dosavadní přístup finanční správy, podle které neplatí stejná pravidla jako pro peníze... celý článek

Partners Financial Services