Pět nejzajímavějších hypoték letošního jara. Podívejte se.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 20. 4. 2010 | 7 komentářů
Pět nejzajímavějších hypoték letošního jara. Podívejte se.
Jarní nabídka hypoték je pro klienty podstatně příznivější než na přelomu roku. Vybrali jsme pro vás pětici hypoték, které mají nejzajímavější parametry. Pro ty, kdo nyní uvažují o financování bydlení přes hypotéku, určitě stojí za to se na ně podívat.

Letošní jaro zahájily tuzemské hypoteční banky ještě razantněji než v předchozích letech. Každoročně poskytují na jaře výrazné slevy na poplatcích. Letos přidaly i razantní snížení úrokových sazeb. Zatímco ještě před půl rokem se úrokové sazby hypoték pohybovaly vysoko nad pěti procenty a často se spíše blížily šesti procentům, nyní sazby klesly až pod pět procent. 

Jarními akcemi chtějí banky zlákat klienty, kteří až dosud váhali s koupí nemovitosti i s žádostí o hypotéku. Ještě únorová čísla počtu žadatelů o hypoteční úvěr o velkém zájmu klientů příliš nesvědčila, a to ani po snižování úrokových sazeb v prvních měsících roku. Meziroční statistiky za leden a únor byly dokonce o šest set úvěrů nižší než loni. To je pokles o deset procent. O více než miliardu korun byl v tomto roce menší i celkový objem čerpaných hypoték.

Anketa

Hodláte si letos vzít hypotéku?

Nabídky bank pro ty, kteří na jaře uvažují o koupi nemovitosti, jsou zajímavé. Prošli jsme je a vybrali pět hypoték, o kterých stojí za to uvažovat. Pokud chcete koupit nemovitost na úvěr, vypravte se nejdříve do České spořitelny, Komerční banky, LBBW Bank, Raiffeisenbank nebo do UniCredit Bank. Nejedná se však o žebříček, jehož výčet by určoval pořadí nejlepších hypoték. Jejich pořadí bude pro různé žadatele různé. (Spočítejte si, jakou budete mít sazbu při změně úrokové sazby)

Uváděné splátky a úrokové sazby by získala rodina, kde muž vydělává 18 tisíc korun hrubého, žena 17 tisíc hrubého a mají jedno dítě. Žádají o hypotéku 1,7 milionu korun a chtějí v ideálním případě úvěrem financovat 85 procent hodnoty nemovitosti.

Ideální hypotéka od České spořitelny

Česká spořitelna by manželům poskytla Ideální hypotéku se sazbou 4,49 procenta a měsíční splátkou 10 803 korun. Za sjednání hypotéky se nic neplatí. Klient sice v České spořitelně zaplatí měsíčně o 50 korun za vedení úvěrového účtu více než jinde, s hypotékou ale získá slevu na vedení běžného účtu. Pokud si pořídí nemovitost ve větším městě, ušetří rovněž za odhad ceny nemovitosti. Elektronický odhad získá klient v bance zdarma. Cena klasického odhadu se pohybuje zhruba od tří do šesti tisíc korun dle typu nemovitosti. Klient s Ideální hypotékou České spořitelny také získá takzvanou úrokovou bonifikaci (slevu 1 % z poloviny úvěru), musí ovšem do budoucna počítat s tím, že bez sankcí hypotéku nebude možné refinancovat.  Nevýhodou je i nutnost sjednání drahého pojištění neschopnosti splácet. (Podrobněji se o této hypotéce dočtete v recenzi Spořitelna oživuje trh hypotékou, kterou se nevyplatí refinancovat.)

Převratná hypotéka od UniCredit Bank

Nejnižší sazbu by nyní nabídla UniCreditBank. Sazba Převratné hypotéky s variabilní sazbou se řídí podle jednoměsíční mezibankovní sazby PRIBOR a nyní činí 3,93 procenta. Do konce červa dostanou klienti, kteří si sjednají i pojištění neschopnosti splácet sazbu 3,63 procenta. Podobně funguje i mHypotéka bezpoplatkové polské mBank, má ovšem vyšší sazbu (4,78 procenta resp. 4,63 procenta i se životním pojištěním) a tedy i měsíční splátku. Zatímco s Převratnou hypotékou by manželé zaplatili měsíčně 10 239 korun, s mHypotékou by je to vyšlo na 10 874 korun. V UniCreditBank by sice platili na rozdíl od mBank poplatky za sjednání hypotéky (0,8 procenta, tj. 13 600 korun) a za vedení úvěrového účtu (150 či 300 korun za měsíc), přesto by za tři roky zaplatili zhruba o 4 000 korun méně. U hypoték s variabilní sazbou ovšem musí klient počítat s tím, že úroková sazba, a tedy si splátka, se může z měsíce na měsíc změnit. Do budoucna je navíc pravděpodobné, že měsíční splátka poroste, jak se budou zvyšovat úrokové sazby na mezibankovním trhu. (Přečtěte si naši recenzi Převratné hypotéky od UniCredit Bank.

IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci od LBBW

Dobrou sazbu lze nyní získat na tři až pět let v LBBW Bank (4,89 procenta se splátkou 11 183 korun). Banka si ale účtuje poplatek za sjednání úvěru, v našem případě fiktivní rodiny 9000 korun. Nicméně tento poplatek je o 4600 korun nižší než u některých konkurenčních bank. Rovněž odhad hodnoty nemovitosti si musí klienti zaplatit. U IQ Hypotéky od LBBW nejsou žádné speciální podmínky pro získání sazby 4,89 procenta, jedná se ale o sazbu „od“, na kterou nemusí každý se svou bonitou dosáhnout.

Hypoteční úvěr Klasik od Komerční banky

V Komerční bance dávají podobně zajímavou sazbu 4,90 procenta se splátkou 11 126 korun měsíčně. Poplatek za sjednání úvěru je ve srovnání s konkurencí nízký, a to v našem případě 2900 korun. Komerční banka rovněž neposkytuje elektronický odhad ceny nemovitosti zdarma. Klient si ho musí zaplatit. Banka vyžaduje uzavření rizikového životního pojištění u Komerční pojišťovny na riziko smrti, ztráty zaměstnání a pracovní neschopnost. Klient musí mít také účet v KB a posílat na něj pravidelně výplatu. To ale požaduje většina velkých bank. ( Spočítejte si, zda se vám vyplatí refinancovat hypotéku nebo zůstat u stávající banky.)

Hypotéka Klasik od Raiffeisenbank

Poslední z pětice hypoték, na které stojí za to se podívat je Hypotéka Klasik od Raiffeisenbank. Sazba 5,49 procenta s měsíční splátkou 11 685 korun pro tříletou fixaci sice patří k nejvyšším na trhu, klient nicméně za sjednání hypotéky nezaplatí ani korunu. Ve srovnání s konkurenční nabídkou od ČSOB či Poštovní banky sice klient zaplatí měsíčně o necelých čtyři sta korun méně. Ale poplatek za sjednání hypotéky činí 13 600 korun. Za tři roky, kdy končí jejich fixace a lze přejít k jiné bance, se náklady na úvěry od všech bank srovnají.

Klient Raiffeisenbank ušetří i za vedení běžného účtu, protože dostane eKonto zdarma. Tak může uspořit i stokorunu měsíčně. Stávající zákazníci banky dostanou výhodnější sazbu 5,29 procenta. Sazbu je možné mírně snížit také sjednáním životního pojištění, a to o 0,1 procentního bodu. V bankách skupiny ČSOB (Hypoteční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna), lze na výhoděnšjí sazbu dosáhnout jen, když si klient sjedná minimálně dvě ze tří nabízených pojištění (životní pojištění, pojištění domácnosti, pojištění nemovitosti).

Které z letošních jarních akcí hypotečních bank zaujali vás?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok

9. 4. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok

Češi se v opravách bytů a bytových domů nepřetrhnou. Ve srovnání se zbytkem Evropy na opravy vynakládají jen šestinu evropského průměru. Špatný stav nemovitosti přitom při prodeji snižuje... celý článek

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

2. 4. 2010 | Věra Tůmová | 34 komentářů

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

Desítky tisíc lidí letos čeká změna úrokové sazby u hypotéky. Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, jak se dá vyjednat výhodnější sazba. Byly to docela nervy.

Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

17. 3. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

Mezi prodejci nových bytů jsou i nyní developeři, kteří se neohlížejí na kvalitu odvedené práce. Koupit si nový byt či dům, zvláště v Praze, sice bude letos zajímavější než dříve, je... celý článek

Se změnou podmínek hypotéky nečekejte až do konce fixace

22. 2. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Se změnou podmínek hypotéky nečekejte až do konce fixace

Pokud vám letos končí fixační období u hypotéky, začněte se včas pídit u konkurence, jakou by vám nabídli úrokovou sazbu. Budete mít v záloze vyjednávací argumenty, až vám vaše banka... celý článek

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

10. 2. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo... celý článek

Partners Financial Services