Aukce bytů: nabídnete nejvíc a stejně odejdete s prázdnou

Aukce bytů: nabídnete nejvíc a stejně odejdete s prázdnou
Nabídnout v aukci nejlepší cenu ještě nemusí znamenat, že kupující věc dostane. Přesvědčili se o tom třeba účastníci pražské aukce bytů. Výsledek aukce totiž není pro prodávajícího závazný.

V Praze se 27. května uskutečnila již druhá aukce bytů. Ne všichni, kdo byty vydražili, si je však mohli následně koupit. Developeři totiž polovinu z nich nebyli ochotni prodat za přiklepnutou cenu.

Druhé aukce bytů a rodinných domů se zúčastnili developeři se třiceti byty ve třincáti developerských projektech. Dražit přišlo jen 56 zájemců, tedy podstatně méně než u první aukce, na kterou jich přišlo v prosinci 2009 celkem 131.

Příčina malého zájmu o druhou aukci bytů, kterou pořádaly realitní společnosti Gavlas a Professionals, pravděpodobně spočívá v tom, že zájemci se už v první aukci cítili podvedeni. Těm, kterým byly přiklepnuty byty za zajímavě nízké ceny, totiž developeři nakonec odmítli polovinu vydražených bytů prodat. Ani u druhé aukce to nebylo jiné.

Aukce domu

Foto: Dreamstime

Vyvolávací cenu stanovili organizátoři na 60 procent katalogové nabídky developerů (v první aukci to bylo 40 procent). Vydraženo bylo 24 bytů a polovina vydražitelů měla smůlu, protože jim ani tentokrát developeři byty neprodali. Sami si totiž stanovili tak zvané limitní ceny, za které byli ochotni prodat. Ty se pohybovaly zhruba na úrovni 90 procent ceny uvedené v nabídkových katalozích. Nikdo z kupujících je však přesně předem neznal.

Pokud byla přiklepnutá cena nižší než limitní cena developera, dozvěděl se to vydražitel až dodatečně. O tom, že prodávající není povinen nabízenou nemovitostprodat, byli zájemci informování v podmínkách aukce zveřejněných na internetu. Zástupce jednoho z developerů, kteří v aukci nabídli své byty, komentoval neúspěch aukce v tisku tak, že český trh na takový způsob prodeje není zatím připraven. Spíše to však vypadá, že čeští spotřebitelé zatím dobře nechápou rozdíl mezi aukcí a veřejnou dražbou, a proto se cítili podvedeni.

Právník Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Tomáš Palla k tomu vysvětluje, že aukce je v podstatě obchodní veřejná soutěž o nejvhodnější návrh na uzavření kupní smlouvy. Vyhlašovatel tak v rámci aukce činí pouze výzvu k předložení nabídek k uzavření smlouvy, z nichž si pak vybere tu, která mu nejvíc vyhovuje a tuto akceptuje. Smlouva tak vzniká až akceptací vyhlašovatelem, nikoliv učiněním nabídky v rámci aukce.

Vyhlašovatel je přitom oprávněn odmítnout všechny předložené návrhy, jestliže si toto právo vyhradil v podmínkách soutěže. Jinak je tomu u veřejné dražby, kde vlastnictví vydraženého předmětu přechází na vydražitele udělením příklepu licitátorem (za předpokladu uhrazení nabídnuté ceny). Jeho původní majitel už nemá právo vzít nabídku zpět.

„Spotřebitelům můžeme tedy doporučit jen to, aby se raději neúčastnili prodejních aukcí, jejichž pravidlům přesně nerozumějí, nebo jejichž pravidla nejsou zcela transparentní,“ doporučuje Palla.

Autorka je projektová manažerka Sdružení obrany spotřebitelů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

aukce, dražby, koupě bytu, nemovitost

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při prodeji či koupi družstevního bytu

8. 4. 2010 | František Mašek | 32 komentářů

Na co si dát pozor při prodeji či koupi družstevního bytu

Rizika, spojená s převodem práv k užívání (prodeji či koupi) družstevního bytu, jsou zdánlivě menší, než u koupě bytu v osobním vlastnictví. Přesto se může prodej družstevního bytu... celý článek

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

16. 2. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

Podívejte se na deset nejdražších obrazů loňské aukční sezóny. Na investici do kvalitního umění ale nutně miliony nepotřebujete. Některé dobré kresby a grafiky vyjdou na pár tisícovek. celý článek

Byt či dům zabavený v exekuci je lepší kupovat za hotové

3. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Byt či dům zabavený v exekuci je lepší kupovat za hotové

Nemovitost zabavenou v exekuci lze koupit levně. Nový vlastník má jistotu, že ho nebudou honit další věřitelé nedisciplinovaného dlužníka. Pozor si však musí dát při nákupu spoluvlastnického... celý článek

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

10. 12. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

Češi letos budou nakupovat vánoční dárky na internetu více než kdykoliv před tím. Ušetří tím čas i peníze. S nakupováním na internetu je spojeno i několik rizik. Přinášíme osm rad,... celý článek

Partners Financial Services