Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 9. 4. 2010 | 4 komentáře
Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok
Češi se v opravách bytů a bytových domů nepřetrhnou. Ve srovnání se zbytkem Evropy na opravy vynakládají jen šestinu evropského průměru. Špatný stav nemovitosti přitom při prodeji snižuje její cenu.

V Česku vloni klesly ceny rezidenčních nemovitostía i kvůli tomu se snížily razantně prodeje úvěrů na bydlení. Experti původně očekávali, že propad bude mnohem výraznější. Pro letošek jsou proto optimističtější. Zlom lze čekat až v roce 2011. „Tehdy by mohl počet hypoték překročit úroveň z roku 2008,“ říká Milan Roček ze společnosti Hyposervis.

Nárůst cen tuzemských nemovitostí s takovou dynamikou, jako se to dělo před rokem 2008, se již ale v budoucích letech nedá předpokládat. I přesto však podle expertů společností Hyposervis a Deloitte se vyplatí do kvalitních nemovitostí investovat.

Češi málo investují do oprav bytů a domů. Zdroj: Dreamstime

Za dlouhodobě udržitelný lze na základě srovnání s dalšími evropskými zeměmi považovat roční přírůstek ceny nemovitosti určené k bydlení zhruba o dvě až čtyři procenta. „Vývoj z Velké Británie ukazuje, že po čtyři desetiletí si rezidenční nemovitosti i přes řadu cyklů uchovaly po očištění o vliv inflace v průměru 36procentní růst za desetiletí,“ poznamenává Filip Endal, specialista na nemovitosti společnosti Deloitte.

„Zkušenosti ze zahraničí tedy prokazují, že v delším časovém horizontu investice do rezidenční nemovitosti vykazuje cenovou stabilitu a chrání před působením inflace,“ dodává Filip Endal. Vývoj ceny ovšem závisí hodně na lokalitě, kde se nachází.

Do ceny se promítá stav konkrétního bytu a bytového domu. V některých lokalitách se špatný stav zejména panelových bytů podepsal na poklesu jejich hodnoty až o čtvrtinu.

Češi na opravy svých nemovitostívynakládají méně, než bývá zvykem v zahraničí, tvrdí studie společností Deloitte a Hyposervis. Náklady na opravu a údržbu bytů se v Česku podle Petra Hány z Deloitte pohybují kolem 16 procent celoevropského průměru, v absolutním vyjádření činí české výdaje zhruba 26,80 eur na obyvatele. Nejvyšší spotřebitelské výdaje na opravy a údržbu bytů na obyvatele zaznamenala v roce 2009 Velká Británie (více než dvojnásobek celoevropského průměru) a Polsko (66 procent nad průměrem EU). Ze srovnání průměrných hodnot východní a západní Evropy je zřejmé, že Východ Evropy zaostával v roce 2009 za Západem o 45 procent.

Anketa

Kolik investujete do oprav a údržby své nemovitosti ročně?

Tato situace by se podle expertů, kteří se podíleli na studii Vývoje rezidenčního trhu za rok 2009, mohla změnit, kdyby podobně jako ve Švédsku fungovalo daňové zvýhodnění určitých výdajů na údržby a opravy vlastních nemovitostí. (Více o zhodnocování vlastního bytu se dozvíte například v článku Fond oprav, peníze, které můžou slušně zvednout hodnotu vašeho bytu)

Českému trhu s bydlením podle autorů studie neprospívá ani skutečnost, že zde chybí dlouhodobý koncept rozvoje bydlení. Mezi opatřeními, která by Česku pomohla, autoři studie zmiňují třeba daňové úlevy na koupi bytu pro vlastní bydlení, řešení problematiky bydlení seniorů a vznik hypotečního garančního fondu pro ohrožené držitele hypoték. Lidé, kteří léta spolehlivě platili hypotéku a náhle by ztratili práci nebo je postihla jiná nepříznivá životní okolnost, by mohli získat od garančního fondu překlenovací půjčku, z níž by hradili hypoteční splátky. Tu by následně po vyřešení své životní situace fondu spláceli.

Garanční fondy existují v jednácti zemích Evropské unie, nejdéle v Irsku (od 1977) a Lucembursku (1979). Loni vznikly garanční fondy v šesti zemích v Řecku, Maďarsku, Polsku, Portugalsku, ve Slovinsku a ve Velké Británi. Fondy mohou být státní, soukromou či kombinovanou institucí.

Dlouhodobý koncept rozvoje bydlení v Česku by měl důležitý vliv i jako stimulátor tuzemské ekonomiky. Milion korun investovaný do výstavby generuje miliony korun v dalších segmentech a dává vznik i novým pracovním příležitostem. Stát by měl podporovat investice soukromých subjektů do výstavby nájemních bytů, soudí experti společnosti Deloitte. Důležitá je podle nich rovněž podpora výstavby infrastruktury u developerských projektů. Developeři musí zpravidla pozemky nakoupit, zasíťovat a vybudovat další infrastrukturu, které pak využívají obce nebo distributoři energií. Vše ovšem zaplatí ve vyšší ceně lidé, kteří si v domě koupí byty.

Jaké jsou podle vás největší nedostatky českého trhu s bydlením? Co byste změnili vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

17. 3. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti

Mezi prodejci nových bytů jsou i nyní developeři, kteří se neohlížejí na kvalitu odvedené práce. Koupit si nový byt či dům, zvláště v Praze, sice bude letos zajímavější než dříve, je... celý článek

Fond oprav: Peníze, které můžou slušně zvednout hodnotu vašeho bytu

23. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 29 komentářů

Fond oprav: Peníze, které můžou slušně zvednout hodnotu vašeho bytu

Pro řadu majitelů bytů končí vlastnictví nemovitosti u dveří do bytu. Údržba společných částí domu je příliš nezajímá a často na ni nejsou ochotni přispívat přiměřené částky. Pak jsou... celý článek

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

10. 2. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo... celý článek

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

28. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

14. 1. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

Rok 2010 by měl podle expertů přinést větší prodeje hypoték než předchozí „krizový“ rok 2009. Lidé už přestávají čekat a začínají nakupovat byty a domy. Vyšší sazby hypoték hrozí nejspíše... celý článek

Partners Financial Services