Kuponová privatizace: Kam ty akcie zmizely

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 8. 10. 2014 | 3 komentáře
Kuponovou knížku přikryl nános prachu, teď jste se ale rozhodli pátrat, jestli přece jen nemáte doma ukrytý malý poklad nebo aspoň nějaké přilepšení. Archiv vydal starý výpis ze Střediska cenných papírů a od obchodníka s cennými papíry jste si pořídili nový výpis z majetkového účtu. K vašemu překvapení toho na něm moc není. Vždyť těch akcií jsem měl tolik! Kam zmizely?
Kuponová privatizace: Kam ty akcie zmizely

Drtivou většinu akcií nabytých v kuponové privatizaci tvořily zaknihované akcie. To znamená, že neměly hmotnou podobu, existovaly jen jako elektronický zápis na majetkovém účtu akcionáře v databázi Střediska cenných papírů. V průběhu let však mohlo dojít na vašem účtu k významným změnám. A to bez vašeho popudu i vědomí. Nemile překvapených akcionářů, kteří se domnívali, že se akcie z účtu přece nemůžou ztratit, jsou tisíce.

Jak je to možné?

I akciové společnosti, jejichž akcie se neobchodují na burze, mají vůči svým akcionářům informační povinnosti. Dřív, „v době papírové“, musely společnosti s akciemi na majitele informovat o důležitých událostech v některém z celostátních tištěných deníků. Kdo si ale kupoval všechny noviny každý den? I obchodní věstník, ve kterém se informace objevovaly, vycházel v tištěné podobě. Není divu, že k mnoha akcionářům se informace nedostaly, takže nemohli reagovat například na výzvu společnosti k převzetí listinných akcií, které pak skončily v dražbě, nebo na informace o výplatě protiplnění při vytěsnění akcionářů.

Dnes je sledování informací o akciových společnostech jednodušší díky internetu, na jehož existenci si vzpomněli i tvůrci zákonů. Každá akciová společnost musí teď mít své internetové stránky a i obchodní věstník je dostupný on-line.

V kostce

Kde získat informace o akciovkách

  • Internetové stránky společnosti – každá akciová společnost musí mít zřízené internetové stránky. Na nich uveřejňuje všechny důležité informace pro akcionáře včetně pozvánky na valnou hromadu.
  • Veřejný rejstřík – na stránkách najdete výpis z obchodního rejstříku společnosti a také sbírku listin, kde jsou výroční zprávy, stanovy a další důležité dokumenty
  • Obchodní věstník – publikuje informace o nových zápisech, změnách a výmazech v obchodním rejstříku, o konkurzech, likvidacích podniků, účetních závěrkách, veřejných soutěžích, svolání valných hromad a další informace, jejichž zveřejnění ukládají platné zákony České republiky
  • IN-SERVER.CZ – databáze společností z kuponové privatizace a dalších společností, jejichž akcie se neobchodují na burze

Prodali jste na burze

Než se dostaneme k popisu cest, kterými mohly akcie z vašeho účtu zmizet bez vašeho přičinění, pro úplnost zmiňme i ten jediný, na kterém jste se přičinit mohli. Tedy jejich prodej. V minulosti mohl akcionář své akcie prodat prostřednictvím Burzy cenných papírů Praha, RM-Systému nebo převodem na přepážce Střediska cenných papírů či později Centrálního depozitáře cenných papírů, který původní středisko nahradil. Doklady o prodeji by ovšem měl akcionář najít v domácím archivu.

Majoritní akcionář se vás zbavil

Pokud akciovka, ve které jste měli svůj drobný podíl, měla akcionáře, který vlastnil devadesát nebo víc procent akcií, pak tento akcionář mohl uplatnit své právo na vytěsnění menších akcionářů ze společnosti. Potom buď převzal obchodní jmění společnosti a ta zanikla, nebo převzal vaše akcie. V obou případech tyto akcie z účtu zmizely.

Jako náhradu za toto vytěsnění minoritní akcionáři dostávají peněžní protiplnění. Nárok na něj měli po dobu čtyř let – od letoška jsou to pouze roky tři –, jinak se jejich nárok promlčuje. Akcionáři kvůli promlčení nároku přišli už o víc než čtyři miliardy korun, protiplnění v řádech miliard korun se ale stále vyplácí.

Vytěsnění akcionářů proběhlo ve více než třetině společností z kuponové privatizace a pravděpodobně týká i vás. Pokud chcete zjistit, zda ve vaší společnosti došlo k vytěsnění akcionářů, pak využijte databázi vytěsnění akcionářů nebo nahlédněte do výpisu z obchodního rejstříku vaší společnosti.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Nechcete už při investování dělat chyby? O těch nejčastějších čtěte v našem seriálu Investiční chyby. A když si ani potom nebudete jistí? Coby – nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Nevyzvedli jste si listinné akcie

Valná hromada vaší společnosti mohla rozhodnout o přeměně podoby akcií ze zaknihovaných na listinnou. Akcie tedy již nebyly v podobě počítačového zápisu u depozitáře, ale v materializované listinné podobě. Emitent vyzval své akcionáře k převzetí těchto akcií, a pokud jste si tyto akcie vyzvedli, pak je máte doma.

Pokud jste si nové listinné akcie nevyzvedli, pak byly po nějaké době vydraženy. Společnost má přímo za povinnost dražbu listinných akcií, u kterých se nepodařilo najít jejich majitele, provést. Společnost je vás povinna informovat o dražbě dva měsíce před jejím konáním zasláním dopisu na vaši adresu. Pokud ale máte adresu na uvedenou u nezařazeného účtu ještě z dob začátků kuponové privatizace, může být docela dobře neaktuální a o dražbě se nedozvíte.

Dobrou zprávou pro majitele těchto vydražených akcií je, že mají jako náhradu za tyto akcie nárok na výtěžek dražby. I tady však můžete časem o svůj nárok přijít, pokud tyto peníze již nepropadly státu. Odhaduje se, že akcionáři si nepřevzali peníze z dražeb za více než půl miliardy korun.

Více než osm set dosud konaných dražeb dává tušit, že výměna akcií a případně dražba se týkala každého účastníka kuponové privatizace. Informace o tom, které akcie byly v minulosti vydraženy, jaký byl hrubý výtěžek dražby a kdo disponuje výtěžkem, najdete v jediné databázi dražeb akcií. Veřejné dražby všech věcí včetně akcií pak také eviduje Centrální adresa.

Společnost zanikla

Další možností, jak váš účet mohl přijít o zaknihované akcie je zánik společnosti spojením s jinou společností. Jednoduše se vaše společnost spojila s jinou a vy jste se stal akcionářem nové společnosti. Pokud tato nová společnost vydala zaknihované akcie, pak je na svém účtu najdete. Pokud ale nová společnost vydala listinné akcie, pak jste byli povinni vyzvednout si tyto listinné akcie a máte je doma. Anebo – pokud jste tak neučinili – se akcie opět staly předmětem dražby a vy máte nárok na jeho výtěžek. Obdobným případem je rozdělení společnosti na dvě a více.

Akcie také opustily váš účet, pokud valná hromada rozhodla o zrušení společnosti s likvidací. Společnost se rozhodla již dál nepodnikat a majetek společnosti zpeněžit. Poté dochází k rozdělení těchto peněz mezi akcionáře ve formě likvidačního zůstatku. Jestli ve vaší společnosti došlo k likvidaci, zjistíte ve veřejném rejstříku.

Vaší společnosti se také nemuselo v její činnosti vést zrovna dobře, možná spadla do konkurzu. V konkurzu dochází především k uspokojení věřitelů společnosti a na samotné akcionáře společnosti obvykle nezůstane nic. Konkurzní řízení, kdy nějaká částka zůstala i na akcionáře by se snad daly spočítat na prstech jedné ruky. Konkurzní správce po řízení obvykle nechá vymazat akcie z vašeho účtu, ale mnohdy tomu tak není, pak vám na účtu zůstávají bezcenné akcie. Pokud byste tyto akcie nechtěli mít, můžete je darovat do Nadačního fondu CDCP. Jestli ve vaší společnosti došlo ke konkurzu, zjistíte ve veřejném rejstříku.

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

Ještě tady je historický výpis z účtu

To je všechno fajn, ale co když nemáte o pohybu svých akcií vůbec žádné dokumenty a ani nemáte tušení, co jste měli za akcie, natož ponětí o tom se s nimi dělo. I tak existuje způsob jak toto zjistit. U obchodníka s cennými papíry, který spravuje váš účet, si můžete nechat vytvořit historický výpis z účtu, na kterém budou zaznamenány všechny jeho pohyby. Z něj zjistíte, nejen jaké akcie jste měli, ale i co se s nimi stalo. Dozvíte se, kdy a komu jste je prodali či došlo ke zrušení zaknihované akcie z důvodu změny na listinné nebo zániku společnosti, nebo vytěsnění akcionářů. Náklady na pořízení takového výpisu se pohybují v řádech stokorun.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuponová privatizace: Akcie na majitele už neplatí, vyměňte si je!

16. 10. 2014 | Martin Garnac | 10 komentářů

Kuponová privatizace: Akcie na majitele už neplatí, vyměňte si je!

Pokud jste vypátrali v šuplíku listinnou akcii a není na ni napsáno jméno akcionáře, vězte, že to není v pořádku a měli byste s tím něco dělat. Ještě to jde.

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

1. 10. 2014 | Martin Garnac | 25 komentářů

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

I kdyby se vám už nechtělo dělat archeologický průzkum po památkách z kuponové privatizace, zjistěte alespoň, během pár sekund a zdarma, jestli existuje váš původní účet ze Střediska... celý článek

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

25. 9. 2014 | Martin Garnac | 2 komentáře

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Mohlo by se zdát, že drobným akcionářům už z kuponové privatizace nezbyly než – drobné. Jenže když jsme spočítali, jaká je hodnota majetku aktuálně na drobné akcionáře připadající,... celý článek

Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

18. 9. 2014 | Martin Garnac | 6 komentářů

Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

Představte si, že jste se účastnili kuponové privatizaci před více než dvaceti lety a od té doby jste se na své akcie ani nepodívali. Víte, že ani nejste výjimka? Zkusíme vám popsat,... celý článek

Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

11. 9. 2014 | Martin Garnac | 16 komentářů

Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

Kuponová knížka, DIKové, investiční body místo peněz, akciové společnosti a investiční fondy, burza, modrý výpis ze Střediska cenných papírů. Pamatujete? Kuponová privatizace z vás... celý článek

Partners Financial Services