Kuponová privatizace: Drobní akcionáři, byli jste vytěsněni! Všimli jste si?

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 25. 11. 2014 | 2 komentáře
A peníze jste si od hlavního akcionáře, který vás vyšachoval, vzali? V balíku peněz, patřícím drobným akcionářům, jsou k rozdělení pořád ještě miliardy korun. Řekněte si o svůj díl, peníze se nebudou rozdávat věčně!
Kuponová privatizace: Drobní akcionáři, byli jste vytěsněni! Všimli jste si?

V jednom z předchozích dílů našeho seriálu, věnovaného drobným akcionářům a akciím zejména z kuponové privatizace, jsme vyjmenovali všechny způsoby, jakými mohly zmizet vaše akcie. Podívejme se blíž na dva scénáře, které se mohly udát – aniž jste si toho jako akcionáři všimli. Máme na mysli dražbu akcií a vytěsnění akcionářů. Důvod, proč se jim věnovat je veskrze pozitivní: v obou případech má totiž akcionář právo na peněžní náhradu. Ovšem když se o ní přihlásil; akcionář, který nepostřehl, že už akcionářem není, (zatím) ani nezískal ony peníze. Možná to ale ještě může napravit. Nebylo to málo peněz, celkem mělo akcionářů do kapes natéct 26 miliard korun, ovšem víc než čtyři miliardy korun už do správných kapes nikdy cestu nenajde.

Vytěsnění, dražba

Vaše akcie byly vydraženy, protože jste si je nevyměnili. V případě dražby je peněžní náhradou výtěžek dražby. Ten vám mohli poslat na adresu uvedenou na vašem majetkovém účtu v někdejším Středisku cenných papírů. To šlo o dražbu z důvodu změny akcií ze zaknihovaných na listinné. Pokud ale tato adresa nebyla aktuální, složenka se nemohla logicky dostat do správné schránky. Mimochodem – v praxi se ukazuje, že čtvrtina akcionářů nemá kontaktní údaje v pořádku a žádná korespondence jim prostě nedojde.

V jiném případě – dražba z důvodu výměny listinných akcií za nové – musíte pro výplatu výtěžku předložit původní akcii k proplacení. A to jste asi neudělali.

Druhou zmíněnou možností je vytěsnění akcionářů. Tady se náhradě říká protiplnění v penězích. A opět platí, že abyste ho získali, musíte mít u majetkového účtu uvedenou platnou adresu, aby bylo kam doručit složenku. Nebo případně musíte opět společnosti předložit k proplacení listinné akcie.

Protože jak v dražbách, tak vytěsnění jde o velké peníze, stojí za to věnovat pátrání pár minut prověření, jestli by z toho ještě něco nekáplo.

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

Vyzkoušejte peníze najít. Stojí to za to!

Předně musíte zjistit, jestli se akcie vaší společnosti někdy dražily nebo probíhalo jejich vytěsnění. Naštěstí to jde snadno. Není nic jednoduššího než na webu In-Server.cz zadat název nebo ještě lépe IČO vaší společnosti a vyhledat její stránku. Na ní hned vidíte, jestli ve společnosti proběhla dražba nebo vytěsnění akcionářů (pokud tam údaj není, pak k ničemu takovému nedošlo).

Pokud ve společnosti proběhlo pouze vytěsnění akcionářů, a nikoliv dražba, pak je třeba požádat (pokud jste protiplnění dosud neobdrželi) o výplatu protiplnění. Problém je, že nárok na protiplnění se promlčuje ve lhůtě čtyř let ode dne vytěsnění (od 1. 1. 2014 je promlčecí lhůta ještě kratší – tři roky) a hlavní akcionář vám peníze nemusí proplatit. Údaj o tom, kdy dojde k promlčení nároku, zjistíte po kliknutí na kartu s detailem vytěsnění (TIP – pokud se zdarma zaregistrujete, zobrazí se vám více údajů). Pokud k promlčení nároku ještě nedošlo, kontaktujte společnost s dotazem, jaká je výše protiplnění na akcii a co máte udělat pro to, abyste ho získali. I v případě, že k uplynutí promlčecí doby došlo, stojí za to dotaz zaslat. Poskytnutí protiplnění po uplynutí této lhůty může hlavní akcionář sice odmítnout, na druhou stranu mu to ale nic nezakazuje.

Anketa

Vytěsnili vás?

V případě, že se dozvíte, že proběhla jen dražba akcií a na svém majetkovém účtu žádnou akcii nemáte, pak tato akcie pravděpodobně skončila v oné dražbě. Neváhejte a zeptejte se společnosti, jestli vaše akcie byly v dražbě a jak získáte výtěžek. Toho se nebojte ani, když od dražby uplynulo víc let (na základě předchozích článků našeho seriálu dokázala čtenářka získat výtěžek dražby z roku 2007). U dražeb neběží promlčecí lhůta, tak jako u vytěsnění akcionářů. Mnohé společnosti výtěžek dražby vyplácejí léta, protože jinak by je musely dát do soudní úschovy, kde by z nich nikdo nic neměl.

Ale zpět k našemu hledání. Samozřejmě často zjistíte, že proběhla jak dražba akcií (a nemusela být jen jedna), tak vytěsnění akcionářů (to naštěstí jen jednou). Pak je obtížnější zjistit, na jaké peníze máte nárok. Pokud nemáte v držení žádnou akcii, pak pravděpodobně vaše akcie skončila v dražbě. V každém případě se u společnosti ohledně svých nároků informujte.

Jedno je však jisté, pokud máte v rukou listinnou akcii na majitele, tak to není dobře a měli byste s tím rychle něco dělat.

Největší vlnu dražeb akcií a vytěsňování akcionářů máme už dávno za sebou. I tak ovšem dražby a vytěsnění stále probíhají. Pokud ale budete dodržovat základní pravidla péče o vaše akcie, o peníze už nemůže přijít.

V kostce

Peníze vytěsněných akcionářů

  • Počet společností, kde proběhlo vytěsnění akcionářů: 766 (čtvrtina společností kuponovky)
  • Počet dotčených akcionářů: 1,5 milionů
  • Celková výše protiplnění poskytnutá hlavními akcionáři: 21,8 miliardy korun
  • Odhad výše protiplnění, které akcionáři už nedostanou: 4,1 miliardy korun
  • Stále se vyplácí: 3,64 miliardy korun

Peníze akcionářů v dražbách

  • Počet nedobrovolných dražeb: 713
  • Počet dotčených akcionářů: dva miliony
  • Celková cena dosažená vydražením: 2,86 miliardy korun
  • Odhad dosud nepřevzatého výtěžku dražby: 535 milionů korun

Data k 31. 12. 2013. Zdroj: Databáze In-Server a výpočty autora

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I drobný akcionář má svá práva

20. 11. 2014 | Martin Garnac | 7 komentářů

I drobný akcionář má svá práva

Zbylo vám pár akcií z kuponovky? Dostali jste se k nim později? Ačkoli jste jen malí akcionáři, stojí za to seznámit se s právy, která akcionář společnosti má. Dokonce by se dalo říci,... celý článek

Kuponová privatizace: Péči o své akcie nezanedbávejte

12. 11. 2014 | Martin Garnac

Kuponová privatizace: Péči o své akcie nezanedbávejte

Nečinnost a víra v to, že s akciemi se nemůže nic stát, když je mám doma v šuplíku nebo na účtu v depozitáři, jsou největším nepřítelem akcionáře. Akcie jsou majetek jako každý jiný... celý článek

Kuponová privatizace: Akcie na majitele už neplatí, vyměňte si je!

16. 10. 2014 | Martin Garnac | 10 komentářů

Kuponová privatizace: Akcie na majitele už neplatí, vyměňte si je!

Pokud jste vypátrali v šuplíku listinnou akcii a není na ni napsáno jméno akcionáře, vězte, že to není v pořádku a měli byste s tím něco dělat. Ještě to jde.

Kuponová privatizace: Kam ty akcie zmizely

8. 10. 2014 | Martin Garnac | 3 komentáře

Kuponová privatizace: Kam ty akcie zmizely

Kuponovou knížku přikryl nános prachu, teď jste se ale rozhodli pátrat, jestli přece jen nemáte doma ukrytý malý poklad nebo aspoň nějaké přilepšení. Archiv vydal starý výpis ze Střediska... celý článek

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

25. 9. 2014 | Martin Garnac | 2 komentáře

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Mohlo by se zdát, že drobným akcionářům už z kuponové privatizace nezbyly než – drobné. Jenže když jsme spočítali, jaká je hodnota majetku aktuálně na drobné akcionáře připadající,... celý článek

Partners Financial Services