Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát
Daňoví poplatníci musí hasit požár i v evropských bankách. Jejich peníze zachránily čtyři velké peněžní ústavy. V Americe se mezitím schyluje k dramatu - Kongres neschválil předjednaný plán na záchranu tamních bank.

Střemhlavý pád bankovních akcií

Belgická Fortis Bank

Akcie - Fortis Bank

 

Německá Hypo Real Estate

Akcie - Hypo Real Estate

 

Americká Wachovia

Akcie - Americká Wachovia

Americká bankovní jatka otevírají pobočku i v Evropě. Nebýt státních intervencí, zkrachovaly by přes víkend čtyři banky. Belgickou bankovní jedničku Fortis zachránila před insolvencí jedenáctimiliardová injekce vlád Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Britská hypoteční bankaBradford & Bigley rovnou skončila v nucené správě státu, od něhož pak za pakatel koupila retailovou divizi tohoto zkrachovalého ústavu španělská Banco Santander. V Německu se spojila spolková vláda se zatím utajeným konsorciem tamních bank, aby napumpovaly 35 miliard eurdo hypotečního giganta Hypo Real Estate. Pod ochranná křídla státu převzala také islandská vláda tamní bankovní trojku Glitnir.

Další oběti krize se mohou objevit brzy. První na ráně bude zase Amerika. Americká Sněmovna reprezentatnů neschávila sedmisetmiliardový záchranný balík na oddlužení tamních bank. Trhy se zřítily. Index Dow Jones přišel během dne o 778 bodů, nejvíce bodů během jednoho dne v historii. Vyjádřeno v dolarech ztratily americké akcie za jeden den hodnotu jednoho bilionu dolarů.

Pondělní převzetí banky Wachovia největší americkou bankou Citigroup za dvě miliardy dolarů může  být jen předehra. Wachovia se díky Citigroup vyhnula jistému kolapsu.

Problémy evropských bank, kterým nyní museli přijít na pomoc daňoví poplatníci, mají společného jmenovatele: zmrazení úvěrů na mezibankovním trhu. Belgická Fortis Bank doplatila na nákup retailové divize nizozemské ABN Amro Bank v roce 2007. Tato transakce stála Belgičany 24 miliard eur, které jí nyní chyběly, aby mohla bez problémů dostát všem svým závazkům. Na mezibankovním trhu si kvůli úvěrové krizi půjčit nemohla. Proto musely do hry vstoupit vlády Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Každá z nich koupila 49procentní balík akcií v dceřiných společnostech Fortis ve svých státech. Dohromady bance poskytly 11,2 miliardy eur. Fortis už vyjednává i o prodeji ABN Amro. Ať už tuto divizi prodá komukoli, podle německého deníku Handelsblatt na transakci prodělá. Hovoří se o prodejní ceně prý až kolem deseti miliard eur.

Německá Hypo Real Estate zase doplatila na loňskou koupi irské společnosti Depfa, která financuje projekty státu a veřejného sektoru. Slibovala si od této akvizice, že získá lepší přístup ke státním zakázkám. Jenže Depfa se dostala do ztrát, z nichž ji musela vytáhnout její nová matka. Ta sama ale utrpěla stamilionové ztráty v souvislosti s americkou hypoteční krizí. Za normálních okolností by si Hypo Real Estate půjčila na mezibankovním trhu, nyní tam však peníze nesehnala. Proto přišla na pomoc spolková vláda a skupina zatím nejmenovaných německých bank. Z celkové injekce 35 miliard eur, zaplatí němečtí daňoví poplatníci přes 26 miliard. Banka, jejíž akciese během pondělka propadly o 70 procent, tak prý má dost peněz, aby úvěry z mezibankovního trhu nepotřebovala až do konce roku.

Anketa

Stane se obětí finanční krize i některá česká banka?

Nemožnost získat na mezibankovním trhu peníze na financování dlouhodobých hypotečních úvěrů stála i za pádem britské Bradford&Bingley. Poskytnuté úvěry měla kryté pouze z poloviny vklady střadatelů. Když peníze došly a žádný z konkurentů si banku nechtěl koupit, převzal v ní kontrolu stát. Od něj pak koupila 197 poboček i s vklady ve výši 20 miliard liber španělská banka Banco Santander. Celkem jí to stálo 612 milionů liber, uvedla agentura Bloomberg.

Je možné, že tím evropské bankovní problémy nekončí. Zatím odepsaly banky na celém světě ztráty z hypotečních cenných papírů v celkové výši 554,3 miliardy dolarů. O skoro polovinu této částky přišly právě evropské bankovní domy. Měřeno poměrem celkových aktiv (poskytnuté úvěry či nakoupené cenné papíry) ku vlastnímu jmění jsou na tom hůř než banky americké, řekl Bloombergu Daniel Gros, ředitel Centra pro evropská politická studia. To by při dalším zhoršování dostupnosti krátkodobých úvěrů na mezibankovním trhu mohlo evropské banky vážně ohrozit.

Nejistota tak bude nejspíš světovými finančními trhy cloumat dál. Analytici oslovení listem Handelsblatt očekávali ještě před klíčovým parlamentním hlasováním v USA, že ceny akcií budou v příštích dnech klesat. Krize se podepíše i na hospodářských výsledcích firem. Podle některých odhadů klesnou zisky podniků v německém indexu DAXpříští rok oproti očekáváním o 25 procent. To se podepíše i na ceně jejich akcií.

Smrtelná spirála nabírá na obrátkách. Krize zdaleka nekončí.

Věříte českým bankám, že je finanční a úvěrová krize nezasáhne? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

24. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

Americký ministr financí zatím s plánem na záchranu bank v hodnotě 700 miliard dolarů v Kongresu narazil. Podle některých zákonodárců ho bude muset výrazně předělat. Akciové trhy se... celý článek

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

16. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

Z Wall Street zmizely dvě obří investiční banky. Lehman Brothers požádala o bankrotovou ochranu. Banku Merrill Lynch koupila Bank of America. Světové akciové trhy se propadly. Na trhu... celý článek

Fondům se zastavil razantní propad majetku

3. 9. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Fondům se zastavil razantní propad majetku

Propad kapitálových trhů dopadl i na podílové fondy. Za první půlrok se zmenšil spravovaný majetek o bezmála 20 miliard. Role české fondové jedničky se ujala ČSOB díky sázce na klienty... celý článek

Pořekadla velí: v září vyberte úspory a kupujte akcie

27. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Pořekadla velí: v září vyberte úspory a kupujte akcie

Statisticky jsou srpen a září v drtivé většině zemí špatné období pro akcie. Po nich ale následuje říjen, kdy stará pranostika tvrdí, že je dobré začít nakupovat. A moderní statistika... celý článek

Partners Financial Services