Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní

Účet za hypoteční krizi ještě zdaleka není kompletní
Velkým americkým bankám docházejí kvůli odepisování špatných hypoték a firemních dluhů peníze. Šance firem a domácností na nové úvěry se tak rychle snižuje. To by mohlo podkopat jejich investice a spotřebu a dál oslabit americkou ekonomiku.

Vichr, který provětral majetek velkých světových bank kvůli hypoteční krizi, ještě zdaleka není pryč a na banky se pomalu valí další pohroma. Tentokrát jde o klesající hodnotu úvěrů, kterými firmy financovaly fúze a akvizice. Výsledkem je, že zejména ve Spojených státech řada firem přestává mít dost peněz na provoz, protože jim banky nechtějí poskytovat další úvěry. Tato krize dopadá třeba i na americké studenty, kterým se podle francouzského deníku Le Monde výrazně zpřísnily podmínky pro získání půjček na studium.

Kolik zatím stála americká hypoteční krize

BankaZtráta z držení špatných
hypoték či návazných dluhopisů
Merrill Lynch 22,5 miliardy dolarů
Citigroup18,1 miliardy dolarů
UBS14 miliard dolarů
Morgan Stanley9,4 miliardy dolarů
Crédit Suisse5,4 miliardy dolarů
Bank of America5,3 miliardy dolarů
Wachovia4,3 miliardy dolarů
Société Générale3,8 miliardy dolarů
Zdroj: Le Monde

Hypoteční krize, která vypukla v polovině minulého roku kvůli klesajícím cenám zastavených nemovitostí a neschopností řady Američanů splácet hypotéky, už americké banky stála skoro 150 miliard dolarů. O tolik klesla hodnota těchto úvěrů a dluhopisů, kterými hypoteční banky získávaly na úvěry peníze. Další miliardy banky nejspíš odepíšou už za měsíc, kdy oznámí hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí.

Podle deníku The Wall Street Journal se dá čekat, že banka Lehman Brothers bude muset snížit hodnotu úvěrů či dluhopisů, a tedy i zisk o 1,3 miliardy dolarů. Banka Goldman Sachs, která zatím vycházela z hypoteční krize s čistým štítem, se patrně nevyhne odpisu 3,5 miliardy dolarů ze svých aktiv. Celkem se účet za prasknutí hypoteční bubliny může letos na jaře vyšplhat o dalších deset až patnáct miliard dolarů výše. Analýza banky UBS dokonce hovoří o částce pohybující se mezi 123 a 203 miliardami dolarů, které ještě budou muset světové banky kvůli špatným hypotékám odepsat.

K těmto sumám bude třeba připočíst i ztráty způsobené klesající hodnotou úvěrů a dluhopisů, kterými banky pomáhaly firmám financovat fúze a akvizice. Na konci letošního prvního čtvrtletí by banky podle odhadu The Wall Street Journal mohly být chudší o dalších patnáct miliard dolarů. Navíc indexy, které naznačují vývoj hodnoty účelových úvěrů na fúze, klesají. To znamená, že banky nejspíš budou muset v účetnictví jejich hodnotu dále snižovat. To ještě dál oslabí jejich možnosti poskytovat úvěry firmám a domácnostem.

Nedostatek peněz je přitom cítit už teď. Americké podniky, které v minulosti spoléhaly na snadnou dostupnost úvěrů, se dostávají do značných finančních problémů. Banky jim už nejsou ochotny půjčit na další provoz či refinancování předchozích půjček. Vyschlý přítok čerstvých peněz už poslal do bankrotu dva americké maloobchodní řetězce – Sharper Image prodávající spotřebiče jako jsou pračky vzduchu či masážní křesla a Lillian Vernon, který prodává levné dárky jako třeba dárkové koše. K těmto firmám by se brzo mohly přidat třeba řetězce videopůjčoven či restaurací, upozorňuje The Wall Street Journal, který se odvolává na studii Moody’s Investors Service. Podle ní rychle roste počet firem, které přestávají být schopné splácet dluhy právě kvůli tomu, že jim banky nepůjčují na refinancování starších úvěrů.

Edward Altman, expert na bankroty z Newyorské univerzity, odhaduje, že letos a příští rok by hodnota dluhopisů a úvěrů, které nebudou schopny firmy splácet, mohla dosáhnout 220 miliard dolarů. Banky by je musely odepsat, čímž by se dál snížila jejich schopnost poskytovat úvěry. To by přivedlo do problémů další firmy a domácnosti a celkově utlumilo růst americké ekonomiky. „Je to jako dominový efekt,“ soudí Henry Miller z Miller Buckfire, společnosti zabývající se restrukturalizací firem a dodává: „První kostky už začaly padat.“

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services