Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize
Dolů, nahoru a zase prudce dolů. Takový je v posledních týdnech obrázek cen akcií na světových burzách. Kdo se snaží při obchodování využít technickou analýzu, neměl by ani v těch zjitřených dnech narazit. Jen musí obchodům nastavit správné parametry.

Technická analýza se snaží předpovídat pohyb kurzu v krátkodobém, případně střednědobém horizontu. „Využívat technické analýzy se samozřejmě dá,“ míní Petr Čermák, analytikbrokerské společnosti Colloseum. „Nicméně vzhledem k extrémní volatilitě je vhodné provádět spíše krátkodobé obchody,“ rozvíjí analytik odpověď na otázku, zda je možné se s pomocí technické analýzy orientovat na trzích, které létají nahoru dolů. Za pravdu mu dávají i ostatní, kteří tuto metodu obchodování používají.

„Technická analýza předpokládá, že pokud znovu nastanou některé z předchozích okolností, bude se cenový vývojna trhu víceméně opakovat,“ píše se ve vysokoškolských skriptech o tomto typu analýzy. Znamená to například používání trendových čar, které poskytují ceně podporu, aby neklesla, případně odpor, aby ji překročila. Kvůli používání těchto mírně mystických metod má technická analýza i řadu kritiků. „Podle mého názoru je úspěšná možnost využití technické analýzy v těchto časech ještě nižší než za běžných okolností,“ myslí si fundamentální analytikMarek Hatlapatka z Cyrrusu, protože chodí mnoho zpráv z USA a nyní i z Evropy. Analytici pochybují o využití techniky právě kvůli množství zpráv, které hýbou trhem a nástroje technické analýzy „ruší“.

„Na zprávy můžu zapomenout, ty nevnímám. Jen pokud vím, že má v danou chvíli například hlasovat americký Kongres, tak neobchoduji,“ míní intradenní obchodník, který si nepřál být jmenován. Podle něj technika funguje dobře, jen v případě používání určitých indikátorů musí vzít obchodník na vědomí, že reagují se zpožděním, takže skutečné dnoči vrchol může ještě přijít. „Samotným informacím, ani jejich odhadování nemusí krátkodobý trader věnovat příliš velkou pozornost, protože ceny na trhu reagují okamžitě na veškeré nové informace, a proto jsou pro něj důležité spíše cenové pohyby, jejich směr, intenzita a objemy obchodů,“ souhlasí Čermák.

Nicméně i když obchodníci a někteří analytici věří, že technická analýza funguje, přeci jen klade zvýšené nároky na jejich uživatele. Měnící se volatilitě je nutné přizpůsobit, minimálně krátkodobé, obchodní systémy. V nich je důležité upravit velikost stop-lossů, tedy hranice, při které obchodník uzavírá obchod se ztrátou, aby ji dále neprohluboval. „Trhy nejsou logické a stále se mění, takže žádná strategie nebude na trhu fungovat do nekonečna,“ míní obchodníci.

Anketa

Co ve Vás budí nejvyšší důvěru?

„Technická analýza je pouze podpůrný nastroj, doporučení klientům jsou vždy založena na fundamentálních faktorech,“ říká Jan Langmajer, hlavní makléř Atlantik FT. Ovšem i doporučení fundamentální analýzy stojí v této době na první pohled „na vodě“. Zatímco společnost Cyrrus odhaduje vnitřní hodnotu akcie ECM na 843 koruna akcií ČEZna 1415 korun, tak odhady Atlantik FT, které budou údajně brzy znovu přepočítávat, se pohybují pro ECM na hodnotě 1219 a u ČEZna 1568. Je to dáno tím, že při výpočtu ceny se počítá s rizikem. A čím je vyšší riziko, tím nižší cenu bude investor ochoten zaplatit za nákup akcie. Jelikož se riziko mění, bylo by nutné v průběhu září neustále doporučení aktualizovat, aby byla aktuální. Ovšem vzhledem k tomu, jak jsou akcienízko, doporučují obě brokerské firmy jedno, tedy koupit.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2012 16:03, Janusz Martynek

Citace - Janusz Martynek / 14.01.2012 16:01

Chci aby se zavědlo pro ekonomiké před krizi 2012/13-Závěst diamántový fond a výhledat stáre dlůhi z roků 1989/92 až po teráz se nenášlo od privatizáce bank IPB (Investiční poštovni banka.)

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2008 10:06, pje

Pokud radíte hráči odpovědnému pouze za sebe, pak nemám nic proti. Pokud ale technickou analýzu doporučujete jako cestu z krize nebo jako příležitost v krizi, pak vidím, že jste nepochopil princip ocenění aktiv a odpovědnost každého prvku systému, který systém využívá. No nic, nejste sám, bohužel...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

6. 10. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

Stát se obchodníkem, který si na trhu jen nehraje, ale také vydělává, je tvrdá práce. Autoři publikace „Jak se stát intradenním finančníkem“ to vědí. Sami se dlouhá léta učili, aby... celý článek

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

Daňoví poplatníci musí hasit požár i v evropských bankách. Jejich peníze zachránily čtyři velké peněžní ústavy. V Americe se mezitím schyluje k dramatu - Kongres neschválil předjednaný... celý článek

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

Neúspěšné hlasování o americkém záchranném balíku pro tamní banky srazil americké burzy za jeden den o hodnoty, které investoři nepamatují po několik desetiletí. Za den ztratily americké... celý článek

Souboj býků s medvědy v komoditách nekončí

17. 9. 2008 | Petr Čermák

Souboj býků s medvědy v komoditách nekončí

Nynější pád cen komodit je jen korekce. Svět se musí připravit na jejich další růst, tvrdí stoupenci takzvaného komoditního supercyklu. Ten předpovídá, že ceny komodit rostou několik... celý článek

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

25. 7. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Partners Financial Services