Jak zvládnout nemoc

Jak zvládnout nemoc
V rámci úsporných opatření, které vstoupily v platnost s 1. lednem letošního roku, došlo také k podstatnému snížení nemocenských dávek. Jak se nyní nemocenská vypočítá? A kolik vlastně nemocní zaměstnanci dostanou?

Co je vlastně nemocenská? Je to dávka, která se poskytuje z nemocenského pojištění. To je součástí pojistného na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti. Pod tímto odborným názvem se skrývá sociální pojištění, které zaměstnavatel sráží zaměstnanci z platu. Výše těchto srážek je 8 % z hrubé mzdy, dalších 26 % pak platí zaměstnavatel se svých prostředků.

Protože si sociální pojištění člověk sám platit nemůže, jsou nemocensky pojištěni pouze zaměstnanci v průběhu existence pracovního poměru (a za určitých podmínek také OSVČ, ale o těch příště). Po skončení pracovního poměru ještě platí tzv. ochranná lhůta, ve které rovněž nárok na nemocenskou vzniká. Tato lhůta trvá 42 kalendářních dnů po ukončení pracovního poměru. Výjimkou je skončení pracovního poměru u těhotné ženy, protože u té pak ochranná lhůta trvá celých 6 měsíců.

Dávky sociální podpory
Podrobné informace o dalších dávkách státní sociální podpory naleznete v článcích Jak přežít na mateřské, Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb, Jak zvládnout bydlení, Jak zvládnout péči o nechtěné děti, Jak uživit potomky, Jak stát pomáhá nemajetným a Systém sociální podpory přináší změny, Jak zvládnout péči o příbuzné.

Z jakého příjmu se při výpočtu vychází

Nově se od letošního roku při výpočtu nemocenské vychází z hrubého příjmu dosaženého v období 12 měsíců předcházejících měsíci, ve kterém zaměstnanec onemocní (předtím se vycházelo pouze z kalendářního čtvrtletí).

Platí ale výjimky:
- u nových zaměstnanců se příjem počítá pouze z období trvání zaměstnání
- pokud v oněch 12 měsících neměl zaměstnanec žádný příjem (např. z důvodu vojenské služby či mateřské dovolené), posune se toto období ještě o 3 měsíce nazpátek a toto posouvání se opakuje tak dlouho, dokud se nějaké období s příjmem nenajde.

Hrubé příjmy dosažené v tomto období se sečtou a vydělí počtem kalendářních dnů (s výjimkou období čerpání nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory při ošetřování člena rodiny atd.). Takto získaný denní průměr se ještě redukuje, a to dvěma odlišnými způsoby nejprve pro začátek nemocenské (prvních 14 dnů) a poté pro období od 15. dne nemocenské.

Redukce pro období prvních 14 dnů nemocenské
z částky do 480 Kč

počítá se 90 %

z částky od 480 do 690 Kč

počítá se 60 %

k částce nad 690 Kč

nepřihlíží se

 

Redukce pro období od 15. dne nemocenské
částka do 480 Kč

počítá s v plné výši

z částky od 480 do 690 Kč

počítá se 60 %

k částce nad 690 Kč

nepřihlíží se

Tyto redukční hranice způsobují, že se i při sebevětším příjmu nemocenská stanoví z maximálního hrubého příjmu ve výši 20 700 Kč měsíčně.

A samotná nemocenská?

Nemocenská se poskytuje za kalendářní dny, tj. i za soboty, neděle a státní svátky. Její výše se liší podle délky trvání nemoci:

Výše nemocenské
kalendářní dny nemoci výše nemocenské
1. - 3. den 25 % z vym. základu po I. způsobu redukce
4. - 14. den 69 % z vym. základu po I. způsobu redukce
od 15. dne 69 % z vym. základu po II. způsobu redukce

Maximálně tedy může nemocenská první měsíc činit 11 300 Kč, další měsíce pak 12 500 Kč.

Spočítejte si nemocenskou

CHcete vědět, na jakou nemocenskou budete mít nárok vy? Neváhejte a využijte naši kalkulačku!

Samotná nemocenská se pak poskytuje maximálně v délce jednoho roku. Pouze ve výjimečných případech lze toto období prodloužit, a sice tehdy, že se podle vyjádření posudkového lékaře nemocný v krátké době uzdraví.
Jak je ze článku patrné, dotklo se snížení nemocenských dávek citelně hlavně krátkodobých pracovních neschopností. Při dlouhodobých onemocněních budou dávky sníženy po dobu prvního měsíce nemoci, po této době se vrátí na původní úroveň.

Jak funguje systém nemocenské pro OSVČ? Dozvíte se v dalším dílu našeho seriálu.

Co si této změně myslíte vy? Nutí stát zaměstnance aby marodili déle? Nebo naopak, aby krátkodobější onemocnění řešili dovolenou příp. přechozením, protože si nemocenskou nebudou moci dovolit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2004 15:13, Dusti

Připadá mi to jako selekce.Generaci starších, jejichž nemoci nejsou jen o nachlazení apod. bude nejlíp shazovat ze skály , tak jak v antice mrzáky.Není nemoc jako nemoc.Imunitně oslabení jedinci /onkologičtí apod./ jejichž částečné důchody a jejichž limitovaný výdělek je nutí přecházet tím pádem nemoc ,Špidlův paskvil státu včas zahubí.Bude tedy na důchody těch dalších.Takže přece jen selekce.Někde vzadu zůstala lékařská etika.A tak přeživší onkologičtí pacienti sice mají nařízeno každou horečku vyležet, ale Součková zapomněla, že pak taky musejí z něčeho žít.Nerozlišení důvodu nemocnosti je to, co mě děsí.A ještě něco, všichni ti starší, tedy náchylnější, pokud budou marodit, se potrestají ještě jednou - a to svým důchodem.Pro mě je naprosto nepochopitelné, že vláda má po dobu nemoci elitářskou vyjímku.

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2004 12:53, jadr

Nejenom pro "Zachrdla - TriMan", ale i pro naše "zákonodádce".
Peníze jsou peníze, pro chudé i bohaté. Všichni občané našeho státu počítají příjmy. Mnozí ovšem, velice špatně. Uvedu příklad: nastává čas chřipek, občana bolí v krku, to přejde, přece si nesnížím životní úroveň, z čeho zaplatím nájem, z čeho půjčky atd. Takovéto otázky si klade již pochrchlávající občan a obalen do šál dále dochází do zaměstnání a je jedno, zda ve státním či soukromém sektoru. Cestou MHD se mu podaří nakazit takových 20 zdravých zaměstnaných, kteří si tuto vymoženost zaplatí v podobě zvýšeného přepravného a 10 nezaměstnaných bezdomovců, kteří cestují sem a tam, ti neplatí nic a cestují jen kvůli teplu. V zaměstnání tento člověk slaví další úspěch, nakazí všechny kolegy, i s těmi co se nechali očkovat proti chřipce, on má totiž angínu. Po týdnu ho nemoc přemůže, on jde k doktorovi, toho také nakazí, ostatní v čekárně ne, ty už nakazil dříve. To všechno se odehrává mnohokrát v celé zemi, a podle zákonodárců je to správně, neboť oni si zchválili v zákoně nemocenskou jinou, tedy plný plat. A aby se nepřepracovali, tak si schválí "zvolnění pracovního tempa".

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lesk a bída sociální Evropy

8. 4. 2004 | Vendula Hilkovičová

Lesk a bída sociální Evropy

V souvislosti se vstupem do EU nás čeká řada změn i v oblasti sociálního zabezpečení. Víte, co všechno budete muset podstoupit, když se například zraníte na dovolené v zahraničí? Nebo... celý článek

Jak přežít na rodičovské

6. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Jak přežít na rodičovské

Víte, co to je rodičovský příspěvek? Kdy na něj máte nárok, kolik peněz můžete získat a jak o něj požádat?

Nová sociální politika na scéně

15. 1. 2004 | Petra Termerová

Nová sociální politika na scéně

Víte, jaké dávky budete nově dostávat v případě nemoci či kolik si budete moci přivydělat na mateřské dovolené? O tom, jak se reforma veřejných financí v sociální oblasti dotkne vaší... celý článek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

29. 10. 2003 | František Marek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané,... celý článek

Na půl nechtěné dítě aneb co vyvrhla sněmovna

30. 9. 2003 | Jiří Šedivý

Na půl nechtěné dítě aneb co vyvrhla sněmovna

Poslanci koaličních stran prosadili první kroky vládní reformy veřejných financí. Důsledky lze čekat na všech frontách: přiostří se v oblasti důchodů, nemocenských dávek nebo u stavebního... celý článek

Partners Financial Services