Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Jak zvládnout péči o nechtěné děti
Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Ne každé dítě se narodí do milující rodiny. Ty méně šťastné, často se zdravotními hendikepy, pak plní kojenecké ústavy a dětské domovy, zejména pokud se pro ně nepodaří nalézt vhodnou adoptivní rodinu. Další šancí, kterou mohou dostat, je umístění do pěstounské rodiny, kdy se místo biologických rodičů o ně postarají pěstouni. Na rozdíl od osvojení však pěstounská péče znamená zachování vazeb dítěte k původní rodině, protože v rodném listě má zapsány své biologické rodiče. Těm také trvá vyživovací povinnost k dítěti. V praxi to pro pěstouny znamená, že kromě státních dávek mohou na výživu dětí dostávat i výživné od jejich biologických rodičů. Problémem však je, že tyto děti často pochází ze sociálně slabých rodin, kdy rodiče nepracují, výživné sami nehradí a nemají žádný příjem ani majetek, ze kterého by šlo výživné srážet.
Úloha pěstounů je mnohdy velmi nevděčná. Proto se jim stát snaží v jejich nelehkém úkolu pomoci alespoň finančně, formou dávek státní sociální podpory. Náklady spojené s pěstounskou péčí jim může pomoci pokrýt skupina 4 dávek, které mohou získat při splnění podmínek.

Když dítě do pěstounské rodiny přichází

Narození dítěte je finančně nákladné pro každou rodinu. Tuto finanční zátěž má alespoň částečně kompenzovat porodné (podrobně jsme mu věnovali v článku Jak přežít na mateřské). Stejně tak se stát snaží finančně vypomoci i pěstounské rodině, do které dítě přichází a podílet se na pořízení základních potřeb pro dítě. K tomuto účelu slouží jednorázový příspěvek při převzetí dítěte, který náleží pěstounovi a jehož výše se liší v závislosti na věku dítěte.

Jednorázový příspěvek při převzetí dítěte
Dítě do 6 let 6 760 Kč
Dítě od 6 do 10 let 7 560 Kč
Dítě od 10 do 15 let 8 920 Kč
Nestudující dítě od 15 do 18 let 9 280 Kč
Studující dítě od 15 do 18 let 9 800 Kč
Zdroj dat: Peníze.CZ

Velké pěstounské rodiny si mohou pořídit auto

Další příspěvek je určen pěstounům, kteří mají v pěstounské péči minimálně 4 děti, k zakoupení auta nebo k zajištění nezbytné opravy. Ovšem pokud vůz nepoužívají k výdělečné činnosti.
Dávka dosahuje 70 % z ceny auta nebo z úhrady na opravu auta, ale nejvýše 100 000 Kč. Současně platí, že součet těchto příspěvků nesmí zpětně za 10 let přesáhnout částku 200 000 Kč. Pěstouni jsou povinni prokázat využití poskytnutého příspěvku, a pokud by nebyl využit ke stanovenému účelu, byli by povinni jej vrátit. Stejně tak i v případě, že by do 5 let od poskytnutí příspěvku auto prodali, darovali, začali je používat pro výdělečnou činnost, případně přestali vykonávat pěstounskou péči.

Pěstoun dostává odměnu

Pěstoun za svou záslužnou péči o dítě pobírá od státu finanční příspěvek ve výši 1 160 Kč za každé dítě, které má v pěstounské péči. Tento příspěvek je opakovaný a pěstoun jej dostává každý měsíc až do chvíle, kdy dítě dosáhne plnoletosti. V případě studia dítěte se pobírání odměny prodlužuje až do dovršení 26 let.

Peníze pro dítě

Pěstouni nemají k dítěti vyživovací povinnost. Proto na jeho výživu přispívá stát formou této opakované dávky, která se rovněž liší podle věku dítěte. Pokud je dítě zdravotně postižené, je dávka vyšší. Její přesná výše závisí na stupni zdravotního postižení, které posuzuje posudkový lékař Okresní správy sociálního zabezpečení.
Výše příspěvku pro dítě v pěstounské péči tedy může dosáhnout částek :

Příspěvek pro dítě v pěstounské péči
Zdravé dítě Zdrav. postižené dítě
Do 6 let 3 380 Kč 3 549 Kč - 4 732 Kč
Od 6 do 10 let 3 780 Kč 3 969 Kč - 5 292 Kč
Od 10 do 15 let 4 460 Kč 4 683 Kč - 6 244 Kč
Nestudující dítě do 18 let 4 640 Kč 4 872 Kč - 6 496 Kč
Studující dítě do 26 let 4 900 Kč 5 145 Kč - 6 860 Kč
Zdroj dat: Peníze.CZ

Tento opakovaný peněžitý příspěvek se vyplácí pěstounovi, který je má použít k úhradě potřeb dítěte.
Všechny zmiňované dávky lze získat na Kontaktním místě pro výplatu dávek státní sociální podpory, kde také obdržíte potřebné tiskopisy pro uplatnění nároku na tyto dávky.

Být pěstounem je velmi zodpovědný úkol, pro některé se stává dokonce celoživotním posláním. Určitě to nikdo z těchto lidí nedělá za účelem obohacení a získání státních příspěvků, ale z lásky k opuštěným dětem. A šetří tím i státní finance, tj. kapsu nás všech, protože náklady na dítě, které je umístěno v ústavu, několikanásobně převyšují částku, kterou pěstouni dostávají v rámci dávek státní sociální podpory.

Vytváří stát podle vás dobré podmínky pro ty, kteří chtějí pečovat o opuštěné děti? Pokud ne, jak by se podle vás měl systém vylepšit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 3. 2004 13:01, Katerinka

Ale ani Vám nikdo nebrání, abyste měl deset dětí a žil s nima ze sociálních dávek. Jiná věc je, jestli by Vám taková životní úroveň stačila a takový styl života vyhovoval.

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 2. 2004 23:13, Jirka

Zajímavé informace, ale adoptovat dítě bych tedy nechtěl.

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zvládnout bydlení

20. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout bydlení

O chystaném plošném zvyšování nájemného se v současné době hovoří hodně často. Ale již méně se rozebírá otázka, zda toto zdražení všichni lidé bez problémů zvládnou. Nápomocný jim... celý článek

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

13. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

Představíme si tři dávky sociální podpory, které nám mají pomoci ve chvíli, kdy nás postihnou finančně náročné události. Kdy máme nárok na porodné, pohřebné a zaopatřovací příspěvek,... celý článek

Jak přežít na rodičovské

6. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Jak přežít na rodičovské

Víte, co to je rodičovský příspěvek? Kdy na něj máte nárok, kolik peněz můžete získat a jak o něj požádat?

Naše drahé děťátko

26. 9. 2003 | Lucie Aschenbrennerová

Naše drahé děťátko

Ve chvíli, kdy se chystá narození vašeho dítěte, musíte kromě radostného očekávání řešit také mnoho souvisejících, ovšem ne vždy příjemných věcí. Na co všechno se rodič musí připravit... celý článek

Mami, kup mi mobil!

15. 8. 2003 | Eva Hníková

Mami, kup mi mobil!

Vaše dítě navštěvuje základní školu a tvrdí, že nutně potřebuje mobilní telefon. Koupíte mu ho. Možná zaplatíte spoustu telefonátů a zpráv, které jsou podle vašeho názoru zbytečné,... celý článek

Partners Financial Services