Systém sociální podpory přináší změny

Systém sociální podpory přináší změny
Dnes si představíme poslední sociální dávku - příspěvek na dopravu. Také se seznámíme s několika důležitými změnami, které letošní rok přinese systému státní sociální podpory.

Státní sociální podpora, tak se nazývá celá skupina dávek, která je svým zaměřením určena tu větší, tu menší skupině lidí. Stát se jim těmito dávkami snaží přispět v nejrůznějších situacích, které jsou pro ně finančně jen velmi obtížně zvladatelné. Především však rodinám s dětmi, protože ty se ocitají v nepříznivých situacích nejčastěji.
Některé dávky jsou závislé na určité příjmové hranici a tedy určené jen lidem s nižšími příjmy (např. přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení), další jsou určeny všem (porodné, pohřebné, zaopatřovací příspěvek, rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče). Všechny tyto dávky jsme již postupně probrali v předchozích článcích.
Tuto oblast ale v letošním roce čekají některé dosti podstatné změny. Dnes si o nich povíme a zároveň si představíme poslední z dávek státní sociální podpory.

Příspěvek na dopravu

V současné době si ještě rodiče mohou požádat o příspěvek na dopravu pro své děti. Ten je určen dětem, které navštěvují základní i střední či vysokou školu mimo místo svého trvalého bydliště. Dítěti, které navštěvuje základní školu, je tento příspěvek poskytován bez ohledu na příjmy rodičů.
U studentů středních či vysokých škol platí hranice dvojnásobku životního minima, které příjmy rodiny nesmí přesáhnout (zkoumají se příjmy za předchozí kalendářní rok obdobně jako u přídavku na dítě).
Samotná výše příspěvku se pak stanoví v závislosti na četnosti dojíždění a na vzdálenosti školy od trvalého bydliště.
S účinností od 1. července 2004 však bude tento příspěvek zrušen. Dle tvrzení vlády jej nahradí systém žákovských úlev na jízdném.

Změna úřadů pro výplatu dávek státní sociální podpory

Dosud dávky státní sociální podpory vyplácely Kontaktní místa pro výplatu těchto dávek. Ty nejprve patřily pod okresní úřady a s jejich zrušením pak přešly pod pověřené městské úřady s rozšířenou působností – tak se odborně nazývají městské úřady, jinak též zvané "malé okresy", které nahradily předchozí okresní úřady.
S účinností od 1. dubna 2004 dojde k další podstatné změně, kdy výplata těchto dávek začne spadat pod úřady práce. Dle tvrzení vlády se však tato změna lidí nijak podstatně nedotkne, protože stávající Kontaktní místa budou zachována a dojde pouze k administrativním přesunům pracovněprávních vztahů.

Mění se i zápočet příjmů pro nárok na dávky

S účinností od 1. července 2004 dojde ke dvěma podstatným změnám také v zápočtu příjmu pro nárok na tyto dávky:
• oproti současnému stavu se již nebude přihlížet k příjmům studentů, které si vydělají za prázdninové měsíce, tedy červenec a srpen,
• u osob samostatně výdělečně činných se i nadále bude vycházet z daňového přiznání. Podnikatelů, kteří jsou ve ztrátě, či jejichž příjmy jsou minimální nebo se kteří začali podnikat a ještě daňové přiznání nepodávali, se však citelně dotkne zvýšení minimální částky, která se započítává jako příjem – v současné době je tato částka 4 100 Kč, od července 2004 pak bude vždy polovinou státem vyhlašované průměrné mzdy za předchozí rok, tj. 8 100 Kč. Znamená to, že i když živnostník nemá žádný příjem, přesto se mu pro účely dávek státní sociální podpory započte příjem ve výši 8 100 Kč měsíčně.

Připomeňme si ještě, jak vlastně vyřizování dávek státní sociální podpory probíhá. Žádost o tyto dávky a další potřebné doklady se podávají na předepsaných tiskopisech, které obdržíte na Kontaktních místech pro výplatu těchto dávek (jsou ve všech větších městech). Na internetu je můžete nalézt a stáhnout např. na portálu veřejné správy.
Na základě podané žádosti a doložení všech potřebných náležitostí pak úředníci posoudí zda máte nárok na dávku a zašlou oznámení o přiznání dávky, příp. rozhodnutí o zamítnutí žádosti. V případě, že žadatel s výsledkem řízení nesouhlasí, může podat odvolání. V takovém případě pak celou záležitost přezkoumají úředníci Krajského úřadu.
Samotné dávky se vyplácí zpětně buď složenkou, nebo jsou zasílány na účet žadatele. Dobré je také vědět, že převážnou většinu dávek lze získat pouze za 3 měsíce zpětně. Pokud se tedy domníváte, že na některou z dávek máte nárok, neváhejte a vydejte se na úřad.

Výdaje na sociální dávky tvoří nemalou část výdajů ze státního rozpočtu. Domníváte se, že jsou vynakládány účelně, či dochází k jejich zneužívání? Rozšířili byste výčet poskytovaných dávek nebo se naopak snažili v této oblasti ušetřit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2004 16:14, Tomáš Marný

Nijak, žákovské jízdné bylo přece zrušeno s odůvodněním, že dopravců jsou mraky, takže jim nelze poskytovat centrálně příspěvky jako jednotnému ČSAD. Takže přesně z tohohle důvodu to zase nepůjde zavést zpátky, stát to hodí na obce, ty řeknou, že nemají peníze a dopravu buď budou pěkně cvakat rodičové nebo budou dítka chodit pěšky jak za časů krále Klacka.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2004 15:20, jezevec

Taky mám děti a taky je živim, a nejsem z nejbohatších.
Přesto míním a trvám na tom - že pro koho je stovka na dopravu relevantní sociální dávkou, měl by (buď šetřit, nebo) dostat paušální dorovnávací dávku do nějakého minimálního sociálního standardu, ve kterém by si stovku na dopravu mohl dovolit i bez alokace k dopravě.
Neboli - pokud s manželkou vyděláte dohromady 25.000/měsíčně, a živíte z toho dvě děti - zákonem by mělo být vyhodnoceno, jestli je to dost, nebo jestli máte dostat přidáno z peněz někoho jiného. Je-li to dost, pak nepotřebujete ani stovku, neb 80% obyvatelstva v této příjmové skupině tak dokáže vyjít - je-li to málo, pak máte dostat třeba deset tisíc měsíčně a každýmu je houby po tom jestli je to na dopravu nebo na jídlo, nebo jestli sto korun z těch 10.000 je na dopravu. Prostě systém sedmadvaceti sociálních dávek po stokoruně je perverzní. Ein volk, ein geld.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak stát pomáhá nemajetným

12. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak stát pomáhá nemajetným

Sociální příplatek je další dávkou státní sociální podpory. Máte na něj nárok? Kolik peněz můžete dostat? A jak o dávku požádat?

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Jak zvládnout bydlení

20. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout bydlení

O chystaném plošném zvyšování nájemného se v současné době hovoří hodně často. Ale již méně se rozebírá otázka, zda toto zdražení všichni lidé bez problémů zvládnou. Nápomocný jim... celý článek

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

13. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

Představíme si tři dávky sociální podpory, které nám mají pomoci ve chvíli, kdy nás postihnou finančně náročné události. Kdy máme nárok na porodné, pohřebné a zaopatřovací příspěvek,... celý článek

Partners Financial Services