Jak uživit potomky

Jak uživit potomky
Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Plošné přídavky na děti... V kolika předvolebních slibech jsme již o nich slyšeli. A také slova o nutnosti podpory rodin s dětmi. Jaká je však skutečnost?

Jednou z dávek, kterou stát poskytuje rodinám s dětmi v rámci státní sociální podpory, je přídavek na dítě. Tato dávka náleží všem nezaopatřeným dětem od narození nejdéle do 26 let. Termínem nezaopatřené dítě jsou označovány všechny děti ve věku do 15 let. Od 15 let to pak jsou děti, které se v denním studiu připravují na budoucí povolání. Za nezaopatřené se považují také děti mladší 18 let, které jsou po skončení povinné školní docházky vedeny v evidenci Úřadu práce a nemají nárok na podporu.

Kdo má nárok na příspěvek?

Nárok na přídavek na dítě mají pouze ty rodiny, jejichž příjmy nepřesahují trojnásobek jejich životního minima. Samotná výše přídavku je pak ještě odstupňována podle násobku životního minima a podle věku dítěte, jak je patrné z následující tabulky:

Výše přídavku podle ŽM a věku dítěte
Dítě do 6 let Dítě 6 - 10 let Dítě 10 - 15 let Dítě 15 - 26 let
Příjem do 1,1 x ŽM 541 Kč 605 Kč 625 Kč 686 Kč
Příjem do 1,8 x ŽM 474 Kč 530 Kč 625 Kč 686 Kč
Příjem do 3 x ŽM 237 Kč 265 Kč 313 Kč 343 Kč
Zdroj dat: Peníze.CZ

Všichni občané, kteří přídavek na děti pobírají, jsou každoročně vždy do konce září povinni doložit příjmy celé rodiny zpětně za uplynulý rok. Tedy například do 30. 9. 2004 musí občané doložit příjem rodiny za celý rok 2003.
Úředníci Kontaktních míst pak na základě takto doložených příjmů přezkoumají nároky a stanoví novou výši přídavku na děti pro konkrétní rodinu.

Co se do příjmů započítává

Životní minimum

Vývoj částek životního minima až do současné podoby najdete na tomto místě.

Především čistý příjem ze zaměstnání včetně nemocenských dávek. U OSVČ pak čistý příjem dosažený podle naposledy podaného daňového přiznání, minimálně však částka 4 100 Kč (to platí i v případě, kdy je podnikatel tzv. v mínusu a podle daňového přiznání nemá žádný příjem).
Dále se započítává rodičovský příspěvek (více v článku Jak přežít na mateřské), peněžitá pomoc v mateřství, hmotné zabezpečení z Úřadu práce, důchody, výživné apod.

Protože pro občany je často velmi obtížné oběhat všechny zaměstnavatele, u kterých v uplynulém roce pracovali, vychází jim úřady vstříc alespoň tak, že si příjmy z Úřadů práce, Okresních správ sociálního zabezpečení a Finančních úřadů úředníci zjišťují sami.

Kolik můžu na své dítě dostat

Vypočítejte si výši příspěvku!

Připravili jsme pro vás KALKULAČKU, s jejíž pomocí si můžete spočítat, zda by vám příspěvek náležel a v jaké výši.

Připravili jsme pro vás speciální kalkulačku, pomocí které zjistíte, zda máte na příspěvek na dítě nárok a kolik peněz můžete získat. Naši kalkulačku naleznete na tomto místě.
Za nezletilé děti pobírají přídavek jejich rodiče, od dosažení zletilosti pak jsou přídavky vypláceny přímo dítěti.
Přídavek na dítě lze získat i zpětně, nejdéle však za období 3 měsíců. Pokud se tedy domníváte, že na dávku máte nárok, neváhejte a vydejte se na Kontaktní místo si o dávku požádat.
Žádost o tuto dávku se podává na předepsaném tiskopise, který obdržíte na Kontaktních místech. Rovněž doklad o výši příjmů či o studiu dítěte je nutné podat na předepsaném tiskopisu.

Alespoň vylepšení

Samotná výše přídavků je přímo závislá na výši životního minima, které se v naší republice naposledy zvyšovalo v říjnu 2001. Tato skutečnost již sama o sobě svědčí o tom, že nejedná o závratné částky, které mohou rodiče od státu obdržet. Přesto mohou tyto dávky alespoň trochu napomoci "vylepšit" rodinný rozpočet.

Je podle vás přídavek na dítě dostatečný? Dostávají ho skutečně ti, kteří ho potřebují? Co říkáte vládní podpoře rodin s dětmi jako takové?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2004 12:01, sema

přídavky na děti jednoznačně zrušit tak jako většinu sociálních dávek a příslušné úředníky okamžitě propustit a snížit daně - nechápu jak může někdo jen uvažovat o jiném řešení - původně jsem chtěl jako mezistupeň navrhnout zvýšení odpočitatelných položek na děti, ale když vidím co za svinstvo s tím provedli od příštího roku, nemá to cenu..

+48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Jak zvládnout bydlení

20. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout bydlení

O chystaném plošném zvyšování nájemného se v současné době hovoří hodně často. Ale již méně se rozebírá otázka, zda toto zdražení všichni lidé bez problémů zvládnou. Nápomocný jim... celý článek

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

13. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

Představíme si tři dávky sociální podpory, které nám mají pomoci ve chvíli, kdy nás postihnou finančně náročné události. Kdy máme nárok na porodné, pohřebné a zaopatřovací příspěvek,... celý článek

Jak přežít na rodičovské

6. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Jak přežít na rodičovské

Víte, co to je rodičovský příspěvek? Kdy na něj máte nárok, kolik peněz můžete získat a jak o něj požádat?

Naše drahé děťátko

26. 9. 2003 | Lucie Aschenbrennerová

Naše drahé děťátko

Ve chvíli, kdy se chystá narození vašeho dítěte, musíte kromě radostného očekávání řešit také mnoho souvisejících, ovšem ne vždy příjemných věcí. Na co všechno se rodič musí připravit... celý článek

Partners Financial Services