Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb
Představíme si tři dávky sociální podpory, které nám mají pomoci ve chvíli, kdy nás postihnou finančně náročné události. Kdy máme nárok na porodné, pohřebné a zaopatřovací příspěvek, kolik můžete dostat a jak dávky získat?

Dnes navážeme na předchozí článek o rodičovském příspěvku Jak přežít na mateřské a seznámíme se s dalšími dávkami státní sociální podpory. Vybereme z těch, které nejsou závislé na příjmu žadatele. Náleží tedy širokému okruhu občanů a mají jim pomoci vyrovnat se s finančně náročnými událostmi, které v lidském životě nastávají.

Jak kompenzovat náklady na novorozeně

Všechno začíná narozením dítěte. Radostná událost, která je však spojena s nutností pořízení kočárku, postýlky a tisíce dalších potřebných "maličkostí" pro novorozeně, které se stává novým členem rodiny (viz článek Naše drahé děťátko). Náklady na pořízení základní výbavy se v současné době blíží 20 000 Kč.
Stát se snaží mladým rodinám ulevit poskytováním tzv. porodného, které je vypláceno matce dítěte. Pouze ve výjimečném případě, kdy matka dítěte zemřela, ji může obdržet i otec. Jak již bylo řečeno, samotná výše dávky není závislá na příjmu rodiny, řídí se pouze počtem narozených dětí.

Výše porodného
Jedno dítě 8 450 Kč
Dvojčata 20 280 Kč
Trojčata 50 700 Kč
Čtyřčata 67 600 Kč
Paterčata 84 500 Kč

V případě, že je osvojováno (adoptováno) dítě mladší 1 roku, náleží tato dávka také osvojiteli dítěte.
Výše této dávky se odvozuje z částek životního minima, proto je také její zvýšení přímo závislé na zvýšení těchto částek. Životní minimum se v naší republice zvyšovalo naposledy v říjnu 2001 a jeho další zvyšování se v blízké době zřejmě nechystá.

předepsaném tiskopisu, k žádosti postačí předložit pouze rodný list dítěte. Tiskopisy si lze vyzvednout na Kontaktních místech pro výplatu dávek státní sociální podpory.

Aby z vojny byla kojná

Když muž nastoupí na základní vojenskou službu, civilní službu, nebo se účastní vojenského cvičení a nemá po tuto dobu nárok na náhradu mzdy, dostávají se jeho manželka i děti do finanční tísně. To platí zejména v případě, že manželka nemůže sama vydělávat z důvodu péče o dítě či z jiných vážných důvodů.
Stát v těchto situacích poskytuje tzv. zaopatřovací příspěvek. Tato dávka státní sociální podpory je určena následujícím členům rodiny:

1) Nezaopatřenému dítěti vojáka
- termínem nezaopatřené dítě se označuje dítě ve věku do 15 let, pokud dítě studuje tak až do 26 let

Výše dávky se liší podle věku dítěte:

Výše dávky
Dítě do 6 let 1 133 Kč
Dítě od 6 do 10 let 1 267 Kč
Dítě od 10 do 15 let 1 495 Kč
Studující dítě od 15 do 26 let 1 642 Kč

2) Manželce vojáka
- pečující o dítě vojáka ve věku do 4 let nebo pečující o zdravotně postižené dítě do 7 let (tj. manželce, která je na mateřské dovolené)
- která je invalidní
- která ze závažných důvodů nemůže pracovat (zejména z důvodu studia)

Výše dávky: 1 555 Kč měsíčně.

Zaopatřovací příspěvek prošel s nástupem nového roku dosti podstatnou změnou, jedné ze skupin dosavadních možných příjemců byl totiž zrušen nárok na tuto dávku. Do konce 2003 náležel zaopatřovací příspěvek i osobám, ke kterým měl voják vyživovací povinnost ať již na základě rozsudku soudu či na základě dohody o placení výživného.
A právě u uzavírání dohod docházelo často ke zneužívání příspěvku a dohody byly uzavírány účelově před odchodem vojáka na vojnu tak, aby zajistily co největší příspěvek od státu. Po jeho návratu pak zase byly tyto dohody nezřídka rušeny. Vzhledem k těmto okolnostem byl pro tuto skupinu osob zaopatřovací příspěvek s účinností od 1. 1. 2004 zrušen. A protože nás čeká zrušení základní vojenské služby, dojde brzy k zániku celého příspěvku.

Každý k moři dopluje...

I s koncem lidského života se pojí nemalé finanční výdaje především ve formě úhrady pohřebního obřadu. Na tyto výdaje stát přispívá jednorázovou dávkou ve výši 5 000 Kč. Ta je určena osobě, která vypravila pohřeb zemřelému, jenž měl trvalý pobyt v ČR, nebo byl pohřeb vypraven na území ČR (tzn. když pohřeb vypraví občan ČR osobě, která neměla trvalý pobyt v ČR). Pokud pohřeb současně vypravuje více osob, dostane tuto dávku ta z nich, která o ni požádá nejdříve. Samotná výše nákladů na vypravení pohřbu již nehraje roli.
K žádosti o dávku (kterou je rovněž nutné podat na předepsaném tiskopisu) je třeba předložit úmrtní list zemřelého a fakturu za uhrazení pohřbu. I tento tiskopis si lze vyzvednout a je třeba je pak odevzdat na Kontaktním místě pro výplatu dávek státní sociální podpory.

Pomáhá podle vás stát dostatečně rodinám, kterým se narodí dítě? A co finanční pomoc pozůstalým, kteří vypravují pohřeb? Myslí podle vás stát dostatečně na rodiny mužů, kteří plní "nejčestnější" povinnost?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2004 14:59, JCiprovska

Stačilo by nebrat..

Stát by nemusel rodinám s dětmi víc dávat, stačilo by, kdyby jim začal míň brát!
Tedy větší daňové úlevy, pokud možno formou procentuálního odpočtu z příslušné sazby. Zneužívání jedinci, žijícími z přídavků na děti, by se tím výrazně eliminovalo, životní úroveň rodin s dětmi by se zlepšila úměrně k jejich životní úrovni "před dětmi". Ale to se raději pořád vymýšlejí nové systémy "dávek" :-(

+88
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2004 22:33, Miluše

Hele, to je zajímavé, známá asi využila toho výživného od vojáka.. Alespoň mi tvrdila, že když byl její "přítel" na vojně, tak dostávala nějaké sociální dávky. A přitom za něj není vdaná, a dítě také nemá otce - prý je to finančně výhodnější. Když je člověk vdaný, tak na tom jenom tratí. Kdy s tím někdo něco udělá?

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak přežít na rodičovské

6. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Jak přežít na rodičovské

Víte, co to je rodičovský příspěvek? Kdy na něj máte nárok, kolik peněz můžete získat a jak o něj požádat?

Naše drahé děťátko

26. 9. 2003 | Lucie Aschenbrennerová

Naše drahé děťátko

Ve chvíli, kdy se chystá narození vašeho dítěte, musíte kromě radostného očekávání řešit také mnoho souvisejících, ovšem ne vždy příjemných věcí. Na co všechno se rodič musí připravit... celý článek

Mami, kup mi mobil!

15. 8. 2003 | Eva Hníková

Mami, kup mi mobil!

Vaše dítě navštěvuje základní školu a tvrdí, že nutně potřebuje mobilní telefon. Koupíte mu ho. Možná zaplatíte spoustu telefonátů a zpráv, které jsou podle vašeho názoru zbytečné,... celý článek

Vezmu si tě, až podepíšeš!

8. 3. 2002 | Jitka Wallischová | 1 komentář

Vezmu si tě, až podepíšeš!

Jste zamilovaní, plánujete svatbu a vaše drahá polovička prohodí něco o předmanželské smlouvě? Že se nejprve rozpláčete a pak utečete, protože z vašeho miláčka se vyklubal vypočítavý... celý článek

Víš, holky dražší to maj...

1. 3. 2002 | Jitka Wallischová | 4 komentáře

Víš, holky dražší to maj...

Kdo to má v životě těžší, muži nebo ženy? Tyto dva živočišné druhy jsou natolik odlišné, že takové srovnání je velice složité. Pokusme se ale porovnat něco, co lze vyčíslit. Kdo to... celý článek

Partners Financial Services