Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 11. 2015 | 31 komentářů
Smlouvu o stavebku můžete vypovědět kdykoli. Když to uděláte až po konci šestileté vázací doby, počítejte s několikaměsíční výpovědní lhůtou. Když to uděláte dřív, připlatíte si a přijdete o státní podporu. Jak se dostat k penězům ze stavebního spoření? Pár dobrých rad.
Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

Stavební spoření můžete vypovědět, kdykoli vás napadne. Vyplatí se ale načasování uvážit. Jakmile smlouvu o stavebku vypovíte, rozbíhá se výpovědní lhůta. Teprve po jejím konci smlouva zaniká a stavební spořitelna úspory vyplatí – na účet, který určíte. Když smlouvu vypovíte před koncem vázací doby, připravíte se o státní podporu. Spořitelny si navíc za předčasné ukončení smlouvy účtují poplatky.

Nebuďte jak malí...

... nezakládejte stavebko „na dítě“

Založili jste stavebko na děcko a teď byste je rádi vybrali? Jenže napřed musíte přesvědčit opatrovnický soud, že peníze užijete děcku ku prospěchu. A i když uspějete, výplata se tím řádně protáhne:

1. K šestiletce připočtěte tři měsíce

Jestli vás nic vážně netlačí, vydržte s výběrem peněz na konec šestileté vázací doby. Jde o zákonem stanovené období; když peníze vyberete už v jeho průběhu, ztratíte nárok na státní podporu za celou dobu spoření, připisuje se totiž pouze zálohově. Když smlouva skončí po uplynutí vázací doby, dostanete úspory včetně úroků a státní podpory.

Ale o něco přesněji: pro zachování nároku na státní podporu je rozhodující okamžik výplaty peněz z účtu stavebního spoření, nikoli chvíle, kdy podáte výpověď. Takže jestli na peníze spěcháte, je šikovné smlouvu vypovědět s rozumným předstihem, aby vypršela s koncem vázací doby. Myslet totiž musíte na tříměsíční výpovědní lhůtu. Rozbíhá se od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, kdy smlouvu vypovíte. Příklad: Když výpověď spořitelně doručíte prvního listopadu, smlouva skončí k poslednímu únoru. Teprve pak vám stavební spořitelna pošle peníze.

2. Kdo nespěchá, vydělá

Jestli chcete smlouvu ukončit a blíží se konec roku, zvažte znovu, jestli byste ještě chvilku nevydrželi. Když necháte ukončení smlouvy až na leden, můžete dostat státní podporu i za tento kalendářní rok. Státní podpora se vyplácí vždy k penězům naspořeným v daném roce, bez ohledu na to, ve kterém měsíci jste je na účet stavebního spoření vložili. Nárok na připsání záloh státní podpory vzniká k poslednímu prosinci roku, na účty se připisují v následujícím roce, zpravidla v dubnu.

Takže, když peníze vložíte ještě v lednu, a na konci měsíce pak smlouvu ukončíte, vyplatí vám stavební spořitelna státní podporu ještě napřesrok.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

3. Chvátáte? Připlatíte si

Pokud nechcete nebo nemůžete čekat, až výpovědní lhůta uplyne, můžete stavební spořitelnu požádat o její prominutí nebo zkrácení. Pak už záleží na podmínkách konkrétní stavební spořitelny, zda vám vyjde vstříc a kolik to bude stát. Peníze můžete dostat i v řádu dnů nebo pár týdnů, ale připlatíte si – poplatek může dělat půl procenta z cílové částky, jedno procento ze zůstatku na účtu a podobně… Některé spořitelny podmiňují rychlejší výplatu převedením části peněz na novou smlouvu o stavebním spoření.

4. Ještě dřív? Ještě dráž

Smlouvu o stavebním spoření můžete ukončit ještě před koncem vázací doby. Připravíte se tak ale o státní podporu za celou dobu spoření. Stavební spořitelna vám navíc za předčasné vypovězení naúčtuje poplatek, který se pohybuje okolo jednoho procenta z cílové částky (poplatek je obvykle stejný, jako když chcete zkrátit výpovědní dobu).

Alespoň malá náplast: Kromě vašich vkladů vám zůstanou i úroky z vkladů a úroky z (odečtené) státní podpory.

5. Prakticky: Jak na to

Teorii už máte v malíčku. Teď ještě praktický návod, jak smlouvu stavební spořitelně vypovědět. Stavební spořitelny k tomu mají speciální formuláře. Výpověď můžete poslat poštou, nebo – a to nejspíš bude šikovnější – vyřídit přímo na pobočce. Když totiž výpověď nepodepisujete tam, musíte si nechat autogram úředně ověřit. Jestli na peníze hodně chvátáte, můžete se rovnou přeptat na možnost zkrácení tříměsíční výpovědní lhůty a propočíst, na kolik přijde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+143
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2015 17:10

Citace - Martin / 03.11.2015 08:52

Mne letos skoncila vazaci doba, takze mam ze stavebka 2% terminak s 3 mesicni vypovedni dobou, to vam momentalne jina banka nenabidne :).

Zákon o SS byl změněn tak, že po skončení vázací lhůty může SS změnit úrok. A už jsem slyšel, že jedna SS (Liška? nejsem si jistý) mění úrok na 0,1%. Já jen abyste nebyl překvapený.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2015 15:28

nevíš o čem mluvíš troubo

Zobrazit celé vlákno

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neošiďte se. Na konci roku nezapomeňte na stavebko!

16. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Neošiďte se. Na konci roku nezapomeňte na stavebko!

Jak si na poslední chvíli zajistit maximální státní podporu ze stavebního spoření? Do kdy letos můžete na svůj účet poslat peníze, aby byly včas na místě a neutekla vám státní podpora?... celý článek

Stavební spoření paběrkuje. Vyplatí se ještě?

27. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Stavební spoření paběrkuje. Vyplatí se ještě?

Býval to hit pro každého. Pak zažila popularita stavebního spoření sešup. Už dávno není výhodné, jak bývalo. Všechna lákadla ale neztratilo: klienty pořád přitahuje státní podpora a... celý článek

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

9. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 56 komentářů

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého... celý článek

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

22. 12. 2014 | Petr Kielar | 14 komentářů

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

Stavební spoření zažívá ústup ze slávy, ale pořád se uzavírá statisíce smluv ročně. A za uzavření smlouvy se platí poplatek, obvykle procento z cílové částky. Poplatky nemá nikdo rád... celý článek

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Partners Financial Services