Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Tomio Okamura a Úsvit

Ondřej Tůma | rubrika: Dotazník | 17. 10. 2013 | 17 komentářů
Tomio Okamura chce měnit politický systém, to asi víme všichni. Těžko říct, jestli na to jeho hnutí bude mít dost sil. Jeden každý jeho případný poslanec ale bude denně spolurozhodovat o tom, kam nasměrujeme české hospodářství. Jak stát naloží s penězi, které si od nás bere, kolik a komu vlastně bude brát. A komu a proč dávat. Jaké jsou ekonomické postoje Úsvitu?
Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Tomio Okamura a Úsvit

Plné jméno Úsvitu zní Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Po Zemanovcích tu tedy dnes máme druhé politické uskupení, které si vetklo do názvu osobnost. Rozdíl je ovšem v tom, že Tomio Okamura své hnutí přímo vede, utváří a organizuje. Pro mnoho lidí je také tvář charismatického podnikatele prakticky jediným programem Úsvitu. 

Ve skutečnosti je ale politický program hnutí o dost bohatší. Jeho základním kamenem je radikální proměna politických mechanismů, chce změnu volebního systému a snadnou odvolatelnost politiků přímo občany, více referend a další prvky přímé demokracie. Je přirozeně otázkou, jestli volební zisk Úsvitu umožní hnutí nějak výrazněji tyto myšlenky prosazovat, fakt ale je, že jeho případní poslanci budou jednat o rozpočtu na příští rok, pak na roky další, o daňových zákonech, o podobě penzí a tak dále a tak dále. Zkrátka: pokud se Úsvit dostane do Parlamentu, bude spolurozhodovat o tom, jak stát hospodaří. 

Pokud se do Parlamentu nedostane, volební zisk Úsvitu bude pořád pro partaj znamenat slušný příliv peněz do stranické pokladny, senátor Okamura tak bude mít dost prostředků na to, aby své názory dál účinně šířil – a kdo ví, pokud neuspěje ve volbách do Sněmovny, už napřesrok si bude moci spravit chuť na některých z voleb, které nás čekají, tedy na volbách komunálních, europarlamentních či senátních...

Za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury odpovídá přirozeně

Tomio Okamura, předseda a středočeský lídr

+531
+
-

1. Věříte, že státní pobídky můžou být motorem ekonomického růstu?

Samozřejmě že to funguje, ale je potřeba vždy posoudit otázku míry a smysluplnosti, tedy aby investice byly investicemi, které přinesou zisk, a nebyly jen litím peněz do děravého hrnce. Objem případného dluhu navíc nesmí překročit ufinancovatelnou hranici.

+773
+
-

2. Věříte v pozitivní dopady pozitivní diskriminace?

Byť principiálně je jakákoli diskriminace špatná, tak samozřejmě podpora lidí, kteří si neumí sami pomoci, je  potřebná – ne každý se narodil zdravý. Ono jde o to, co si pod tím termínem představíme, prioritou je ale rovnost všech. Jestli myslíte pozitivní diskriminaci v případě řešení problematiky zdravých, avšak nepřizpůsobivých spoluobčanů, tak zásadně nesouhlasíme s tím, aby kdokoliv jakkoliv parazitoval na úkor slušné většiny.  

+507
+
-

3. Měl by být zaveden zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Ano, ovšem s tím principem, že rozpočty mohou být krátkodobě dluhové, ale v konečném důsledku musí být vyrovnané. V praxi to znamená, že si na účelné investice můžete půjčit, ale s vědomím, že to musíte splatit a srovnat příjmy a výdaje. To je funkční princip mnoha zemí, například Švýcarska.

+715
+
-

4. Mělo by Česko v dohledné době přijmout euro?

Můj názor je, že ne. Je to ale otázka na referendum. Zatím euro ukázalo, že je v krizi destabilizační prvek, který potápí celou eurozónu. A z českého pohledu se euro nevyplatí. 

+389
+
-

5. Jste pro progresivní zdanění příjmů?

V čase vypjatých situací a krizí, kdy je třeba být solidární s celou republikou, ano. V čase prosperity jsme pro minimální rovné daně.

+497
+
-

6. Souhlasíte se speciální daní pro určitá odvětví, například bankypojišťovny nebo telefonní operátory?

Jsme pro rovné podmínky – pokud možno pro všechny. V případě bank jsme ovšem pro to, aby jejich služby byly co nejlevnější a co nejtransparentnější bez skrytých poplatků. Než tedy banky nějak sankčně zdaňovat, jsme pro to, aby banky nesměly poškozovat klienty – tady je třeba maximálně zpřísnit pravidla.

Pokud jde o telefonní operátory, tak jsme pro jiné radikální řešení: aby stát pokryl republiku vysokorychlostním bezdrátovým internetem a jeho prostřednictvím by Česká pošta poskytovala telekomunikační služby zdarma občanům i státním a regionálním orgánům. Stát by tak ve finále ušetřil miliardy, které každý měsíc platí za všechny státní instituce mobilním operátorům za telefony a internet, takže by se investice velmi rychle vrátila. Na provoz by si pak stát bohatě vydělal připojenými službami pro komerční firmy. Každý z nás si ihned umí spočítat, kolik bychom ušetřili. Není třeba speciálně danit a daně přerozdělovat – naše cesta je nechat peníze lidem v kapse – snížit jejich výdaje. I tak se dá zvedat životní úroveň.

+441
+
-

7. Jste pro jednotnou sazbu DPH? Jaká by byla ideální sazba (ideální sazby) podle vás?

Ideální sazba daní je nula. Ale stát musí z něčeho žít. Funkční sazba v zemích, kde to funguje, je pět až osm procent. Jsme na začátku cesty, ve které bychom měli nastartovat trend snižování všech daní a zefektivnění státu. To prosím neznamená rezignaci na solidaritu. Naopak – jen se nesmí dotovat bohatí jako nyní například z fondů Evropské unie a solidarita musí být s těmi, kdo to skutečně potřebují.

+296
+
-

8. Jste pro společné zdanění manželů?

Když se na tom pár shodne, proč ne.

+298
+
-

9. Souhlasil byste s legalizací švarcsystému?

Ne. Velké firmy s velkými příjmy se musí podílet na daních chtěj nechtěj. Ale zároveň neoddělitelně dodávám, že jiná věc je výše daní a odvodů – ty musí být vždy přiměřené. A samozřejmě jsme ti,  kdo říkají, že malí živnostníci by měli být maximálně osvobození od byrokracie a „pokut“ za to, že se „sebezaměstnávají“ a pracují.

+316
+
-

10. Zvýšil byste živnostníkům odvody na sociální a zdravotní pojištění? Pokud ano, tak o kolik?

Ne. 

+458
+
-

11. Jste pro další privatizaci státních podniků, například pošty, drah, lesů?

Nikdy. Naopak – strategické suroviny, firmy či služby musí mít stát či obec pod svou kontrolou. Jelikož to tak u nás není, máme jednu z nejdražších cen energií, vodného a stočného a tepla v celé Evropě, dražší než v mnohých západních státech, přestože tam mají mnohem vyšší příjmy.

+433
+
-

12. Jste pro povinnost vstoupit do druhého pilíře důchodového systému?

Ne. Asi je zbytečné psát, že to je jen tunel, který vyvádí peníze nejlukrativnějších pojištěnců z průběžného sytému do soukromých firem.

+479
+
-

13. Měla by být zavedena absolutní hranice pro vstup do důchodu? Kolik let by měla být hranice, nad kterou už by důchodový věk neměl růst?

V praxi to je opačně – každý z nás má své limity bez ohledu na státní limity. Je dobré stanovit nějaký věk pro právo všech na důchod, ale současně bychom měli umožnit důchod i těm, kdo ho chtějí čerpat předčasně nebo naopak později nad limitem. Horník s rozedmou plic je na tom totiž jinak než paní účetní. Statisticky je jasné, že on se nedožije sedmdesátky a ona překročí osmdesátku.

+458
+
-

14. Jste pro zavedení zvýhodněných či bezúročných půjček pro rodiny s dětmi?

Ano, skvělý nápad a je třeba ho doladit – nejen půjčka, ale také to, že za každé dítě se z půjčky odečte slušná suma jako dík za nového daňového poplatníka. Je potřeba motivovat mladé lidi, aby měli děti.

+401
+
-

15. Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Ano, před čtyřmi měsíci jsem předložil do Poslanecké sněmovny novelu zákona o spotřebitelském úvěru, kde poprvé v historii zákonem definujeme lichvu. Vzali jsme si příklad v Belgii a na základě lombardní sazby přepočítávacím kvocientem určujeme, od jaké výše RPSN by byla lichva. V současnosti by to bylo cca od 25 procent. Z důvodu rozpuštění sněmovny nebyl návrh doprojednán, takže ho předložíme do nové sněmovny znovu, pakliže k tomu dostaneme ve volbách od voličů mandát.

+503
+
-

16. Souhlasíte regulačními poplatky u lékaře, na pohotovosti a za pobyt v nemocnici?

Ne. Základní důstojná péče musí být v rámci povinného zdravotního pojištění zdarma. 

+312
+
-

17. Souhlasíte se zavedením placených nadstandardů ve zdravotnictví?

Ne. Jakýkoliv občan České republiky má právo na nejlepší dostupnou péči, toto nesmí být v rámci povinného zdravotního pojištění omezeno peněženkou. Chudý i bohatý musí dostat důstojnou péči. 

+360
+
-

18. Měl by stát absolventům škol automaticky zajišťovat pracovní místo nebo další vzdělávací a rekvalifikační kurzy?

Ne, ale je potřeba podporovat studijní obory, které pak mají reálnou možnost uplatnění. Dnes se to neděje, takže školy například chrlí tisíce absolventů oboru cestovní ruch, přestože pracovní místa nejsou. A to je velký problém. Školy dostanou příspěvek na žáka, takže vydělají, ale absolventi pak končí na podpoře nebo na místě, které vůbec neodpovídá jejich kvalifikaci.

+413
+
-

19. Měly by být vklady v bankách, kampeličkách a stavebních spořitelnách nadále stoprocentně jištěné Fondem pojištění vkladů? (Alternativou je zavedení spoluúčasti klienta.)

Ano.

+356
+
-

20. Měla by být minimální mzda aspoň deset tisíc korun, případně víc?

To je na diskuzi a následné referendum, jelikož zvýšení minimální mzdy zase přinese úbytek pracovních míst. Není to tak černobílé, jak se to někomu zdá.

Dosud odpovídali:

Zítra Andrej Babiš a ANO 2011

Připomeňte si rovněž naše prezidentské dotazníky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+115
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2013 9:39, Jiný

Některým vám vážení uniká,že pan Okamura je na naši politické scéně nový,takže jeho reakce na zadané otázky bývají opatrnější,než odpovědi od zavedených matadoru,kteří dokázali sebejistě odpovědět na cokoliv a ve svém důsledku nás za ty dlouhá léta rozhodování dotáhli do naprostých sraček,takže by mělo být,už konečně každému jasné,že pokud budeme volit opět to samé a stále neschopné a né nové naděje,pak o to rychleji se všichni sejdeme u popelnic.- A právě proto mu já věřím !!!!

+155
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2013 14:30, Saša

No, copak bychom si, p. Okamuro, asi pod pojmem pozitivní diskriminace představili??? Cigána jako trám si představujeme, představte si. Souhlasím s vámi, že by se měl uzákonit zákon o alespoň vyrovnaném státním rozpočtu. V tom zákoně by mělo být také jasně uvedené, protože nemám pocit, že by to některým politikům bylo za své, že hlavním cílem je, samozřejmě, dostat ho co nejvíce do kladných čísel. (Tím ale neříkám kupme jalově peníze na jednu hromadu a nepracujme s nimi) Otázka Eura je, domnívám se, pro tento stát druhořadá. Co se týká té progresivity zdanění příjmů (a doufám, že i zisků), Zprvu jsem přemýšlela, co to vlastně je, není to české slovo, ale pak mi to došlo. Ano. V čase, kdy kdekdo vstupuje do osobního bankrotu je víc než rány hodné, že jsou tu lidé, kteří mají tolik, že už v podstatě nemají šanci si všechen ten majete užít. Peníze se odlévají od chudčích k nim, chudí jsou ještě chudší a bohatí ještě bohatší. Žádná logika. To vede tak akorát buď k občanské válce nebo migraci lidí jinam. Je třeba včasný zásah. Pokud se budou danit i vysoké zisky firem vyšší daní, třeba nějak tabulkově v závislosti na nárůstu, pak ano, danění odvětví nemá význam.
Krásná věta. Stát musí z něčeho žít. Pobavila mě. Nabízí se totiž otázka a fakt ten stát tak strašně potřebujeme? Já bych ve svém programu měla především- co nejméně lidí, které tvoří státní byrokracii, snažila bych se spíš vytvořit poptávku po PC programu, který dokáže sbírat potřeby a požadavky lidí, vyhodnocovat a pak teprve předkládat k řešení s tím, že by některá řešení třeba vygeneroval sám na základě úspěšnosti a osvědčenosti. Nahradila bych ten tzv. stát kompjůtrem. Nemůže být blbší, než co už tam sedí. (Nedávný příklad- daň z nemovitosti hradí kupující i blbec s prostou logikou řekne, že ji platí ten, který jasně má, nabízí majetek, tedy prodejce) Bylo by taky dobré, kdybyste se k DPH vyjadřovali konkrétně, i kdyby jen o jedno procento níž, je to alespoň nějaký cíl.

Pokud chcete být stát, Tomio, a chcete neprivatizovat podniky, měl byste také současně těmto firmám zajistit konkurenci, nikoli monopol. Pošta nasazuje tak nesmyslné poplatky, že je to k naštvání. I když chápu, že se za tím skrývá mnoho práce a malé platy a dřina, mě, jako využivatele jejich služeb, to nezajímá. Pak mají uvnitř něco, v čem jim tečou peníze pryč a nesvedou hospodařit. A opět mě to jako jejich vynuceného klienta nezajímá.

Myšlenku důchodových pilířů dle mého názoru vymyslel nějaký zazobaný ultrasobecký a narcistní ultrablbec. Zrušila bych to, nastavila bych něco jednotného pro všechny, co by se procentuelně odvíjelo od jejich platů s nějakým příspěvkem státu, Jednotným. Pouze v případě klesnutí pod životní minimum s doplatkem do minima.

Kdyby se tak starali všichni o sebe, jako se starají o důchody, to by bylo najednou skvěle si žijících lidí... Kdy jít do důchodu, to je přece jen a jen na tom důchodci, ne? Hlásáte demokracii, tak se jí držte. Jsou nutné tak strašně nějaké limity? Snad jen: ano, máš rozedmu z práce, ano, ty už můžeš do důchodu, jestli chceš, nebo dokonce musíš, protože na to už fyzicky tady nemáš, ale můžeš ještě pořád zaslepovat konektory, jestli chceš.

Bezúročná půjčka? A prosím vás, která tak štědrá organizace ji člověku dá? Stát? On na to má? Pokud budete platit za narození člověka, diskriminujete všechny, kteří nemají dítě nebo mít nemohou. Myslím, že jsou dnes už víc, než diskriminováni na všem. Narození člověka má být přirozenou lajnou života, ne důvodem k podkuřování. Zvířatům, rostlinám taky nikdo nesnáší z hůry, když se zrodí. My nejsme o nic lepší. Každý další člověk je pro planetu jen dalším parazitem, co ji bude devastovat.

Tím limitováním RPSN nejspíš snížíte počet osobních bankrotů. Chválím.
Souhlasím i se zrušením sockovného u lékařů. Je to nedůstojné pro ně i pro pacienta. Navíc mi to připadá jako čachrařina jako blázen. Totéž za recept. To jsou nesmyslné poplatky. Chcete.li zrušit nesmyslné poplatky u druhých (banky), začněte nejprve u sebe. Nepochopila jsem zde Babišův výrok, že pohotovost je nadstandard, který je nutno si připlatit, tak to byla asi volovina týdne. osobně na pohotovost chodím, až když už mám hlavu v podpaží a určitě mě v první řadě nenapadne brát si s sebou peněženku. A jak říkám, docela mě to i uráží, když na mě doktor zarachtá s kasičkou. Zhnusí se mi, ani nevím ?roč. Měly by se nastavit i nějaké platební kvóty pro veterináře. Nechala jsem 2000,-Kč u lékaře, který mé zvíře nechal týden trápit se a umřít. To zvíře, morče, má asi jen 50 nemocí, které může mít, pokud to nezvládne vyhodnotit, měl by se prostě moct člověk nějak bránit. Nemohla jsem napsat ani na Známý lékař, protože tento lékař tam prostě nechce být evidován (věda dobře proč), chci, aby se s takovýma zatočilo.

Takže vy byste v nemocnici teda klidně položil třeba zpěváka George Michaela vedle Tondy z Horní dolní, oba by měli Sallmonellu na izolaci, každý den by jim dělali stěr z rekta, sem tam by zainknontinentnili, cha. Já jsem pro. Věřím, že Michael to přežije a ještě si najde nový kámoše a třeba takovou nadutou Stone to potrestá, což zasluhuje.

Na 18. otázku nedáváte ani vy, ani Babiš nijak světobornou odpověď. Babiš by na rok studentovi po absolvování školy pomohl tím, že by sňal ze zaměstnavatele břemeno odvodu za soc. a zdrav. pojištění, což trh zformuje tak, že se budou chtít přijímat jen tito. To je diskriminační pro ostatní. Vy byste podporoval studijní obory. Nekonkrétní. Já vám řeknu, co je potřeba. Vyprnout se na studijní odbory a úlevy a zaměřit se na to, naučit studenty jejich budoucí práci tak, aby ji skutečně bravurně uměli.

Mám další věc na přetřes, která zde nebyla zmíněna- zrušte důchodcům tu blbou a nesmyslnou daň či co to je, ty 2000,-Kč, které jim nynější blbci kradou z platu. Je to zlodějina a je to sprosté.

To je zajímavé, Tomio, někdy máte názory jako poměrně inteligentní zralý člověk a někdy pronesete takovou blbost v éteru, že nikdy nechápu, jak jste na to přišel. Nevím, co si o vás myslet. Zprvu jsem byla nadšená, že jste tak pokrokový a dnes jsem na rozpacích.

-87
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč a jak volíme: Marketing, marketing a zas jen marketing

7. 10. 2013 | Petr Hampl | 11 komentářů

Proč a jak volíme: Marketing, marketing a zas jen marketing

Parlament ovládne ten, kdo dokáže sehnat nejvíc peněz a pořídit za ně takovou kampaň, která nejvíc odpovídá tomu, co voliči chtějí slyšet. Volič tomu odmítá věřit, má přece svoji hlavu.... celý článek

Nerozumíme si

13. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Nerozumíme si

Pořádek. Rodina. Suverenita. Svoboda. Národ. Češi. My. Oni. Nízké daně. Inovace. Prosperita. Spravedlnost. Dovedete to vysvětlit tak dobře, jak nahlas to umíte řvát?

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

6. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 33 komentářů

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

Zemanovci a Okamurův Úsvit před volbami útočí na nízké pudy frustrátů. V Česku přitom nekrade jen horních deset tisíc, ale i spodních deset milionů.

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

23. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

Historie zná jen málo úspěšných podnikatelů, kteří za sebou nechali světlou stopu v politice. Oba světy vyžadují odlišné schopnosti.

Tři důvody, proč oslavit Den piva

2. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Partners Financial Services