Zvyšování důchodů. Místo valorizace dávka, plánuje Jurečka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 17. 4. 2023
Zvyšování důchodů. Místo valorizace dávka, plánuje Jurečka
Kam porostou?
Zdroj: Shutterstock

Při vysoké inflaci se budou důchody valorizovat jinak než doteď. Plán dnes představil ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka a odeslal ho do připomínkového řízení. Po něm ho bude schvalovat vláda a pak Parlament.

Zvyšování důchodů se řídí růstem cen. Sleduje se jednak obecná inflace, jednak „důchodcovská inflace“, která je založená na specifickém spotřebním koši. Pro růst důchodů je vždycky důležitá ta vyšší.

Pokud inflace roste rychleji, nečeká se na pravidelnou valorizaci penzí, která důchody zvedá od ledna, a na řadu přichází valorizace mimořádná. 

Nově se má důchodcům a důchodkyním místo mimořádné valorizace – když cenová hladina stoupne o víc než pět procent, což platí i dnes – vyplácet mimořádný příspěvek. Od července, měsíčně a do konce roku. Polovina příspěvku by byla fixní a polovina – u průměrného důchodu – pak stanovená podle procentní výměry důchodu. Tento příspěvek se nebude počítat do důchodu. 

V lednu by se pak valorizovalo řádně, o plnou výši inflace a případně i podle růstu reálných mezd. Zatímco teď ale platí, že se důchody zvyšují o polovinu růstu reálných mezd, nově by se měly zvyšovat jen o třetinu jejich růstu. Tím se vracíme před rok 2017, kdy byl směr opačný z třetiny na polovičku růstu mezd.

Spolu s novými pravidly pro valorizování penzí představilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí také návrh nových pravidel pro předčasný odchod do důchodu. Píšeme o tom v samostatném textu: Předčasný důchod už nemá být výhodnější než řádný. Širší důchodovou reformu chce koalice představit zhruba v horizontu dvou týdnů.

Důvodem pro změny v navyšování důchodů je přirozeně to, jak důchody zatěžují rozpočet. Podle ekonoma Petra Jánského z Národní ekonomické rady vlády (NERV) se letos na důchodech odhadem vyplatí o 50 miliard korun víc, než se vybere na sociálním pojištění. 

Další důvod je i to, aby důchody rostly rovnoměrněji. Stávající pravidla jsou nastavena tak, že víc rostou vyšší důchody. Zvedala se totiž takzvaná procentní část důchodu, ta základní, která je pro všecky stejná, zůstávala beze změny.

Podmínky pro letošní, červnovou mimořádnou valorizaci se už jednou měnily: Důchody porostou méně, než měly. Prezident škrty podepíše.

Změna, která navyšuje procentní část důchodů o zásadně méně procent a k tomu přidává fixní částku, je ale jednorázová, platí jen pro letošní mimořádnou valorizaci v červnu. Podle ministra Mariána Jurečky zvýší tato valorizace důchody v průměru o 760 korun, takže průměrný důchod přesáhne 20 tisíc korun.

Vláda ji prosadila bez standardního připomínkového řízení a ve stavu legislativní nouze. Jestli nakonec bude platit, o tom pravděpodobně rozhodne až Ústavní soud. Jak bude červnové navýšení penzí vypadat – ať už ho Ústavní soud posvětí, nebo ne – ukazuje naše kalkulačka:

Dnes představená novinka by jednorázová být neměla, naopak měla by platit dlouhodobě. Stejně jako starobní důchody porostou i nadále důchody invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services