Nejste doma? Balíkovna nabídne boxy do bytovek i rodinných domů

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 11. 4. 2024
Balíkovna představila novinku - takzvané sdílené boxy. Ty si mohou pořídit bytové domy a přijímat i odesílat přes ně balíky. Od léta tu možnost dostanou i majitelé rodinných domů. Jak bude služba fungovat a na kolik vyjde?
Nejste doma? Balíkovna nabídne boxy do bytovek i rodinných domů

Zdroj: Mino Surkala / Shutterstock

Balíkovna, divize České pošty, nově umožní doručit balík na adresu bez účasti příjemci. „Nabízíme to několik dnů a očekáváme, že budeme do této oblasti poměrně masivně investovat,“ říká ředitel Balíkovny Lukáš Rampas.  

Sdílené boxy si společenství vlastníků domů můžou pořídit za cenu od 80 tisíc korun podle velikosti schránek. Provoz boxu pak vyjde na zhruba 500 korun měsíčně.

K dispozici je aplikace, kterou společenství po dohodě s majiteli bytů nastaví těm, kteří budou chtít službu využívat a zároveň se finančně podílet na nákupu a následném provozu boxu.

Zařízení je napojené i na hlavní dveře, aby umožnilo vstup do objektu i doručovatelům. Nabízí nejen výdej zásilek, ale také jejich odesílání. 

„V tuto chvíli probíhá oslovování bytových družstev. Začali jsme také jednání s developery, kteří staví nové domy. Právě od nich vnímáme největší zájem. Považují to za standard bytových domů,“ říká Rampas.

Do boxů teď bude dodávat zásilky pouze Balíkovka, v příští roce je umožní využívat i dalším přepravním společnostem.  

Výdejní boxy i k rodinným domům

Zhruba v polovině roku nabídne Balíkovna boxy také pro majitele rodinných domů. Ti si ji budou moci umístit na plot nebo třeba zeď. Podle velikosti budou stát tři až pět tisíc korun.

V případě rodinných domů však nepůjde o „chytré boxy“ jako u bytových domů, z nichž se dá zásilka i odesílat. Privátní schránky nebudou vybavené čtečkou. Sloužit tak mají pouze k vyzvednutí doručeného balíku. Na druhou stranu se u nich nebude platit měsíční paušál.

Majitel boxu v aplikaci potvrdí, že chce balík do schránky doručit. Pro otevírání schránky si zvolí číselný kód, který vloží i do aplikace, aby si ji doručovatel mohl otevřít. 

Balíkovna box bytové domyFoto: Česká pošta

Box pro bytové domy či družstva.

Schránka u rodinného domu může sloužit třeba i sousedům. „Lze ji využívat společně. V takovém případě je ale nutné, aby sousedé uváděli jako adresu právě adresu domu, kde je schránka umístěna a ne vlastní adresu. Ale nedomnívám se, že by tyto privátní schránky byly nějak hojně sdílené, přece jenom ta cena je nízká,“ dodává Rampas. 

I schránky u rodinných domů budou moci výhledově využívat další přepravní společnosti.  

Balíkovna momentálně vyhlašuje na výrobu privátních boxů veřejnou soutěž. Předpokládá, že je nabídne veřejnosti na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Balíkovna se oddělí od pošty

Balíkovna je samostatnou divizí České pošty. Do roka se ale chystá její transformace na samostatnou akciovou společnost bez vazby na Českou poštu, na poštovní licenci i na státní rozpočet.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Vytvoříme ekonomicky samostatný subjekt, který bude vedený vedle České pošty. Legislativa musí určit, kdo bude majitel a zakladatel. Může to být jeden resort nebo druhý resort. A pak je relevantní bavit se o tom, jak velký podíl by mě držet stát ve společnosti, která působí na konkurenčním a extrémně vyvinutém trhu,“ říká generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán. „Proč by stát měl peníze daňových poplatníků používat na správu a řízení společnosti, která se umí uživit sama pomocí komerčních pravidel?“ dodává řečnickou otázku.

Balíkovna zajišťuje komplexní logistiku balíkových zásilek, což představuje 80 procent objemu její práce. Dále zajišťuje přepravu listovních zásilek pro Českou poštu, a to v objemu zhruba 15 procent. Zbylá procenta patří službě Postkomplet, která se zabývá skladováním a kompletací. K 1. dubnu pracovalo v Balíkovně zhruba 5500 lidí, z toho 5100 v provozu. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services