Zásilkovna zpřístupní výdejní místa konkurenci, slíbila úřadu

Pavla Adamcová, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 4. 2024 11:45 aktualizováno 10. 4. 2024 10:15
Zásilkovna zpřístupní výdejní místa konkurenci, slíbila úřadu

Zdroj: Shutterstock

Česká logistická firma Zásilkovna zpřístupní svá výdejní místa tak, aby je mohli využívat i konkurenční přepravci balíků. Slíbila to Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Antimonopolní úřad vyšetřoval Zásilkovnu od konce roku 2020 na základě podnětů, které upozorňovaly na to, že její smluvní podmínky znemožňují v téže provozovně vydávat také zásilky konkurenčních přepravních služeb. Toto omezení pak neplatilo jen v době existence smluvního vztahu provozovatele výdejního místa se společností Zásilkovna, ale ještě určitou dobu po jeho ukončení.

„Zásilkovna přitom měla na vymezeném relevantním trhu doručování malých balíkových zásilek s hmotností do 30 kg na výdejní místa vysoký tržní podíl, a to zejména v segmentu doručování na externí výdejní místa, na nějž posuzované konkurenční doložky dopadají,“ zdůraznil antimonopolní úřad. Ve správním řízení prověřoval možné porušení zákazu uzavírání dohod omezujících soutěž podle českého i unijního práva.

Nasdíleno tak podle úřadu může být přes 3400 výdejních míst, podle Zásilkovny jde v současnosti o více než 5500 „kamenných“ výdejních míst. 

Omezení přesto zůstanou, ale budou méně přísná než dosud.

Úřad souhlasil s návrhem Zásilkovny, aby provozovatelé výdejních míst, kteří mají se společností smlouvu déle než dva roky, směli výdejní místo používat i pro zásilky konkurenčních přepravců. V případě ukončení smlouvy platí konkurenční omezení maximálně jeden rok od data uzavření smlouvy se Zásilkovnou, vztahuje se tak pouze na smlouvy trvající méně než 12 měsíců. 

Změny v obchodních podmínkách má Zásilkovna provést do 30 dnů od právní moci rozhodnutí a informovat o nich všechny provozovatele výdejních míst, s nimiž má uzavřenu smlouvu.

Zásilkovna vnímá výsledek řízení jako svou výhru. „Konkurenční doložkou chráníme své zákazníky, a to garantovanou službou a kapacitou výdejních míst. V případě, že by výdejní místo vydávalo zásilky od více přepravců, nemůžeme zaručit, že zásilka nebude z kapacitních důvodů přesměrována na jiné výdejní místo. Stejně tak konkurenční doložkou bráníme záměně zásilek na výdejních místech, které doručují zásilky pro více přepravců," komentuje Erich Čomor, šéf skupiny Packeta, jejíž součástí je i Zásilkovna.

„Zásilkovna v rámci správního řízení navrhla, že po dvou letech spolupráce, může výdejní místo zažádat o projednání úpravy znění konkurenční doložky. Pokud takové výdejní místo splní kvalitativní kritéria, nebudeme bránit ve výdeji zásilek také pro jiné přepravce. Posouzení splnění těchto kritérií je na Zásilkovně. Provozovatel výdejního místa musí písemně doložit, že má v rámci výdejního místa vytvořeny odpovídající podmínky pro výdej zásilek a zároveň je schopen zajistit jejich oddělení od zásilek jiných přepravců," upřesňuje Čomor.

„V současnosti posuzujeme individuální žádosti provozovatelů výdejních míst o udělení výjimky konkurenční doložky. Souhlasy jsme již také v desítkách případů udělili. Zásadní nárůst těchto žádostí neočekáváme," dodává šéf Zásilkovny.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services