Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 21. 2. 2024
Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank
Simona Kijonková
Zdroj: Packeta

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny.

Nový majitelem společnosti Packeta, vlastníka Zásilkovny, budou private equity fond CVC Capital Partners a skupina EMMA Capital. Podpis smlouvy o koupi 100% podílu oznámily koncem loňského roku ve společném prohlášení. Dosavadní vlastníci firmy si nabídku konsorcia CVC–EMMA vybrali ve veřejné soutěži.

Oba noví akcionáři se dohodli na rozdělení svých majetkových podílů v poměru 65:35 ve prospěch CVC. Na budoucím řízení společnosti se pak budou oba partneři podílet společně. V rámci podílu společnosti CVC se ještě předpokládá minoritní kapitálová investice české skupiny R2G, která nebude mít vliv na podíl EMMA Capital. Ten i pak zůstane ve výši 35 %.

Zásilkovnu založila v roce 2010 Simona Kijonková. Původně ji mohly využívat hlavně e-shopy, od roku 2019 je dostupná i pro posílání zásilek mezi běžnými lidmi. Letos i loni se stala třetí nejlepší značkou podle zákaznické zkušenosti českých spotřebitelů v průzkumu společnosti KPMG.

Erich Čomor kdysi řídil vstup Air Bank na trh, v letech 2011 až 2014 byl pak jejím šéfem. Poté měl pro skupinu PPF, vlastníka Air Bank, připravit zahraniční expanzi banky – nejdále došla příprava banky Velvon v Německu, PPF ji však nakonec stopla krátce před startem. Po odchodu z PPF v roce 2020 pracoval Čomor pro Tomáše Čupra, měl na starost rozjezd internetového supermarketu Rohlík v Německu pod názvem Knuspr.

V současnosti je Zásilkovna součástí 14 společností holdingu Packeta, který dosud řídí Kijonková. Skupina působí v osmi zemích a do 34 zemí doručuje. Včetně samoobslužných boxů má Packeta téměř 15 tisíc vlastních výdejních míst (z toho skoro devět tisíc v Česku) a více než 130 tisíc partnerských výdejních míst. Celá skupina v roce 2022 přepravila 90 milionů kusů zásilek. Packeta v roce 2023 zvýšila obrat na 7,25 miliardy korun a je dlouhodobě zisková.

Private equity společnost CVC působí v Evropě, Asii a USA a spravuje aktiva v hodnotě přibližně 177 miliard eur. Je investorem ve 125 společnostech, jejichž celkový roční obrat činí přibližně 100 miliard eur a které zaměstnávají více než 550 tisíc lidí. Za 40 let své činnosti vybudovala síť 29 kanceláří po celém světě.

EMMA Capital je soukromý investiční holding založený v roce 2012 Jiřím Šmejcem. V posledních letech se zaměřuje především na trhy ve státech Evropské unie, ale přítomna je i na dalších trzích v Evropě a Asii. Ve společnostech, kde získá kapitálový podíl, většinou hraje aktivní roli, podílí se na jejich řízení, rozvoji i případné restrukturalizaci. Její investiční prioritou jsou retailové a zákaznicky orientované firmy.

Rozhovor

Simona Kijonková ZásilkovnaFoto: Ondřej Košík

Nesnadné dětství, několik neúspěchů a nakonec „pohádka s otevřeným koncem“. Co o Simoně Kijonkové napsal Finmag před dvěma lety?

Asi jsem vymyslela produkt. Simona Kijonková otevřeně o svých začátcích

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services