Konec osoby blízké? Ne, jen běžná zodpovědnost za vlastní majetek

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 25. 1. 2013 | 17 komentářů
Co roky fungovalo u flinty nebo kreditní karty, to teď začalo platit i pro auto – a silniční kovbojové se rázem můžou uvztekat. Zbytečně.
Konec osoby blízké? Ne, jen běžná zodpovědnost za vlastní majetek

„Provozovatel vozidla zajistí, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu,“ velí nové předpisy. Nikdy by mě nenapadlo, že to odporuje jiné větě z jednoho mnohem důležitějšího dokumentu: „Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.“ Soudě dle laviny rozhořčených komentářů jsem s tímhle názorem osamělý. Ještě než mi vynadáte do ovčanů a pošlete do Brusele, upozorním vás na místa, ve kterých argumentace odpůrců novely kulhá.

Nejlevnější benzin? Na Peníze.cz!

Víte, kde najdete nejlevnější benzin ve svém okolí? My ano. Vyzkoušejte naše vyhledávání čerpacích stanic podle adresy nebo místa, kde se právě nacházíte.

Vývoj ceny benzinu a ceny nafty

Konec rodinných defilé na služebnách

Právo odepřít výpověď proti sobě nebo osobě blízké vám zůstává. Nikdo vás nebude mučit, držet ve vazbě ani jinou šikanou nutit zazpívat a dostat tak sebe nebo milované do nesnází – proti čemuž má tohle právo bránit a taky to bude dělat dál. Ochrana blízkých v důsledku dokonce mírně posílila. Až vám totiž přijde dopis od policie za přestupek spáchaný rodinným autem, můžete si to vyřešit se skutečným viníkem doma a zaplatit těch několik stovek, o které ho můžete, a nemusíte zkasírovat, složenkou. Pro záchranu vlastních bodů už nebudete muset skutečného viníka, řekněme dceru, tlačit k přiznání ani se odkazovat na polokonkrétní „osobu blízkou“ a své děti a manžela či manželku tak vystavovat riziku, že je policie bude předvolávat k podání vysvětlení.

Že je to „zpoplatnění práva nevypovídat“ až dvěma a půl tisíci korunami? Úplně stejné, jako když vás kvůli přestupku zastaví hlídka: policistům se nemusíte k ničemu přiznávat, ale pokud mají důkaz, že jste právě udělal něco špatně, z pokuty se přece taky nevymlčíte. Právo nevypovídat totiž není kouzelný Arabelin prsten, který vyzmizíkuje nepříjemnosti – ale prostá možnost mlčet, když je to výhodnější. Což obvykle není.

Anketa

Souhlasíte se zodpovědností majitele za auto?

Za svoji kreditku nesete odpovědnost, za auto ji nést nedovedete?

Pro utlumení vášní si připomeňme, že zodpovědnost vlastníka funguje u řady jiných věcí a samozřejmé to tak přijde i těm nejsvobodomyslnějším. Koncept osobní zodpovědnosti je ostatně pilířem soukromého vlastnictví. Protipólem těchto rodných dvojčat je svět, kde patří všechno všem, a nikdo proto za nic nemůže.

Výmluvným příkladem jsou střelné zbraně. Pokud nějakou máte a nezabezpečíte ji proti zneužití, hrozí vám podle § 76a zákona o zbraních pokuta v řádu desítek tisíc, i když se nikomu nic nestane. Jestliže vám zdivočelý syn vezme revolver, postřelí s ním při přepadení herny barmanku a ztratí ho na útěku, pořád budete mít právo nevypovídat proti sobě i svým blízkým – ale zároveň ponesete zodpovědnost člověka, který si měl na svůj majetek dávat pozor.

Srovnání se zbraněmi je trochu přitažené za vlasy, ač v Česku zabíjejí řádově méně nezúčastněných lidí než auta. Pro další příklad tedy nakoukněte do peněženky. Půjčujete příbuzným na internetové nákupy svoji kartu? Pokud ano, děláte to s vědomím, že na výpisu teoreticky můžete objevit několikatisícovou útratu za sázky nebo porno, která nebude vaše. Zavoláte pak do banky, že za to může osoba blízká, ať proto zruší transakci? Ne. Nezajímalo by je, kdo to udělal – vysmáli by se vám, že si máte na svůj majetek dávat pozor.

Podobně nesete zodpovědnost za neporušenost svého elektroměru nebo za to co se děje s vaší přípojkou k internetu. To je mimochodem daleko tvrdší úděl, protože zatímco každý prosťáček umí zamknout auto, jen minimum lidí si zvládne pořádně zabezpečit síť. Cokoliv vám ve vašem domě někdo provede s elektroměrem nebo routerem, ať už to bude váš příbuzný, nebo někdo docela cizí, to bude na vás. Pořád bude mít právo nevypovídat proti sobě či blízkým, to vám ovšem asi moc nepomůže.

Mou pointu už si domyslíte. Je to vaše auto. Na soukromém pozemku si s ním pořád můžete dovádět, jak chcete. Odteď ale coby svrchovaní majitelé klíčků ručíte za to, že na veřejné silnici bude jezdit podle předpisů. Ta zodpovědnost je spíš symbolická než drakonická a samozřejmě se vám ani tak nemusí líbit. Mně se ale zase nelíbí poslouchat silniční kovboje, kteří se můžou uvztekat nad tím, že k právům patří i povinnosti.


Pro platnost argumentů je to irelevantní, aspoň ale ušetřím D-FENSákům psaní komentářů o pumpičkářském vohnoutovi: mám auto a za poslední rok jsem s ním najezdil patnáct tisíc kilometrů. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2013 21:01, Michal Kára

"Argumenty" v článku jsou nesmyslné. U zbraně jsem zodpovědný za její uložení a zabezpečení, ne za činy s ní spáchané jinou osobou. Stejně tak kreditka je vydaná pro použití pouze mnou a nesmím ji půjčovat nikomu jinému.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2013 11:27, Honza

Na osobu blízkou mám stejný názor, ale 2 pokuty od 1987 je neuvěřitelně málo. Já jsem od 2003 platil 3x. (Past při průjezdu Kolínem, neoznačení místa bouračky a čištění ulice.)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

23. 1. 2013 | Jindřich Hradecký | 12 komentářů

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích by ráda omezila podvody s ojetými auty. Může si ale s těmi nejvážnějšími – legalizací kradených vozů dovezených... celý článek

Cestovní náhrady 2013: Za auto méně, na jídlo více

31. 12. 2012 | Jindřich Hradecký | 5 komentářů

Cestovní náhrady 2013: Za auto méně, na jídlo více

V Česku se člověk nají za 150 korun, ve Švýcarsku za 1500 Kč. Přitažené za vlasy? Reálně snad, ale podle výše denního stravného v tabulce Ministerstva financí to vychází právě takhle.... celý článek

Odškodnění obětí dopravních nehod: lidský život příští rok podraží

14. 5. 2012 | Petra Dlouhá

Odškodnění obětí dopravních nehod: lidský život příští rok podraží

Na českých silnicích ročně dojde k desetitisícům nehod. Loni při nich zemřelo 707 lidí. Dvacet pět tisíc bylo zraněno. Vteřina, která navždy změní život, může na cestě potkat každého... celý článek

Češi jsou střelci! Legálně držených zbraní je u nás přes sedm set tisíc

13. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Češi jsou střelci! Legálně držených zbraní je u nás přes sedm set tisíc

Starý vtip říká, že optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet. A někteří realisté trvají na tom, že vůbec nejde o vtip. Zajímá vás, kolik vašich spoluobčanů... celý článek

Osoba blízká, vzdálená? Za auto má vždy odpovídat jeho provozovatel! Co si o tom myslíte?

27. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Osoba blízká, vzdálená? Za auto má vždy odpovídat jeho provozovatel! Co si o tom myslíte?

Výmluvám na osobu blízkou prý definitivně odzvoní. Postarat se o to má novela zákona o silničním provozu. Opravdu ale ovlivní chování českých řidičů, nebo si chytráci zase rychle najdou... celý článek

Partners Financial Services