Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích by ráda omezila podvody s ojetými auty. Může si ale s těmi nejvážnějšími – legalizací kradených vozů dovezených ze zahraničí a přetáčením počítadel kilometrů – opravdu poradit?
Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

Jedním z cílů novely zákona číslo 56/2001 je řešit problém automobilové kriminality. K tomu by chtělo přispět napojení českého Centrálního registru vozidel na evropské informační rozhraní Eucaris. Čeští úředníci díky němu budou moci nahlížet do registrů všech zapojených evropských zemí a dostanou tak větší páky ověřit si, zda automobil určený k evidenci v Česku není v zahraničí nahlášený jako kradený nebo jinak závadový.

„Fungovalo by to podobně jako u výpisů z katastru nemovitostí nebo z obchodního rejstříku. Lidé by se mohli informovat o stavu ujetých kilometrů, datu první registrace nebo počtu jeho předchozích majitelů. Dalo by se také ověřit, zda není vozidlo exekučně blokováno nebo po něm nepátrá policie,“ vysvětluje Roman Rak, jednatel společnosti Iris Ident, která se zabývá problematikou spojenou s podvody a krádežemi motorových vozidel.

Nakukování do společného registru

Čemu by zpřístupnění dat z registru aut pomohlo

Dal by se zajistit přístup k neosobním údajům centrálních registrů vozidel jiných zemí. To již v současnosti umožňuje komunikační rozhraní Eucaris, které propojuje centrální registry všech zemí, které se do něho zapojí. Přistoupení Česka k tomuto rozhraní je ve fázi příprav.

Co zpřístupnění dat nevyřeší

Fyzické podvody na vozidle. Z registru nikdo nezjistí, zda nejsou doklady auta použité pro úplně jiné vozidlo, jemuž někdo změnil identifikátory.

Klik do registru podvod neodhalí

Těžko ale čekat, že propojení registru vozidel Česka a ostatních zemí Evropské unie situaci s automobilovými podvody spasí. „Vyřeší jen administrativní ověření původu vozidla. Z toho ale nikdo nezjistí, zda tyto doklady nejsou použity pro úplně jiné, myšleno odcizené vozidlo, jemuž někdo změnil identifikátory. Toto je možné ověřit jen fyzickou kontrolou vozidla,“ upozorňuje Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která se odhalováním podvodů s ojetými vozy zabývá roky.

„Je pravda, že novela neřeší kontrolu originality a platnosti dokladů k vozidlu, které majitel předkládá při jeho evidenci. V současné době úředníci dopravních úřadů v souladu s legislativou a vžitou praxí tuto povinnost nemají a údaje z předložených dokladů pouze strojově přepisují,“ říká Roman Rak, jenž byl před lety jedním z autorů realizujících předchozí systém na ministerstvu vnitra. „Na důsledky tohoto počínání upozornila i policejní akce Čistka, která odhalila na našem území stovky kradených aut přihlášených na podezřelé doklady,“ doplňuje Rak s tím, že v dokladech se často falšuje i rok výroby vozidla za účelem navýšení jeho prodejní ceny.

A nejde rozhodně o žádné drobné. Třeba rozdíl v ceně tří- a čtyřleté Škody Octavia ve stejné výbavě činí klidně 80 000 Kč.

Nejlevnější benzin? Na Peníze.cz!

Víte, kde najdete nejlevnější benzin ve svém okolí? My ano. Vyzkoušejte naše vyhledávání čerpacích stanic podle adresy nebo místa, kde se právě nacházíte.

Vývoj ceny benzinu a ceny nafty

Jedno auto z pěti zavání podvodem

Podle Cebie je Česko rájem padělatelů. Podle jejích statistik je pozměňování identity vozidla běžné u víc než dvaceti aut ze sta. Fyzickou prohlídkou Cebia neprojde 21 procent kontrolovaných vozidel!“ prozrazuje Martin Pajer.

Podle něj totiž zatím není v Česku zajištěna důkladná kontrola vozidla po jeho fyzické stránce, která by zabránila přihlašovat vozidla, která pocházejí z trestné činnosti a která mají nelegálně upravované VIN a další identifikační znaky. „Tomu nikdy žádný registr sám o sobě nezabrání, neboť kontrola probíhá jen administrativně, nikoliv fyzicky na vozidle. Dokud nebude při evidenčně-technické prohlídce zajištěna řádná kontrola identity vozidla, budou se motoristé muset spolehnout na firmy, které garance takové kontroly nabízejí,“ říká Martin Pajer.

Navíc propojení registrů se týká jen zemí Evropské unie. Takže se dá čekat, že organizované skupiny podvodníků zkrátka přenesou pozornost na dovoz vozidel ze států mimo Unii – a není tedy možné jejich původ řádně ověřit.

Český mor: přetáčení tachometrů

Novela má rovněž řešit stáčení kilometrů na měřičích ujeté vzdálenosti, které způsobuje navyšování cen ojetých aut. Čachry s kilometry jsou morem, který těžko porazí samotná změna klasifikace přetáčení z přestupku na trestný čin.

Slovy odborníků totiž nepředstavuje systémové řešení této problematiky. „Stáčení ujetých kilometrů již nyní trestným činem vlastně je. Předpokladem pro to je, že nižší počet deklarovaných kilometrů představuje rozdíl v ceně ojetého vozidla vyšší než 5000 korun. Přitom při běžném stáčení kilometrů je tato částka překročena prakticky pokaždé,“ tvrdí Aleš Vémola, vedoucí Odboru znalectví ve strojírenství, analýzy silničních nehod a oceňování motorových vozidel na Ústavu soudního inženýrství VUT v Brně.

„Stáčení tachometrů je vůbec nejrozšířenějším nešvarem. Týká se téměř poloviny nabízených ojetých vozidel!“ přidává se Martin Pajer z Cebie.

Stávající registr vozidel stavy tachometru nezaznamenává, a tudíž by si motoristé tento údaj zkontrolovat nemohli ani po jeho otevření pro veřejnost.

STK, přidejte se!

Přetáčení kilometrů by se mělo podle názoru expertů řešit komplexnějším způsobem. Ujeté kilometry by mohly být pravidelně evidovány na stanicích technické kontroly či dalších místech a on-line zaváděny do Centrálního registru vozidel, ze kterého by si kupující ojetých aut mohli nechat udělat výpis.

„Registr by musel začít zaznamenávat stavy tachometru při každé změně majitele vozidla. Dalším zdrojem by mohlo být napojení dat ze stanic STK. Prohlídky ale začínají u nového vozidla až po prvních čtyřech letech a pak následují prohlídky vždy po dvou letech. Pokud by si tedy zájemce chtěl z registru vozidel ověřit historii stavu tachometru například u šest let starého vozidla, což je nejběžnější stáří prodávaného ojetého vozidla v Česku, bude mít k dispozici jen jediný stav tachometru, což mu pro ověření historie příliš nepomůže. Je zde velká časová prodleva, během níž může být tachometr bez povšimnutí upraven,“ přemítá Martin Pajer.

Co byste měli vědět

Skutečná cena auta se odvíjí od roku výroby. Podle Cebie ho má zfalšovaný o rok až dva, ale také i o pět nebo šest let víc než 20 procent vozidel!

Rok výroby se už dvanáct let v českých technických průkazech neuvádí, byl nahrazen údajem o datu prvního uvedení vozidla do provozu. Přitom auto poté, co sjelo z výrobní linky, mohlo stát delší dobu na skladě nebo jezdit před uvedením do provozu s převozními značkami.

Zbylé nesrovnalosti jsou prosté podvody: údaje v dokladech dovezených vozidel bývají pozměněné, tachometry přetočené. Vozidla jsou takto omlazována většinou o jeden až dva roky, takže podvod není patrný na první pohled. 

Omlazená auta: rok udělá 80 000 Kč

Nejčastěji jsou auta omlazená tvrdými podvody: přeražením identifikačních znaků či přetočenými tachometry. Někdy ale stačí jakýsi podvod oklikou: záměnou roku výroby a takzvané první registrace.

V technickém průkazu se totiž neeviduje rok výroby vozidla, ale právě datum jeho registrace. A ty se mohou lišit klidně i o dva roky.

Jak to? Představte si nové auto, které stálo od prosince 2011 u prodejce. Člověk si ho koupil až za tři čtvrtě roku, na podzim 2012 a s (první) registrací počkal na leden 2013. Najednou je podle technického průkazu auto o dva roky mladší – bez podvodu. Takovou věc klidně zjistíte až za dlouhé roky, když vám při opravě nesedí nějaký náhradní díl, objednaný servisem podle roku výroby.

Třeba Cebia se běžně setkává s „upravenými“ roky výroby o jeden, dva, ale i tři a více let.

Anketa

Kupovali jste auto z druhé ruky?

Zlaté rady: jak se bránit?

Co tedy dělat, abych při koupi vozu nenaletěl? První zlatá rada zní: před koupí si auto vždy prověřte na základě výrobního čísla. Jde to přímo u jednotlivých značek nebo u specializovaných firem.

A druhá zlatá: v kupní smlouvě vždy chtějte mít uvedený rok výroby, ne jen datum první registrace.

Výrobní číslo (VIN) bývá v řadě inzerátů (ale třeba už ne kupních smluv) rovnou uvedeno v textu – vozidlo si tak můžete prověřit předem.

To, že bylo podvodně změněno, ale zjistíte až fyzicky. Číslo VIN by se totiž mělo shodovat s roky výroby jednotlivých dílů: oken, plastových výlisků či úchytů bezpečnostních pásů.

Pokud najdete nesrovnalosti a auto jste už koupili, jednoznačně uplatněte reklamaci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+131
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2013 20:44, petr

Auta v bazaru se ještľ prodávají podle zákazníka - KDYž TOTIž OčEšETE AUTO OD VýBAVY - KUPUJíCí AUTO MA ZA DOBROU CENU A NABYDE DOJMU, žE KUP BYL SUPER, NO A PAK môže řešit další problémy: tachometr, rok výroby, kamufláž dokladu, JESTLIžE PRO PRACHY V čR DOVEDEME PANčOVAT ALKOHOL, PRODAVAčKY POTRAVIN NáM MíSTO POTRAVIN PRODáVAJí JEDY A TO PROSíM I PRO BEZBRANé KOJENCE - CO KURNíK CHCETE, ABY PRO BALíK PENľZ PRO SEBE, MáJí AUTOBAZARY BýT NľJAKé VýJIMKY?

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2013 22:04, vaclav

Pane ,,o těch brz.destičkách mě chytáte za slovo,,,obvykle měním celou sadu,,,dost velkou část zivota jsem se tím živil,,, i ted v důchodu dělám totéž ale jen pro kamarády,,jinak se věnuji veteránům a umím rozhodně líp dělat auta než psát na počítači a pochybuji že by mě dostal do pasti nějaký amater !!

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

21. 11. 2012 | Jindřich Hradecký | 7 komentářů

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

Stejné auto, totožná úvěrová společnost, přesto to vaše peněženka pocítí úplně jinak. Záleží na tom, jak velkou zvolíte akontaci, na jak dlouho se zadlužíte i jaké vyberete pojištění.... celý článek

Po českých silnicích jezdí půl milionu kradených aut. Nekupte si jedno z nich!

4. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Po českých silnicích jezdí půl milionu kradených aut. Nekupte si jedno z nich!

Koupě auta bývá investicí v řádu statisíců. A pokud není zbrusu nové, je to i pořádný adrenalin! Nenechte se zmámit nablýskanou kapotou, nedejte na ujišťování obratného prodejce! Důkladně... celý článek

Rozum versus cit: jak kupovat auto, abych ho později co nejvýhodněji prodal?

28. 3. 2012 | Jindřich Hradecký | 12 komentářů

Rozum versus cit: jak kupovat auto, abych ho později co nejvýhodněji prodal?

Když si člověk kupuje auto, parametry jako motor, barvu či výbavu si vybírá často podle srdce. Není ale od věci zapojit i mozek – volbou jednotlivých prvků totiž zároveň rozhodujete... celý článek

Koupě ojetého vozu: za co (a jak dlouho) ručí prodávající

4. 1. 2012 | Jindřich Hradecký | 52 komentářů

Koupě ojetého vozu: za co (a jak dlouho) ručí prodávající

Špatně sepsané kupní smlouvy, vmanévrování do nevýhodných situací při reklamaci. Na druhou stranu stočené tachometry coby paradoxní výhoda. Záruky na ojetá auta mají svá specifika,... celý článek

Miliardové podvody s tachometry jsou v Česku beztrestné. Spadne klec?

5. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miliardové podvody s tachometry jsou v Česku beztrestné. Spadne klec?

Přetáčení tachometrů. Málokterý černý byznys má v Česku tak luxusní podmínky pro rozkvět. 42 procent vozů, které brázdí naše silnice, má zmanipulovaný údaj o najetých kilometrech. Ročně... celý článek

Partners Financial Services