Za elektřinu se letos nejmíň platí na jihu Čech a Moravy

Michaela Divišová | rubrika: Analýza | 25. 1. 2013 | 2 komentáře
Pražské, plzeňské či brněnské domácnosti platí za proud při stejné roční spotřebě jiné částky. Co způsobuje rozdíly v cenách a jak se od sebe platby za elektřinu liší?
Za elektřinu se letos nejmíň platí na jihu Čech a Moravy

Představte si, že máte před sebou na stole troje vyúčtování za elektřinu – jedno pro domácnost z Prahy, další pro odběratele z Plzně a pak řekněme z Brna. Všechny faktury jsou kalkulované na úplně stejnou roční spotřebu proudu. Přesto se výsledné částky liší. Proč, ptáte se?

Cena elektřiny: Skládačka s různorodými dílky

Konečnou cenu elektřiny ovlivňuje řada faktorů. Nejen mnohokrát zmiňovaný poplatek na obnovitelné zdroje, který je beztak pro všechny domácnosti v Česku stejný. Do výsledné ceny se promítají další složky, které jsou v rámci naší republiky rozdílné. Například platby za distribuci elektřiny nebo ceny za dodávku u některých dodavatelů.

Zdroj: TZB-info.cz

Z hlediska distribuce elektřiny je Česká republika rozdělena do tří distribučních oblastí. O přepravu proudu „po drátech“ se na každém z těchto území stará jiný distributor. V Praze to je PRE Distribuce, na jihu Čech a Moravy E.ON Distribuce a regiony zahrnující západní, severní a východní Čechy a sever Moravy má na starosti ČEZ Distribuce. 

Distribuční společnosti jsou určeny státem, proto také ceny za distribuci spadají do tzv. regulované složky ceny, kterou nemohou ovlivnit ani dodavatelé, ani odběratelé. Platby za distribuci přitom činí zhruba 32 procent z celkové ceny elektřiny.

Poplatek za distribuci se liší až o 200 korun

Podívejme se na letošní ceny za distribuci za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh) elektřiny například v nejběžnější sazbě D02d, kterou využívá většina českých domácností – na svícení a provoz elektrospotřebičů:

  • ČEZ Distribuce (například Plzeň): 1910,26 koruny
  • E.ON Distribuce (například Brno): 1739 korun
  • PRE Distribuce (například Praha): 1705,53 koruny

Ceny distribuce tedy od sebe dělí i 200 korun. Náklady na provoz jednotlivých distribučních sítí jsou totiž různě vysoké. Ovlivňuje je například rozlehlost sítě, druh elektrického vedení (kabelové vs. venkovní), hustota odběru elektřiny a ztráty v sítích.

Energetický regulační úřad (ERÚ), který poplatky za distribuci každoročně stanovuje, tedy při výpočtu distribučních tarifů zohledňuje náklady každého z distributorů a množství distribuované elektřiny, které je pro každého provozovatele sítě rovněž jiné. „Z toho pak vyplývají i individuální ceny v příslušných distribučních územích,“ říká Adriana Veselá z regulačního úřadu.

Podobně jako ceny distribuce se stanovují měsíční poplatky za jistič. Proto i zde lze najít rozdíly. Například pokud mají domácnosti se sazbou D02d nainstalovaný běžný jistič o velikosti 3×25 A, ty z Brna zaplatí měsíčně 60 korun, zatímco plzeňské a pražské 75 korun. „Tato stálá složka reprezentuje stálé náklady na provoz sítě a investice do jejího rozvoje,“ vysvětluje Veselá.

Srovnání: Platby za elektřinu v různých regionech

Pro představu se podívejme na roční platby za elektřinu v pražské, plzeňské a brněnské domácnosti. Využívá zmíněnou sazbu D02d a má jistič o hodnotě 3×25 A. Roční spotřeba činí 3 MWh (tj. 3000 kWh), přičemž proud odebírá od dominantního dodavatele ve svém regionu – tedy buďto od Pražské energetiky (PRE), od ČEZ Prodej nebo od E.ON Energie.

Kromě cen za distribuci a plateb za jistič se v naší skládačce ještě liší platby za dodávku elektřiny u ČEZ Prodej, PRE a E.ON Energie. Naši tři dominantní dodavatelé totiž mají ve svých „domácích“ regionech různou cenu za dodávku elektřiny, tedy za proud, který už domácnosti odebírají přímo ze svých zásuvek (tzv. silová elektřina, která tvoří přibližně 45 procent z konečné ceny elektřiny).

Jednotlivé složky ceny elektřiny ukazují následující tabulky, ze kterých je patrné, které částky jsou všude stejné a které ne.

REGULOVANÁ SLOŽKA – ceny nelze změnit

Pozn.: Ceny jsou uvedeny v korunách bez DPH
Vysvětlení zkratek: OZE – obnovitelné zdroje energie, KVET – kombinovaná výroba elektřiny a tepla, OTE – Operátor trhu s elektřinou

Distributor elektřiny

Cena za distribuci

(za 1 MWh)

Měsíční poplatek za jistič

 

Cena za systémové služby (za 1 MWh)

Cena na podporu elektřiny z OZE a KVET (za 1 MWh)

Cena za činnost zúčtování OTE (za 1 MWh)

Daň z elektřiny (za 1 MWh)

ČEZ Distribuce

1910,26

75

132,19

583

7,56

28,3

E.ON Distribuce

1739

60

132,19

583

7,56

28,3

PRE Distribuce

1705,53

75

132,19

583

7,56

28,3

NEREGULOVANÁ SLOŽKA – ceny si domácnost ovlivní sama (např. změnou dodavatele)

Pozn.: Ceny jsou uvedeny v korunách bez DPH

Dodavatel elektřiny

Cena za dodávku

(za 1 MWh)

Měsíční poplatek dodavateli

 

ČEZ Prodej

1427

50

E.ON Energie

1460

48

Pražská energetika

1402

79

CELKOVÁ CENA ELEKTŘINY = REGULOVANÁ + NEREGULOVANÁ SLOŽKA

Pozn.: Ceny jsou zaokrouhlené na celé koruny a zahrnují 21procentní DPH

Dodavatel elektřiny

(tarif elektřiny)

Cena za spotřebovanou MWh

Měsíční paušál

 

Konečná roční platba při spotřebě 3 MWh

 

ČEZ Prodej (Comfort D-Standard)

4947

151

16 656

E.ON Energie (Elektřina Klasik)

4780

131

15 907

Pražská energetika (Komfort Klasik 24)

4669

186

16 243

Za elektřinu tedy při stejné spotřebě zaplatí v roce 2013 nejméně brněnská domácnost, stejně jako ostatní domácnosti na jihu Moravy a Čech. O něco víc platí Pražané a nejvyšší cena vychází v Plzeňském a v dalších osmi krajích, které spadají do území ČEZ Distribuce.

Ceny silové elektřiny u dodavatelů – dva rozdílné přístupy

Platby za dodávku elektřiny (tj. silová elektřina) se mohou lišit i u některých alternativních dodavatelů. Neplatí to u všech, neboť přístup obchodníků je v zásadě dvojí – buďto mají silovou elektřinu za stejnou cenu po celé ČR, nebo jsou jejich ceny v regionu ČEZ, E.ON a PRE rozdílné.

Dodavatelé s rozdílnými cenami: Vymezujeme se proti dominantům

Oslovili jsme oba tábory. Dodavatelé s rozdílnými cenami se zpravidla shodují v tom, že se nastavením různých částek vymezují proti dominantním dodavatelům v jednotlivých částech Česka. Svým zákazníkům tak garantují úsporu vůči Pražské energetice, ČEZ Prodeji a E.ON Energii. „V ceně je tedy nutné odrazit rozdílné ceny dominantních dodavatelů. Rozdílnost ceny za distribuci elektřiny, která je složkou regulovanou státním dozorem ERÚ, zde nehraje žádnou roli,“ vysvětlila Michaela Nezhybová z Českého Energetického Centra.

Podobné stanovisko zaznělo i z Bohemia Energy, kde většina zákazníků využívá produkt Garance. V rámci tohoto tarifu jim Bohemia Energy garantuje levnější energii oproti dominantnímu dodavateli v daném regionu. „Vzhledem k tomu, že dominantní dodavatelé mají v jednotlivých regionech odlišné ceníky, musíme tak i my reagovat a ve všech regionech garantovat výhodu oproti dominantnímu dodavateli,“ doplnila Alžběta Šťastná z Bohemia Energy.

Proti velkým dodavatelům se tímto způsobem vymezuje i společnost Centropol. Podle jejího obchodního ředitele Lukáše Pokrupy tak mohou zákazníci porovnávat různě položené sazby za jednotlivé produkty a je to pro ně čitelnější.

Anketa

Nutí vás rostoucí cena elektřiny energií šetřit?

Dodavatelé se stejnými cenami zákazníky nerozlišují

Na druhou stranu dodavatelé, kteří mají všude stejné ceny, se většinou shodují v názoru, že s klienty jednají bez rozdílu a bez ohledu na to, kde bydlí. „Na straně nákladů u žádného obchodníka s elektřinou naprosto není důvod, aby ceny za silovou elektřinu byly rozdílné v distribučních oblastech. Rozdílné ceny stanovují někteří obchodníci pouze s ohledem na odlišnou cenovou úroveň u dominantních dodavatelů, kde historicky cenově vyčníval E.ON,“ uvedl Jan Palaščák ze společnosti Amper Market.

Proto podle Palaščáka není tedy důvod k tomu, proč by zákazníci v oblasti s drahým dominantním dodavatelem měli mít horší cenovou nabídku než zákazníci ve zbytku republiky. Podobný názor má i Martin Křížek ze společnosti Corasta: „Nechceme znevýhodňovat své zákazníky v některých regionech ČR jen proto, že mají od dominantního dodavatele vyšší ceny než jinde v republice,“ sdělil Křížek.

Také Ladislav Krempa z X Energie potvrzuje, že se jejich společnost snaží nabídnout každému klientovi podobnou úsporu vůči dominantnímu dodavateli v rámci konkrétního distribučního území bez ohledu na to, kde tento zákazník žije.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Levnější elektřina? O deset procent by to šlo hned!

23. 1. 2013 | Jan Müller | 15 komentářů

Malé peníze: Levnější elektřina? O deset procent by to šlo hned!

Náš čtenář uvažuje o investici do akcií ČEZu, podnik se mu ale zdá zadlužený. Jan Müller rozebere strukturu dluhů energetické společnosti, podívá se na její činnosti – a z analýzy mu... celý článek

Novinka na trhu s elektřinou: nové sazby pro elektromobilisty

8. 1. 2013 | Michaela Divišová | 1 komentář

Novinka na trhu s elektřinou: nové sazby pro elektromobilisty

K 1. červenci 2013 bude zavedena nová distribuční sazba elektřiny D27d.

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

3. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý... celý článek

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

19. 12. 2012 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Stejně jako elektřina i plyn v příštím roce zdraží. Ceny plynu se domácnostem zvednou řádově o stokoruny až tisícikoruny. Přinášíme vám výpočty a srovnání nových cen u dominantních... celý článek

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

11. 12. 2012 | Michaela Divišová | 15 komentářů

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Elektřina bude příští rok zase dražší. Kolik za ni české domácnosti opravdu zaplatí? Podívejte se na výpočty pro reálné domácnosti a na žebříčky cen dodavatelů.

Partners Financial Services