Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

Vysoký věk, vážná nemoc nebo úraz, který znemožní zvládat dříve samozřejmé činnosti. Právě pro takové případy je tu příspěvek na péči. Kdo má na příspěvek na péči nárok, jaká jsou pravidla a kde o něj žádat? Poradíme.
Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

Pokud se při zvládání každodenních úkonů neobejdete bez pomoci – ať už vlastní rodiny, nebo profesionálů –, můžete si zažádat o příspěvek na péči.

Nárok na tento příspěvek mají lidé, kteří se z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu neobejdou bez pomoci při zvládání deseti základních životních potřeb, které vymezuje zákon o sociálních službách. Pomoc jim přitom může poskytnout rodina, asistent sociální péče nebo registrovaný poskytovatel sociální služeb.

Základní životní potřeby

Úředníci v rámci sociálního šetření posoudí, kolik z deseti základních životních potřeb nezvládnete bez pomoci. Konkrétně se posuzuje, jak osoba, která o příspěvek na péči žádá, obstojí v těchto „disciplínách“:

  • Mobilita – jestli zvládá vstávání a usedání, stoj, změny polohy, chůzi krok za krokem v dosahu alespoň 200 metrů.
  • Orientace – jestli ví, jaký je den, poznává blízké a orientuje se v obvyklém prostředí a situacích.
  • Komunikace – jestli je schopná dorozumět se mluvenou srozumitelnou řečí, rozumí všeobecně používaným zvukovým signálům a obrazovým symbolům.
  • Stravování – jestli si sama naporcuje a naservíruje hotové jídlo a bez pomoci se nají a napije.
  • Oblékání a obouvání – jestli je schopná vybrat si oblečení, obléknout se a obout a naopak také svléct a zout.
  • Tělesná hygiena – jestli se zvládá sama umýt, osušit, vyčistit si zuby, oholit se a učesat.
  • Výkon fyziologické potřeby – jestli samostatně a včas použije WC, vyprázdní se a provede očistu.
  • Péče o zdraví – jestli zvládne dodržovat stanovený léčebný režim a používat potřebné léky a pomůcky.
  • Osobní aktivity – jestli vstupuje do vztahu s jinými osobami, sama si stanoví a dodržuje denní režim, vykonává aktivity obvyklé věku a prostředí.
  • Péče o domácnost – jestli samostatně nakládá s vlastním penězi, obstará si běžný nákup, uvaří teplé jídlo a vykonává běžné domácí práce. (Neposuzuje se u lidí pod osmnáct roků.)

Zároveň platí, že nárok na příspěvek mají osoby starší jednoho roku, přičemž jejich špatný zdravotní stav trvá alespoň rok nebo se během jednoho roku nepředpokládá jeho zlepšení.

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Kde žádat

O příspěvek na péči můžete žádat na úřadu práce – tiskopis žádosti o příspěvek na péči najdete v naší galerii formulářů. Za nezletilé děti podávají žádost rodiče, respektive zákonní zástupci. Na zákonném zástupci je její podání i u lidí nesvéprávných. Jakmile žádost podáte, rozběhne se úřední kolečko.

V první řadě byste se měli připravit na návštěvu z úřadu práce, která u vás doma provede sociální šetření – posoudí, kolik ze zmíněných deseti životních potřeb nejste schopní sami zvládat. Bez sociálního šetření to nepůjde, pokud chcete příspěvek na péči pobírat, máte povinnost se mu podrobit.

Výsledky sociálního šetření předají úředníci posudkovému lékaři České správy sociálního zabezpečení. Ten si vedle toho vyžádá vaši zdravotní dokumentaci a rozhodne o stupni závislosti, na kterém záleží výše příspěvku. Konečné rozhodnutí, tedy jestli příspěvek na péči dostanete, vydá úřad práce. Na rozhodnutí si ve většině případů budete muset chvíli počkat, někdy i pár měsíců. Pokud ale úřady rozhodnou kladně, vyplatí vám příspěvek na péči zpětně od doby, kdy jste žádost podali.

Výše příspěvku na péči

Konkrétní výše příspěvku na péči se, kromě věku – pro osoby mladší 18 let je příspěvek vyšší –, řídí také přiznaným stupněm závislosti.

 

Osoby mladší 18 let

Osoby starší 18 let

Stupeň závislosti

Nezvládnuté životní potřeby

Měsíční výše příspěvku

Nezvládnuté životní potřeby

Měsíční výše příspěvku

I. (lehká závislost)

3

3000 Kč

3 nebo 4

800 Kč

II. (středně těžká závislost)

4 nebo 5

6000 Kč

5 nebo 6

4000 Kč

III. (těžká závislost)

6 nebo 7

9000 Kč

7 nebo 8

8000 Kč

IV. (úplná závislost)

8 nebo 9

12 000 Kč

9 nebo 10

12 000 Kč

Vláda nově schválila zvýšení příspěvku na péči o deset procent. Od 1. srpna 2016 by tak měly částky pro jednotlivé stupně vzrůst následovně: pro osoby mladší 18 let na 3300 Kč, 6600 Kč, 9900 Kč a 13 200 Kč; pro osoby starší 18 let na 880 Kč, 4400 Kč, 8800 Kč, 13 200 Kč. Novela zákona o sociálních službách nyní čeká na třetí čtení v Poslanecké sněmovně, poté ji ještě musí schválit Senát.

Příspěvek na péči vyplácí úřad práce každý kalendářní měsíc, za který příspěvek náleží. Zjednodušeně řečeno za každý měsíc, kdy se o vás stará rodina nebo profesionální pečovatelé. Pokud ale musíte strávit nějaký čas v nemocnici a hospitalizace trvá od prvního do posledního dne v měsíci, příspěvek na péči nedostanete. Stačí ale jeden den z měsíce strávený doma a úřad práce příspěvek na péči vyplatí.

Zároveň máte povinnosti úřadu práce hlásit každou změnu, v praxi třeba právě pobyt v nemocnici, která můžete čerpání příspěvku na péči ovlivnit a to do osmi dnů ode dne, kdy taková skutečnost nastala.

Počítejte s námi

Výpočet životního minima

Spočítejte si životní minimum pro svou rodinu.

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Na vyšší příspěvek pak můžou dosáhnout nezaopatřené děti mladší 18 let. Pokud je jejich příjem a příjem společně posuzovaných osob, typicky tedy příjem dané domácnosti, nižší než dvojnásobek částky životního minima, vyplatí stát navíc každý měsíc 2000 korun. O zvýšení můžete požádat na úřadu práce, nezapomeňte ale na patřičný formulář – Žádost o zvýšení příspěvku, který najdete v naší galerii formulářů.

Krom toho můžou o dva tisíce navíc požádat také rodiče, kteří pečují o nezaopatřené dítě ve věku čtyř až sedmi let, závislé na péči ve třetím nebo čtvrtém stupni. Není přitom nutné splnit podmínku nízkých příjmů.

Na co můžete příspěvek na péči využít

Příspěvek na péči nenáleží pečujícím, ale osobě, která péči potřebuje. Z něj si pak platí například pečovatelskou služby nebo „služby“ blízké osoby. Úřad práce má nicméně právo vyžádat si doklady o tom, za co jste příspěvek na péči utratili.

Pokud se zdravotní stav člověka, který příspěvek na péči pobírá, zhorší, může požádat o zvýšení příspěvku. Stačí podat na úřad práceNávrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči, který spolu s dalšími formuláři najdete v boxu. Úřad provede další šetření u vás doma a výsledek předá sociálce, která vypracuje nový posudek.

Co to stojí

Kolk ročně dáme na příspěvky na péči

Příspěvek na péči nahradil v roce 2007 zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek na péči o osobu blízkou. V tabulce vidíte roční výdaje a také průměrný počet příjemců této dávky.

Rok

Celkem vyplaceno korun

Měsíčně průměrně vyplaceno dávek

2015

21 166 600 000

337 800

2014

20 402 000 000

331 800

2013

19 544 600 000

321 300

2012

18 391 100 000

312 600

2011

18 100 000 000

304 842

2010

19 600 000 000

310 000

2009

18 700 000 000

296 131

2008

18 253 000 000

289 565

2007

14 608 000 000

255 771

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+224
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2016 15:49, katka

Paní XENIE, že vás HANBA NEFACKUJE?? nepobírám ani důchod (a i když pracuji, mám v 35 letech slušný příjem a do důchod. systému přispívám každý měsíc slušné částky, a přitom je otázka, zda nějaký důchod jednou dostanu a obecně moje ale i mladší generace), NAŠTĚSTÍ ale nepatřím ani do kategorie závislých osob na péči druhých a nepobírám ani žádné příspěvky na péči (ale člověk nikdy neví, co se může stát), a proto bych si - už jen z pokory - nikdy ve svých 35 letech NEDOVOLILA říct, že postižení žijí z mé práce!! a pokud např. nevidomému člověku nebo lidem se svalovou dystrofií, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých, závidíte, že pobírají o pár stovek nebo nějakou tisícovku víc než vy, tak se ZA VÁS A LIDI JAKO VY HLUBOCE STYDÍM!! Modlete se, až budete potřebovat pomoc druhé osoby, aby vám nezůstaly v ruce jen ty záviděné tisícovky, ale v blízkosti nikdo, kdo by vám za ně podal pomocnou ruku!!

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2016 8:38, xenie

Hodně se toho zneužívá. Zvlášť u 1.stupně. Vidím to kolem sebe.
Ačkoliv jsem hodně pracovala a mám slušný důchod, stejně beru méně, než moji známí. Samé příplatky, vdovské důchody, příspěvky na péči a pořád mají lidé málo. Vím, že tímto si body zde nevysloužím, ale být nemocen nebo postižený není žádné zásluha. A tito lidé, ač žijí z práce jiných, tak mají pořád na vše NÁROK. Stačí mi, když vidím p. Krásu. A socaní rozdávaj a rozdávaj...

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Končím v práci kvůli péči o blízkého. Mám platit zdravotní a sociální pojištění?

2. 5. 2016 | Monika Veselíková | 23 komentářů

Končím v práci kvůli péči o blízkého. Mám platit zdravotní a sociální pojištění?

Dítě nebo vážně nemocný partner. Rodiče, kteří se o sebe nezvládají starat. Stát pomůže prostřednictvím příspěvku na péči, ze kterého má nemocný pokrýt náklady na pečovatele. Tím může... celý článek

Přehled dávek pro zdravotně postižené: Na co máte nárok a kde žádat?

19. 4. 2016 | Monika Veselíková | 19 komentářů

Přehled dávek pro zdravotně postižené: Na co máte nárok a kde žádat?

Speciálně upravené auto nebo schodišťová plošina, finančně nákladné pomůcky, které můžou řadě handicapovaných zjednodušit každodenní život. Kde nestačí vlastní rozpočet, pomůže stát.... celý článek

Výpočet invalidního důchodu v roce 2016: Kalkulačka a přehled pravidel

16. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Výpočet invalidního důchodu v roce 2016: Kalkulačka a přehled pravidel

Invalidní důchod slouží k zabezpečení lidí, kterým nemoc nebo následky úrazu nedovolují plnohodnotně pracovat, v horším případě pracovat vůbec. Výši invalidních důchodů v roce 2016... celý článek

Čtyři dobré rady pro žadatele o příspěvek na péči (a jejich pečující)

5. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Čtyři dobré rady pro žadatele o příspěvek na péči (a jejich pečující)

Pečujete o babičku nebo dědečka, který už se sám nepostará? Ať potřebuje pouze částečnou pomoc nebo celodenní péči, najmete profesionála nebo všechno zastanete sami, můžete požádat... celý článek

Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplatí. Kolik vám dá stát?

10. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplatí. Kolik vám dá stát?

Vedle toho, že můžou lidé s handicapem zastat spoustu užitečné práce, by mohl rozhodování zaměstnavatelů ovlivnit ještě jeden zásadní argument: zaměstnat zdravotně postiženého se jednoduše... celý článek

Partners Financial Services