Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

Neplatíte výživné? Zaplatí se z rozpočtu. A na vás nastoupí vymahači. I když asi zisky z vymáhání budou nulové, a náklady na zálohové výživné tři čtvrtě miliardy, je to přesně to místo, kde se má stát angažovat a třeba i pustit chlup, když nic jiného udělat neumí.
Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

Loni dali Michaele Marksové a jejímu návrhu na zavedení takzvaného zálohového (nebo zálohovaného – používají se oba přívlastky) výživného košem. Uplynul rok a paní ministryně se chystá předložit vládě věcný záměr zákona o zálohovém výživném. Zřejmě nijak výrazně odlišný.

V zásadě jde stále o to, že pokud dítě strádá kvůli tomu, že na něj rodič neposílá výživné, stát by mu vyplatil jakousi zálohu na výživné – a sám by pak alimenty z neplatiče zkoušel vymoci.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Ponořte se do úsměvných příběhů Jiřího Traxlera!

Jiří Traxler: Hra na krvavé koleno
Skorohorory a halabalady

Budete se opravdu bát,… abyste udrželi kamennou tvář!

Jiří Traxler: Někdo to s holkama umí
Povídky z časů balení a kotrmelců pozadu

Prožijte krásné chvíle dospívání s humorem!

Jen to zasyčí

Pro dotažení a přijetí návrhu jsou minimálně dva silné argumenty – vláda se například v programovém prohlášení zavázala takový instrument vytvořit (i když by na to některé koaliční partaje zřejmě radši zapomněly) a, především je tu prostě dost dětí, které vinou rodiče, který jim upírá výživné, zažívají autentickou chudobu.

A návrh – jak se na ministerstvo sociálních věcí sluší – míří jen na chudé rodiny. Zálohové výživné v maximální výši 2500 korun může dostat jen dítě, jehož rodinné torzo nemá příjmy větší než 2,7násobek životního minima. Pro „rodinu“ o jednom rodiči a jednom předškolákovi je životní minimum 4880 korun. Hranice čistého příjmu, pod kterou by tedy bylo možné o peníze zažádat. Je 13 176 korun. Schválně si z toho odečtěte náklady na bydlení a každodenní provoz – moc na vyskakování nezbude. Dva a půl tisíce navíc by v takovém rozpočtu zasyčelo jak kapka na rozpálené plotně.

Mimochodem – pokud se vám částka dva a půl tisíce zdá nepříliš vysoká, vězte, že není vycucaná z prstu. Tak vysoké se u nás v průměru platí alimenty. Dlužno ještě podotknout, že je to maximální možná výše, se kterou ministryně Marksová počítá, přiznávat se může i suma nižší.

Háčků má celá ta věc řadu.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu zase jednou platit za odpady podle toho, kolik toho člověk vyhodí. 

Upozorňovali jsme na to, že přesnější by bylo říkat, že člověk zaplatí podle toho, kolik toho vyhodí do popelnice. Protože za to, že vyhodíte pytel odpadků do lesa, se platí jen ve výjimečném případě, když vás při tom chytí. Knížku  za nejlepší komentář bychom rádi poslali Ivanovi. Ale diskuzi doporučujemek pročtení celou, jsou v ní dobré argumenty a zejména zkušenosti lidí, kteří mají co do činění s řízením obcí, které jsou za odpadové hospodaření odpovědné.

Výchova k nezodpovědnosti, čisté náklady a žádné zisky

Když vymáhání vezme do svých rukou stát, přesněji Úřad práce (kdože? Úřad práce?!), znamená to, že přebírá nejen pohledávku za dlužníkem, ale i zodpovědnost. Což samozřejmě vede k tomu, že lidé jsou míň a míň odpovědní sami za sebe. On už to někdo… Markéta Adamová, kritička zálohového výživného z TOP 09 správně podotýká, že jen zhruba čtvrtina těch, kteří by mohli a v zájmu dítěte měli žalovat druhého rodiče kvůli neplacení výživného, věc opravdu k soudu žene.

Jenže – ono je to vcelku pochopitelné: obyčejný člověk má ze soudu strach, navíc jde o soud s bývalým partnerem, tedy asi dvojnásob nepříjemnou věc, připočtěte pověstnou rychlost rozsuzování – a to všechno jen k tomu, aby vám pak exekutor řekl, že není kde brát, protože ten váš ex je sice moula, ale aby neměl oficiálně žádný příjem a majetek, to si ohlídat umí. Ať už to znamená, že vydělává načerno, nebo že pro jistotu nevydělává nic.

Nabízí se sice celá řada víc či míň specializovaných firem, které tvrdí, že alimenty vybojují, jenže i ty v první řadě a s plnou vervou půjdou po případech, které jim dokážou přinést procenta z vymoženého.

Další věc je, že to bude stát peníze. Když se odhadovaly roční náklady, byly vyčísleny na sedm set milionů ročně. V tom nejhorším případě, že stát nic dlužníků nevytluče. Připusťme, že to je velmi pravděpodobná varianta. Kde se něco vytlouct dá, tam se člověk soudí nebo – vše vyřeší trh – s vytloukáním pomůže specialista. Takže na stát zbudou ty případy, ve kterých se nic nevymůže. A pokud přece jenom z někoho něco málo, hned se to málo bezpečně utopí v nákladech na vymáhání z těch ostatních. Jde tedy prakticky o novou sociální dávku, nulové příjmy, jen výdaje. To návrhu vyčítá opozice. A nakonec vzdor dohodám i koalice, konkrétně ANO.

Jenže kdo už jiný má sociální dávku dostat, když ne dítě, které žije samo s mámou? (Oba páni otcové samoživitelé jistě prominou.) Že si měla dát pozor, s kým si dítě pořizuje? Tak asi ano, co já vím. Ale výživné je odjakživa určené dítěti, ne mámě nebo tátovi, které si nevybralo. Ministryně Marksová krčí rameny – snad to budu parafrázovat dobře – my to na našem ministerstvu jinak než jako sociální dávku neumíme, už jsme holt takové ministerstvo. Neodstraňujeme příčinu, ale následky – dobrá, budeme rádi, když někdo půjde po té příčině.  Než to bude, pomůžeme zmírnit to nejhorší…

Co si o tom myslíte vy? Platit chudým maminám výživné za tatíky syčáky? Bude umět stát alimenty vymáhat? Co na neplatiče vyzkoušet, aby platili? Napište nám do diskuze, pro jednoho z vás máme v redakci knížku z nakladatelství Grada.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 8. 2021 12:34 | Dája

Dobrý den,bývalý neplatí 3 a půl roku,od května je na svobodě a od té doby opět žádné výživné+dluh.Prace zřejmě opět na černo...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2017 11:32 | jaroslav

At to zaplatí stát,ale at ty nelatiče zavře ale musí to v base odmakat,pak ho pustit na svobodu.To mělo dávno fungovat dělají si blázny že nemá nic bylí na obci,tohle je třeba odborat a ono by to přestalo tohle podporuje stát.Ten náš neplatí16let a takle se přesně chová stát ho doslova chrání to je opravdu bordel ve státě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2016 9:13 | barin

Soudy neřeší jestli se opravdu výživné dostane k dítěti..platiče výživného,pokud platí vše poctivě z něj zanedlouho udělá žebráka nebo invalidu.nikdo neřeší jeho další rodinu a děti..stát pomáhá přispívat jen na děti těch lidí,co něj nic neudělaly..a ještě studenti se o výživné soudí s rodiči plátci..výživné by měl platit stát,když přece potřebuje mladé schopné lidi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2016 10:37 | josef

je potreba postihovat praci na cerno, to je cele.
Ta priziva a vezeni za ni, je to totalni nesmysl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2016 0:33 | xenie

Jasně, že je to v pořádku. Stát tady kdekoho podporuje. Tak proč ne děti,které mnohdy nemají ani na jídlo.To bych se dalo říct, že invalidní důchod nenáleží tomu,kdo si tělesné poškození sám zavinil. Např. nezodpovědným skokem do mělké vody.
Invalidní důchody se tady rozdávaj,jak na běžícím pásu.Např. na psychické poruchy,mnohdy úspěšné fingované. A to je v pořádku? A to nemluvím o vdovských a vdoveckých důchodech.Jak já, která jsem vychovala sama 2 děti k tomu příjdu, že na tyto musím ze svých daní přispívat a sama jej brát nikdy nebudu.
Když vidím všechny ty srderyvné příběhy nemocných děti,aby se jimpřispívalo. Určitě na tom nejsou tak špatně,jakojsem byla já s dětmi,nikoho jsem neoběžovala,abymi přispěl, schovávalajsem před nimijídlo,aby nesnedly vše naráz, pak užbych pro ně nic neměla, bez pračky,taky jsme to přežili. Dnes jsme já i moje děti s rodinama ve střední příjmové třídě. Ono nestačí jen fňukat,taky se proto musí něco udělat.Dneska slovo SKROMNOST úplně vymizelo.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2016 21:08 | HELENA

Zanedbání povinné výživy je trestný čin,pokud neplatí soudem stanovené výživné tak by měl být ve vězení,možná si to pak rozmyslí a platit bude.Hlavně by měl fungovat zákon jako dřív ,nepracuješ jdeš do vězení za příživu,kdyby ti co mají platit legálně pracovali bylo by jim co strhávat z platu na dítě.Spousta vykuků pracuje jen na černo a nikdo na ně nemůže.Majetek mají napsaný na příbuzného takže ani exekutor nic nezmůže.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 17:56 | JAN

Proč okolní státy to mají s výživném lepší než mi třeba v Německu proč to neudělat také v Čechách chudáci rodiče kteří se starají jsem jeden z nich mám v péči dva syny a bejvala už neplatí 8 let a nic se ji nestane byt to Já tak už jsem ve vězení hrůza tady v Čechách vše nahrává kriplum strašne zákony úplný bezmoc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 14:17 | Marcela

Připadá mi to všechno jako jeden velký nesmysl a utrácení peněz daňových poplatníků na další nepoctivce!!!! To už rovnou může stát platit dluhy za nemakačenka, kteří jen sedí doma a čekají na dávky. Poctivý člověk v tomto statě nemůže nic. Jen tiše přihlíží jak politici chodí s nesmyslnými nápady jak utratit finance, ale tam kde jich je potřeba, se stále nedostává!!!! Již mnoho let jsou snad zákony jak na takového dlužníka výživného. Je to chyba především státních orgánů, které neumí nebo nechtějí toto uplatnit. Jak může pracovat na černo?! Co kontroly z ÚP nebo sociálních odborů?! O policii nemluvě. Kdyby vše fungovalo jak má, nemuselo by se vymýšlet spoustu zbytečností, které stejně nikam nepovedou. Je to stejné jako nekonečné pumpování peněz na přizpůsobování "nepřizpůsobivých", které ročně stojí mnoho miliard. Kdepak ty končí?! Máme v ČR vysokou rozvodovost a tím přibývá matek či otců samoživitelů. Stát nepodporuje mladé rodiny. Spíše podporuje porodnost nepřizpůsobivých a ty od narozeni po důchod dotuje státními penězi ostatních pracujících občanů. Věřím tomu, že se najde nějaký fígl, ktery nakonec dopadne tak, že se bude tato další sociální dávka zneužívat!!!!! Jistě každy ví jak to dopadlo s příspěvkem na bydlení či doplatkem?! Proč politici nedají jednu dávku a tu ještě podmínit prací?! Ostatní zrušit a tím se uleví i administraci. Místo toho mohou pracovnice kontrolovat domácnosti neohlášeně, zda je v papírech skutečnost nebo lež!!!!! To by se hodně divily kolik lidi bere zbytečně sociální dávky a Babiš by se jistě zaradoval jak mu přibývají mldy. na ušetřených davkach!!! K čemu zavírat do vězení chlapy pro neplacení výživného?! Dát mu na nohu monitor a povinně pracovat. Nechat jen životní minimum. Na závěr jen, udělat někomu dítě / děti nebo obráceně, nechat si udělat děti, umí každy blbec. Starat se o ně je však povinnost obou "rodičů"!!!!!! Takže nějaké placení dluhů za ostatní neplatiče nebo flákače či nezodpovědné osoby, v žádném případě!!!!!!! Když má MPSV finance na toto, proč nezvýší důchodcům místo 45,- na základní výměře důchodu rovnou důchod měsíčně o několik stovek? Babiš se v TV chlubil, že na to máme finance, tak kdepak leží?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 12:42 | Leny

Nic takového,jako zabírání ŘP se neosvědčí u těch ,co nemají auto,jsou na dávkách a pracují pouze tzv. načerno. Chce to pro tyto fluktuanty nařídit obecně prospěšné práce a výdělek by šel právě k matkám dětí. Jinak nebudou mít nárok na dávky. Mluvím o těch,co nepracují. Ti,co pracují,těm se to strhává z platu. Jsem jednou maminku z těch,co ji dluží přes sto tisíc a nikdy se nic neřešilo pořádně. Pouze mi chodily od policie dopisy,že dotyčný nepracuje a tím to bylo vyřešeno. A to má určeno výživné pouhých 600 KČ,že by stejně nikdy víc nebyl schopen platit. Ale mně už se nikdo neptal,zda budu moci uživit své děti. Nebrecim,pracuji jako ďas,za 20 let jsem byla 2 měsíce na úřadu práce,jinak pracuji pořád,neexistuje nemocenská,dovolená,výlety.... Ale žijeme a nestrádáme hlady.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 12:37 | Leny

Nic takového,jako zabírání ŘP se neosvědčí u těch ,co nemají auto,jsou na dávkách a pracují pouze tzv. načerno. Chce to pro tyto fluktuanty nařídit obecně prospěšné práce a výdělek by šel právě k matkám dětí. Jinak nebudou mít nárok na dávky. Mluvím o těch,co nepracují. Ti,co pracují,těm se to strhává z platu. Jsem jednou maminku z těch,co ji dluží přes sto tisíc a nikdy se nic neřešilo pořádně. Pouze mi chodily od policie dopisy,že dotyčný nepracuje a tím to bylo vyřešeno. A to má určeno výživné pouhých 600 KČ,že by stejně nikdy víc nebyl schopen platit. Ale mně už se nikdo neptal,zda budu moci uživit své děti. Nebrecim,pracuji jako ďas,za 20 let jsem byla 2 měsíce na úřadu práce,jinak pracuji pořád,neexistuje nemocenská,dovolená,výlety.... Ale žijeme a nestrádáme hlady.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 12:05 | Miroslava Klimová

Chtěla bych upozornit na to, že tam, kde se berou státní dávky a posuzuje se u nich příjem, už dávno stát za neplatiče výživné platí. Tam, kde by měl být příjem vyšší o částku výživného a není, je vyšší dávka. U dávek v hmotné nouzi to tak je a u příspěvku na bydlení také. Ti, kteří jsou na dávkách např. hmotné nouze, mají povinnost podat trestní oznámení. Že to následně soud neřeší už dál (žádné postihy pro neplatiče, nic..),tak to už je na pováženou. Dohled by měl být z moci úřední. Když se podívám z okna, práce je všude dost, stát by se měl zaměřit na veřejně prospěšné práce a neplatiče přinutit pracovat a výživné platit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 12:00 | Jerry001

presne tak. Znam nemalo mamin co si dite prosvojily, otci ho nechteji davat ani jednou za cas na vikend a jenom chteji posilat penize. Kamarad takto prestal platit umyslne az pote co mu jeho ex neustale vymyslela pohadky proc zrovna tenhle a dalsi vikend nemuze prijet pro deti
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2016 10:24 | Hunter

V podstatě mi nevadí další sociální dávka (protože to nic jiného není).
Nevadí mi ani tak, že ročně odcucá další stamiliony z rozpočtu MPSV - to starobní důchody "prožerou" za několik hodin.

To co je opravdu špatné je, že je to další z kroků "protirodinné politiky" státu.

Všude na světě, kde se zvýšili sociální dávky rodičům to vedlo k dalšímu rozkladu rodin.
ČR není výjimka, i když si o sobě rádi myslíme, že jsme úplně jiní, chytřejší, celkově lepší než ostatní a vlastně pupek světa.

Nejsme. Slib další dávky. Víc rozpadlých rodin. Víc samoživitelů. Víc dávek.
Stejně jako všude jinde na světě.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 9:01 | Gabriel Pleska

No tak jsem si dovolil napsat komentář. To je takový žánr, kde se žádá vlastní názor, nikoli objektivní (nebo o objektivitu se snažící) zpravodajství. Dokážete se s existencí takových žurnalistických žánrů srovnat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2016 8:59 | xXx

Pane Plisko, už jen prohlášení "je to přesně to místo, kde se má stát angažovat" znamená, že o věci nedokážete informovat nezaujatě a čtenáři vnucujete své stanovisko jako jediné správné (i když správné není). Stát by tu rozhodně neměl být od toho, aby řešil, že se dva lidi nedokáží domluvit a že nedokáží zabezpečit své dítě, rozhodně ne každý jej tu v takové roli chce mít a rozhodně ne každý chce něco takového z daní financovat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 36 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

16. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

Rozvod. Zážitek, který by si člověk nejradši odpustil. Přináší emocionální, a mnohdy i finanční nápor. Jestli se u vás právě k manželskému rozkolu schyluje, oceníte našeho průvodce.... celý článek

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

13. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

Děti z neúplných rodin nemůžou být bity na tom, že na ně táta mámě nebo máma tátovi neplatí alimenty. To je argument ministryně práce pro zavedení zálohového výživného. Za neplatiče... celý článek

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

12. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

Každé druhé manželství v Česku končí krachem. Pro spoustu dětí to znamená život v neúplné rodině. A pro spoustu rodičů boj o výživné. S jak vysokými alimenty na dítě můžete počítat?... celý článek

Partners Financial Services