Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplatí. Kolik vám dá stát?

Vedle toho, že můžou lidé s handicapem zastat spoustu užitečné práce, by mohl rozhodování zaměstnavatelů ovlivnit ještě jeden zásadní argument: zaměstnat zdravotně postiženého se jednoduše vyplatí. Přečtěte si, kolik vám stát přispěje. A stáhněte si formuláře žádostí o příspěvky přímo na Peníze.cz.
Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplatí. Kolik vám dá stát?

V České republice žije zhruba milion lidí se zdravotním postižením. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku jich hledalo práci přes šedesát tři tisíc. V podpoře zaměstnávání lidí se zdravotním postižením hraje důležitou roli stát. Například prostřednictvím příspěvků, které poskytuje Úřad práce na vytvoření chráněného pracovního místa a na úhradu nákladů spojených s jeho provozem. „I když už naše společnost udělala ve srovnání s dobou minulou jisté pokroky, někteří zaměstnavatelé si bohužel stále myslí, že lidé se zdravotním postižením nepotřebují a nedokážou pracovat. Že by byli pro firmu přítěží. Přitom často stačí jen vhodně upravit pracovní prostředí, zařazení nebo pracovní dobu a mohou tak získat spolehlivého zaměstnance, jehož pracovní výkon bude srovnatelný s tím, jaký odvádí jeho ‚zdravý‘ kolega,“ upozorňuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Na dalších řádcích budeme často skloňovat pojem osoba se zdravotním postižením (OZP). Osobou se zdravotním postižením (OZP) se rozumí člověk, který byl orgánem sociálního zabezpečení uznán jako invalidní v prvním, druhém nebo třetím stupni.

Práce na Peníze.cz

Nabídka míst z úřadů práce na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

Jak vytvořit chráněné místo a kolik na jeho zřízení dostanete

Takzvané chráněné pracovní místo může na svém pracovišti vytvořit každý zaměstnavatel. Podstatou takového pracovního místa je jednoduše to, že v něm je zaměstnána osoba se zdravotním postižením (OZP) a že je tomu místo přiměřeně uzpůsobeno. Na jeho zřízení vám stát přispěje. Podmínkou je, že budete na chráněném místě zaměstnávat zdravotně postiženého alespoň tři roky – nemusí se ovšem jednat po celou dobu o stejnou osobu.

O příspěvek na vytvoření takového pracovního místa se žádá písemně (na předepsaném formuláři; můžete si ho stáhnout v boxu). Žádost podejte na příslušném úřadu práce. Měli byste to ovšem rozhodně udělat ještě před tím, než zdravotně postiženého přijmete. Jinak se totiž může stát, že úřad práce vaši žádost zamítne s tím, že pracovní prostředí patrně nebylo třeba nijak zvlášť upravovat.

Příspěvek je určen na pořízení potřebného zařízení a vybavení. Jeho výše může dosahovat maximálně osminásobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku (nyní 24 622 Kč) – tedy celkem 196 976 korun. V případě zaměstnání osoby s těžším zdravotním postižením pak dokonce dvanáctinásobku téhož, tedy dohromady 295 464 korun. Pokud vytvoříte deset a více chráněných pracovních míst, můžete dostat příspěvek až ve výši desetinásobku uvedené průměrné mzdy – čili 246 220 korun na jedno pracovní místo, respektive čtrnáctinásobek (344 708 korun) v případě zaměstnání osoby s těžším zdravotním postižením.

Ve většině případů je samozřejmě poskytnutý příspěvek podstatně nižší – odvíjí se od typu pracovní činnosti a od toho, v jakém rozsahu je třeba pracovní prostředí handicapovanému člověku přizpůsobovat, což přirozeně budete muset úřadu práce vysvětlit a doložit.

„Při rozhodování o přiznání příspěvků bere Úřad práce v potaz celkovou situaci na trhu práce v daném regionu. K 31. 3. 2014 podpořil touto cestou celkem 1342 chráněných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Nejčastěji se jednalo o místa v administrativě, pozice určené řemeslníkům, osobní a úklidové služby nebo ostrahu objektů. Na dalších 99 chráněných pracovních míst poskytl příspěvek na provoz. Celková částka, kterou Úřad práce České republiky vyplatil od ledna do března 2014 v rámci této agendy, dosáhla 7 830 650 korun,“ uvádí mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Další peníze od státu: příspěvek na provozní náklady

Úřad práce může chráněné pracovní místo finančně podporovat i dál – prostřednictvím příspěvku na částečnou úhradu provozních nákladů. Žádost je ovšem možné podávat nejdříve po uplynutí dvanácti měsíců ode dne, kdy takové místo vzniklo a bylo obsazeno. „Roční výše příspěvku činí nejvýše 48 tisíc korun. Od ledna do března 2014 přispěl Úřad práce ČR zaměstnavatelům touto cestou částkou ve výši 2 157 298 Kč,“ doplňuje mluvčí Kateřina Beránková.

Dostat můžete i příspěvek na mzdy

Pokud zdravotně postižení ve vašem podniku obsadí víc než polovičku pracovních míst, můžete dosáhnout i na další peníze od státu – jedná se o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Stát vám vyplatí až 75 procent skutečně vynaložených nákladů na mzdy pracovníků se zdravotním postižením. „Maximálně může zaměstnavatel na každého takového zaměstnance dostat osm tisíc měsíčně. Pokud bude chráněné pracovní místo obsazeno nejméně po dobu dvanáct měsíců, může si požádat o další dva tisíce na částečné krytí provozních nákladů. Celkem tak může získat na jednoho zaměstnance se zdravotním postižením až deset tisíc měsíčně,“ vysvětluje Kateřina Beránková z Úřadu práce s tím, že když zaměstnavatel splní veškeré zákonem stanovené podmínky, je tento příspěvek nárokový.

Příspěvek na mzdy se poskytuje čtvrtletně, zpětně na základě písemné žádosti (formulář si můžete stáhnout v boxu). Příslušné krajské pobočce Úřadu práce ji musíte doručit vždy nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po uplynutí daného kalendářního čtvrtletí.

Za první tři měsíce letošního roku podle Kateřiny Beránkové stát takto vyplatil zaměstnavatelům 961 912 453 korun.

Výhodou je i sleva na dani

Další citelnou výhodou pro zaměstnavatele, kteří do svého týmu přiberou člověka se zdravotním handicapem, je možnost uplatnit zvláštní slevu na dani z příjmů. „Za každého pracovníka s 1. nebo 2. stupněm invalidity činí sleva na dani 18 tisíc korun, v případě zaměstnance ve 3. stupni invalidity pak 60 tisíc ročně,“ říká mluvčí Úřadu práce.

Kdo musí zaměstnávat zdravotně postižené povinně

Povinně musí zaměstnávat osoby se zdravotním postižením každý zaměstnavatel, který má v pracovním poměru víc než dvacet pět zaměstnanců. Podíl handicapovaných pak musí tvořit alespoň čtyři procenta. Tuto zákonnou povinnost je však možné splnit několika způsoby:

  • zaměstnáním zdravotně postižených v pracovním poměru (nestačí dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti),
  • odebíráním výrobků nebo služeb (od zdravotně postižených, kteří fungují jako OSVČ nebo od firem, kde tvoří víc než polovinu zaměstnanců zdravotně postižení),
  • odvodem do státního rozpočtu (za každého člověka, za kterého zaměstnavatel nesplnil povinný podíl, zaplatí částku ve výši 2,5 násobku průměrné mzdy ročně),
  • kombinací předchozích způsobů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2014 6:46, Alča

Zajímalo by mne, zda z těchto částek něco dostane také zaměstnanec....dle mne si odnáší pouze mzdu na přežití, jelikož musí pracovat ve většině případů na normy jako zcela zdravý člověk.

+204
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 12. 2015 13:32, Michal

Dobrý den, chcy zaměstnat 2 osoby OZP na zkrácený pracovní úvazek (4,5hod) do prodejny z textilem, domluvili jsme se na platu 55kc čistého +5% z trzby, není tady někdo kdo by mi poradil jak mám vypočítat hrubu mzdu? Předem dekuji, Michal

-57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sluníčkem zeď neprorazíš

25. 4. 2014 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Sluníčkem zeď neprorazíš

Podle praporu „Dělej, co miluješ!“ poznáte užitečné idioty „zlých“ kapitalistů.

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

24. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Potřebujete vědět, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete? Zajímá vás, kolik vám každý měsíc sebere z platu stát, co spolkne pojištění a co padne na daně? Nebo sami zaměstnáváte... celý článek

Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

20. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

Peníze.cz pokračují v sérii článků o novinkách v roce 2014. Přinášíme další porci nových a renovovaných kalkulaček. Tentokrát si můžete jednoduše a přehledně vypočítat, jak vysoký dostanete... celý článek

Infografika: Jaký můžete mít invalidní důchod

13. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Infografika: Jaký můžete mít invalidní důchod

Do důchodu se člověk může i těšit. Jen do invalidního asi ne. Není taky zrovna o co stát.

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

16. 7. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

Když se řekne pracovní úraz, většinou si představíme dělníka padajícího z lešení... Ano, většina pracovních úrazů má co do činění se stavebnictvím nebo dopravou, doba se ale změnila.... celý článek

Partners Financial Services