Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 12. 2. 2024 | 2 komentáře
Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.
Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Zdroj: Pleska / Midjourney

Dostat ošetřovné – nebo jak se lidově říká „zůstat doma na paragraf“ – nemůže úplně každý a taky ne vždycky. A ke všemu máme ošetřovné dvojí: ošetřovné prosté (bez přívlastku) a ošetřovné dlouhodobé. Zpřehledníme to a vysvětlíme ve dvou článcích. 

Tenhle se věnuje „klasickému“ ošetřovnému. Trvá maximálně devět dní (u samoživitelů maximálně šestnáct dní). Zodpovíme všechny důležité otázky:

Dlouhodobému ošetřovnému, které může trvat od třiceti do devadesáti dní a na které můžou dosáhnout i OSVČ (pokud si platí nemocenské pojištění), se věnujeme v samostatném textu.

Co je to ošetřovné?

Ošetřovné je jedna z dávek nemocenského pojištění. Z nemocenského pojištění se kromě ošetřovného platí také nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), otcovská dávka poporodní péče (otcovská), vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a dlouhodobé ošetřovné.

Ošetřovné má pomoct člověku překonat dobu, kdy nemůže vydělávat. Ale dobu relativně krátkou – asi tak než dítě vyleží chřipku nebo anginu. Nejde ale jen o nemoci a nejde jen o dítě.

Kdo má nárok na ošetřovné? Jen zaměstnanci?

Ošetřovné je dávka nemocenského pojištění. Dávalo by tedy smysl, kdyby ho dostával každý, kdo tohle pojištění platí. Povinně nemocenské pojištění platí zaměstnanci (větší část za ně odvádí zaměstnavatel). Podnikatelé (OSVČ) nemají nemocenské pojištění povinné, ale můžou se k placení nemocenského pojištění dobrovolně přihlásit. I když si ale podnikatel nemocenské pojištění platí, na ošetřovné nárok nemá.

Další podmínkou pochopitelně je, aby člověk musel někoho ošetřovat. Nebo možná přesněji: o někoho pečovat.

Ošetřovné na dítě vám nepřiznají, pokud se počítá s tím, že o něj už pečuje někdo jiný. A s tím se počítá, pokud na něj někdo jiný pobírá:

  • peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou),
  • rodičovský příspěvek,
  • dlouhodobé ošetřovné.

Leda by ten pečující člověk sám onemocněl, měl úraz, porodil jiné dítě, jel do lázní nebo byl přijat do ústavní péče.

O koho můžu pečovat a dostávat ošetřovné?

Ošetřovné může dostat zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože musí pečovat

  • o dítě do 10 let, nebo
  • o jiného člověka, jehož stav kvůli úrazu nebo nemoci nezbytně vyžaduje ošetřování.

U dětí do 10 let je důvodem k výplatě ošetřovného je i to, když s ním zaměstnanec zůstane doma, protože škola, školka nebo podobné zařízení zavřely kvůli havárii, epidemii nebo jiné nepředvídatelné události. Když například v roce 2023 probíhala stávka pracovníků ve školství, úřad vydal prohlášení, že ošetřovné se vyplácet nebude. Stávka prý byla hlášená dost dlouho dopředu. Rozhodující slovo by ale měl až soud.

Další okolností, za které je možné zůstat doma na ošetřovném s dítětem do 10 let, je karanténa nařízená dítěti nebo nemoc člověka, který o dítě jinak pečuje.

Ošetřovaný člověk musí být příbuzný v linii přímé (tedy rodič, prarodič, dítě nebo vnuk), manžel či manželka nebo jejich rodič, registrovaný partner či partnerka nebo jejich rodič. Anebo musí jít o člověka, který s ošetřujícím žije v jedné domácnosti. 

Jak dlouho můžu dostávat ošetřovné?

Ošetřovné se dá čerpat maximálně devět dní. Výjimku mají rodiče-samoživitelé. Samoživitel nebo samoživitelka může zůstat na ošetřovném až 16 dní, pokud má v trvalé péči alespoň jedno dítě do 16 let, které ještě neskončilo povinnou školní docházku.

Na ošetřovném se během těchto devíti, respektive šestnácti dní můžou rodiče nebo jiné oprávněné osoby jednou vystřídat.

Jak vysoké ošetřovné dostanu? Kalkulačka ošetřovného

Ošetřovné se počítá z denního vyměřovacího základu. Vyměřovací základ pro výpočet ošetřovného je zjednodušeně řečeno průměrný denní příjem, obvykle se počítá za 12 měsíců před měsícem, ve kterém se o ošetřovné žádá. Pak se sníží, zredukuje:

  • 1. redukční hranice: z prvních 1466 korun se započítá 90 procent,
  • 2. redukční hranice: z peněz od 1467 do 2199 korun se počítá 60 procent,
  • 3. redukční hranice: z peněz mezi 2200 a 4397 korunami se započítá už jen 30 procent.
  • Pokud máte ještě vyšší příjmy, z peněz na 4398 korun už se nepočítá nic.

Z takto redukovaného denního vměřovacího základu se pak spočítá 60 procent a to je denní dávka ošetřovného.

Pokud je to složité, orientační výši ošetřovného spočítá kalkulačka ošetřovného:

Jak podat žádost o ošetřovné? Co se musí doložit?

Pokud jde o péči o osobu nemocnou nebo zraněnou nebo s nařízenou karanténou, je nejprv potřeba nechat si od doktora vyplnit tiskopis Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče). U karantény může tiskopis vystavit i „orgán ochrany veřejného zdraví“ – jde primárně o krajské hygienické stanice, i když to jsou i některá ministerstva v čele s ministerstvem zdravotnictví. Dokument si žadatel dovyplní a pak předá zaměstnavateli, který ho bez zbytečných odkladů pošle správě sociálního zabezpečení.

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Pokud dítěti do 10 let zavřou školu nebo jiné dětské výchovné zařízení, formulář částečně vyplňuje právě škola nebo výchovné zařízení. Tiskopis se jmenuje Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy). Zaměstnanec ho dovyplní a zase ho předává zaměstnavateli, který ho pošle na sociálku. 

Pokud blízký člověk zaměstnance potřebuje ošetřování nebo péči, bere se to podle zákoníku práce za takzvanou důležitou osobní překážku v práci na straně zaměstnance. To znamená, že ho zaměstnavatel musí uvolnit. Tahle povinnost není ale vázaná jen na dobu, kdy se vyplácí ošetřovné, zaměstnavatel musí zaměstnance pustit i na delší dobu. Jen už je to volno zadarmo.

Místně příslušná okresní správa sociálního zabezpečení pak výplatu dávky zajišťuje.

Potřeba je doložit taky to, jak dlouho péče trvala. Příslušný dokument – Rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče) – vystavuje ten, kdo vydával formulář, se kterým se o ošetřovné žádalo. Tedy lékař nebo orgán ochrany veřejného zdraví, vystavit ho může už tři dny před předpokládaným termínem. Pokud by se pak doba ošetřování ještě prodlužovala, vystavuje se tiskopis Potvrzení o trvání potřeby ošetřování (péče).

U uzavřených škol se předpokládá, že doba uzavírky je jasně daná.

Další cesta papíru je stejná: dostane ho zaměstnanec, předá zaměstnavateli, ten ho pošle na sociálku.

Můžou se ošetřující lidé na ošetřovném vystřídat?

Během devíti nebo šestnácti dní, po které může trvat nárok na ošetřovné, se ošetřující osoby můžou jednou vystřídat.

Ten druhý si od doktora nebo úřadu, který vydal původní rozhodnutí k žádosti, vyžádá tiskopisy Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči) (pro sebe) a Rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče) (pro ošetřujícího, kterého střídá. Tiskopisy dovyplní, nechá připojit podpis i prvního ošetřujícího. Tiskopisy jdou na správu sociálního zabezpečení zase přes zaměstnavatele.

Za jak dlouho dostanu ošetřovné? Jak se ošetřovné vyplácí?

O nároku na ošetřovné rozhoduje okresní správa sociálního zabezpečení (podle sídla zaměstnavatele nebo jeho účtárny). Ošetřovné vyplatí nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy od zaměstnavatele dostane podklady.

Ošetřovné se vyplácí buď na bankovní účet, nebo poštovní poukázkou – podle toho, co si žadatel zvolí. Pokud si vybere složenku, cena za poslání poštou se z ošetřovného odečítá.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services