Končím v práci. Jak na výpověď a jaké jsou další možnosti

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 19. 9. 2016 | 5 komentářů
Když vás práce nebaví nebo chcete jít za lepším, zaměstnavatel vám bránit nemůže. Musíte ale dodržet několik pravidel. Jak podle zákona ukončit pracovní poměr, jak skoncovat s prací na dohodu a jak může dobrovolný odchod ze zaměstnání ovlivnit výpočet podpory v nezaměstnanosti? Peníze.cz přináší noty pro všechny, kteří chtějí dát šéfovi sbohem.
Končím v práci. Jak na výpověď a jaké jsou další možnosti

Kdo odchází ze zaměstnání, musí se řídit především zákoníkem práce. Ten vymezuje několik způsobů, jak se se zaměstnavatelem rozloučit. Konkrétně jde o:

  • rozvázání pracovního poměru dohodou
  • okamžité zrušení pracovního poměru
  • výpověď
  • zrušení ve zkušební době

Projdeme podrobně nejen jednotlivé možnosti, ale poradíme i s tím, jak se bude na váš odchod ze zaměstnání dívat úřad práce, pokud půjdete žádat o podporu v nezaměstnanosti.

Propojeno!

Samozřejmě, ne vždycky se zaměstnanec loučí v práci dobrovolně. Vyhodit vás můžou třeba pro nadbytečnost. Jenže v praxi zaměstnavatelé výpověď dávají, i když nejsou v právu. Jak se bránit, jsme vám na Peníze.cz radili před časem.

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne

Pracovní poměr: Dohoda i okamžité zrušení

Nejsnadněji se samozřejmě odchází během zkušební doby. Skončit bez udání důvodu můžete prakticky ze dne na den, rozhodně byste to ale měli šéfovi oznámit písemně. Pracovní poměr pak končí nejdřív dnem, kdy jste zaměstnavateli oznámení o zrušení pracovního poměru – černé na bílém – předali. Skončit ale můžete i později, záleží, jak se vzájemně dohodnete.

Další z možnost, jak skončit s prací, je okamžité zrušení pracovního poměru. Využít ji ale můžete, jen pokud splňujete podmínky popsané v zákoníku práce. Konkrétně může být jedním z důvodů váš zdravotní stav. Pokud lékař rozhodne, že vás stávající práce ohrožuje na zdraví, má zaměstnavatel povinnost najít vám do patnácti dní jiné pracovní zařazení. Jestliže vás na novou práci nepřevelí, můžete u něj okamžitě skončit.

Pracovní poměr můžete okamžitě ukončit také v případě, že jste do patnáctého dne od splatnosti nedostali mzdu, plat nebo náhradu mzdy nebo alespoň jejich část. Můžete zaměstnavateli samozřejmě ještě dát šanci, aby dal všechno do pořádku, hlídat byste si ale měli zákonem stanovenou lhůtu – platí, že zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr do jednoho roku ode dne, kdy mu na okamžitý odchod vznikl nárok. Zároveň nezapomeňte všechno sepsat, zejména jasně vymezit důvod, proč končíte. Pokud všechna výše uvedená pravidla splníte a s prací okamžitě skončíte, měli byste od zaměstnavatele dostat mzdu nebo náhradu mzdy ve výši svého průměrného měsíčního výdělku, a to po dobu, která odpovídá výpovědní době. Minimálně by vám tedy měl šéf platit ještě dva měsíce.

Jestliže už máte zkušební dobu za sebou a nemůžete pracovní poměr ukončit ani pro některý z důvodů uvedených výš, nemusíte hned začíst sepisovat výpověď. Se šéfem se můžete pokusit dohodnout, respektive sjednat si rozvázání pracovního poměru dohodou. Dohoda se může hodit, zejména pokud jste si našli jinou práci a chcete do ní nastoupit co nejrychleji. Pokud totiž zaměstnavatel na dohodu přistoupí, můžete v práci skončit klidně do týdne – není nutné dodržet výpovědní dobu.

Nestačí si ale jen podat ruce. Podle zákoníku práce musí být dohoda o rozvázání pracovního poměru uzavřená písemně a každá strana – zaměstnavatel a zaměstnanec – musí obdržet jedno vyhotovení dohody. V případě, že zaměstnavatel nechce na dohodu přistoupit – záleží čistě na něm, žádná zákonná páka neexistuje, nezbývá než podat výpověď.

Nedohodli jste se? Dejte výpověď

Na rozdíl od zaměstnavatele může dát zaměstnanec výpověď kdykoli a nemusí ji ani odůvodnit. I tak je ale potřeba splnit několik náležitostí. Předně, i výpověď musí být podle zákoníku práce písemná. Co přesně byste měli do lejstra napsat, zákon neříká, v zásadě ale není potřeba víc než selský rozum. Rozhodně není od věci výpověď nadepsat, například jako Výpověď z pracovního poměru, a uvést od kdy a na jaké pozici u zaměstnavatele pracujte. Uvést byste měli také adresáta výpovědi a připojit pár údajů o sobě – jméno, datum narození a adresu. Výpověď pak určitě podepište a nezapomeňte na datum.

Jak se píše výpověď?

Sepíšeme ji za vás!

Nevíte, co do výpovědi uvést a jak by měla vlastně vypadat? Vygenerujte si ji zdarma na Peníze.cz.

Generátor smluv

Dodržet musíte i výpovědní dobu – minimálně dva měsíce, jestliže jste si se zaměstnavatelem nesjednali při nástupu výpovědní lhůtu delší. Výpovědní doba pak začíná běžet od prvního dne následujícího kalendářního měsíce – pokud tedy dáte výpověď v půlce září, výpovědní doba se počítá až od prvního října. Pokud dal výpověď zaměstnanec, výpovědní lhůta se v žádném případě neprodlužuje. Případná pracovní neschopnost ji tedy nijak neprotáhne.

Výpovědní lhůtu se nicméně vyplatí dodržet. Kdo například odchází kvůli jiné práci a do starého zaměstnání by jednoduše přestal chodit, musí počítat s tím, že pokud zaměstnavateli vznikne kvůli jeho absenci škoda, třeba proto, že nestihne dokončit zakázku, může po bývalém zaměstnanci požadovat náhradu škody.

Kalkulačka podpory

výdělků

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Dohoda o provedení práce a činnosti: Jak skončit s nimi?

Trochu jiná pravidla platí, jestliže chcete skončit s prací na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Výpověď samozřejmě můžete dát bez udání důvodu, ale pokud jste si to v dohodě – ať už o provedení práce nebo o pracovní činnosti – nesjednali jinak, platí pro vás kratší výpovědní doba. Konkrétně 15 dní ode dne, kdy byla výpověď doručená druhé smluvní straně, tedy zaměstnavateli.

Práci na DPP i DPČ ale můžete ukončit i dohodou nebo okamžitým zrušením, podmínky jsou stejné jako v případě pracovního poměru. A stejně tak platí, že byste měli všechno „ošetřit“ písemně.

Výpověď a co dál?

Pokud neodcházíte ze stávajícího zaměstnání kvůli jiné práci, pravděpodobně budou vaše další kroky směřovat na úřad práce. Zatímco na zařazení do evidence úřadu práce výpověď (ani dohoda o rozvázání pracovního poměru) vliv nemá, na podporu v nezaměstnanosti ano.

Jestliže máte na podporu nárok – během dvou let předcházejících zařazení do evidence jste se alespoň 12 měsíců účastnili sociálního pojištění – ale výpověď jste dali sami, může vám pracák vyměřit nižší podporu. Platí, že podpora dělá první dva měsíce 60 procent průměrného měsíčního čistého výdělku, další dva měsíce 50 procent a až do konce podpůrčí doby 45 procent. Kdo ale odejde z práce bez vážných důvodů sám – co je podle zákona vážným důvodem se můžete podívat v boxu níž – má po celou podpůrčí dobu nárok jen na 45 procent předchozího průměrného měsíčního čistého výdělku.

Podrobnosti o čerpání podpory v nezaměstnanosti najdete v našem starším článku:

Měl jsem důvod! Vážně?

Podle zákona o zaměstnanosti jsou vážnými důvody pro ukončení zaměstnání:

  • nezbytná osobní péče o dítě ve věku do čtyř let nebo péče o osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve druhém až čtvrtém stupni závislosti
  • docházka dítěte do předškolního zařízení a povinná školní docházka dítěte
  • místo výkonu nebo povaha zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera
  • okamžité zrušení pracovního poměru (z důvodů, jak jsme si je popsali výš)
  • zdravotní důvody, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání
  • jiné vážné osobní důvody, například etické, mravní, náboženské, nebo jiné důvody hodné zvláštního zřetele

A co když je to celé obráceně? Vy byste v práci ještě byli, jenže už vás tam nechtějí?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáte práci? Tady je plno

23. 8. 2016 | Tereza Mynářová | 5 komentářů

Hledáte práci? Tady je plno

Ačkoli firmy hlásí nedostatek pracovníků a některé volají po usnadnění jejich dovozu, jsou profese, kde se na práci pořád stojí fronta.

Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

8. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

Jestli jste bez práce a nové zaměstnání se nedaří najít, může pomoct rekvalifikační kurz. Kromě nových dovedností a zvýšení šancí na profesní uplatnění má rekvalifikace ještě jednu... celý článek

Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

14. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

Přišli jste o práci a jinou nemáte? Poradíme, jak a kde žádat o podporu v nezaměstnanosti. A kdy na úřad práce zamířit, abyste nepřišli o peníze.

Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

14. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 6 komentářů

Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

Ministerstvo práce zkouší dostat do práce dlouhodobě nezaměstnané. Motivovat je má příspěvek na dojíždění. Zatím ho nabízejí úřady práce v pěti krajích s největší mírou nezaměstnanosti... celý článek

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

7. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

Přesčasy mají jasně stanovená pravidla. Nesmí jich být příliš a zaměstnavatel za ně musí připlatit. Když zákon poruší, nemusíte si to nechat líbit. Přečtěte si, na co máte právo. A... celý článek

Partners Financial Services